Najisplativiji polovni auto koji možete kupiti

Kada je u pitanju kupovina  polovnih automobila, većini vozača je važno da on bude kvalitetan spram uloženog novca, ali floskula „koliko para, toliko muzike“ u ovom slučaju ne mora da bude tačna, te polovan auto može da bude i precenjen, ali i da odlične performanse za uloženi novac.

Neke osnovne preporuke i smernice kada se kupuje polovan automobil

I danas su kada se kupuju polovna vozila, najpopularniji modeli nemačkih i japanskih proizvođača, jer su na neki način ostali merilo kvaliteta, mada nekada može da se pronađe ako se ima iskustva i auto koji je dosta doba rali je „manje na glasu“.

Najvažnije je kada se kupuje polovan automobil, da se posebna pažnja obrati na neke bazične performanse i karakteristike vozila, koje su najvažnije u smislu kvaliteta, i među njima su dakle petnaest najvažnijih – ubrzanje; maksimalna brzina; potrošnja goriva; udobnost u vožnji; kapacitet prtljaga; komfor i porostranost vozila; stabilnost u vožnji odnosno upravljivost; izolacija od buke; dužina zaustavnog puta; nosivost; pouzdanost u vožnji; bezbednost u vožnji; paket osnovne opreme; cena servisiranja; vrednost automobila na tržištu da li raste ili se sa godinama značajno obetvređuje.

Kada su u pitanju navedene osobine, većini vozača koji kupuju polovan auto jeste i najvažnija sama cena održavanja vozila, ali ona zavisi naravno i od prethodne rabljenosti vozila, kao i od dostupnosti rezervnih i originalnih delova, dostupnih servisera i ostalo, pa se na neki način sam vozač može opeći kada je ovaj faktor u pitanju.

Jasno je da kada se kupuje polovan automobil, ne mogu da se izbegnu njegovi manji ili veći kvarovi, koji će već u zavisniosti i od godišta vozila i od njegovog kvaliteta da dođu pre ili kasnije, ali je važno da se model koji se kupuje odabere pre svega na osnovu selekcie onih kjarakteristika vozila koje su vama najbitnije i onda može da se počne sa traženjem i poređenjem modela koji su najpribližniji onome što odgovara vašoj potražnji u datom trenutku.

Nije na odmet da se prilikom izbora polovnog vozila za kupovinu, uzmu u obtzir i pogledaju i fabričke informacije, koje su veoma korisne kada su u opitanju i neki tehnički detalji, i tu se pre svega misli na nosivost; veličinu prtljažnog prostora; postizanje maksimalne brzine, mada je sama potrošnja goriva u praksi mnogo veća od one koja jeste navedena kao teoretski najveća, ali to naravno sve i zavisi od načina vožnje, uslova i puteva po kojima se vozi auto.

Isto tako je jedan od trikova da kada se uzima u izbor kupovina nekog polovnog automobila strane proizvodnje, uvek treba da se potraže izvori drugih proizvođača koji će realnije da opišu sve one mane i nedostatke nego što će naravno to da uradi sam proizvođač sosptvenog vozila.

Pojednostavljeno, to znači da kada ste se opredelili da kupite neki auto nemačke proizvodnje jeste pametno da na internetu pronađete podatke iz engleskih ili francuskih objašnjenja i magazina, i obrnuto, jer je ona izreka da „svako hvali svoga konja“ u ovom slučaju tačna, a naravno ako se ni najmanje ne razumete u tehničke odlike vozila i važno vam je da može da se vozi i da je lep auto i spolja i iznutra, pametno je da pri izboru i kupovini konsultujete nekog stručnjaka.

Po pitanju bezbednosti u vožnji, svakako jesu vrlo pouzdani i tačni Euro NCAP kraš testovi koji boiduju sigurnost u vožnji do maksimalnih pet zvezdica, te su na internet stranici svakako svima dostupni rezultati bezbednosti svih vrsta i generacija vozila, i u ovom slučaju se možete osloniti na poomenute testove; no kada je u pitanju pouzdanost vožnje nekog vozila, onda već nastaje pitanje na koje se podatke može onaj ko kupuje vozilo i validno osloniti, i preporuka jeste nemački TUV.

Kada je u pitanju kupovina polovnih automobila, veoma je važno da se u startu jasno definiše njegova primarna namena, te da se naravno odluči da li se želi kupiti gradski automobil; da li je želja za nekom sportskom varijantom, i slično, a spram toga je važno da se odredi i adekvatna cena, te da se auto ne preceni i da se proveri i godina proizvodnje i naravno servisna knjižica.

Najbolji polovni automobili koji pripadaju B segmentu – auto za gradsku vožnju 

Kada je u pitanju kupovina malog gradskog automobila, koji nema neke potrebe za prevelikim performansama, i najveća je i želja vozača da može da se preveze do posla ili slično, te da prođe određeno rastojanje kako bi se reklo „od tačke A do tačke B“, neki najbolji izbor i najisplativiji polovni modeli biće navedeni u nastavku ovog dela teksta.

Ono što jeste problem je da svako ko kupuje polovan automobil, ima želju da za manje para kupi auto koji poseduje i servo upravljač, i klimu, i ABS sistem, pa se onda najvišđe kupuju polovna vozila sa dizel agregatima, koja u startu jesu jeftinija, ali se lakše kvare, troše više goriva i često je potreba za servisiranjem i kraća nego što bi se moglo pretpostaviti.

Model Opel Corsa C, jeste dosta dobar i pouzdan polovan auto za gradsku vožnju, a ima i dve bitne odlike koje su na našem tržištu važne – nemačke je proizvodnje, u koju se i danas veruje u pitanju nkvaliteta, i rezervni delovi su dostupni i kod nas a Opel ima i dosta dobru servisnu mrežu tako da ni u tom smislu ne bi trebalo da bude problema.

Kada se ovaj auto kupuje, najbolje je da se za Opel Corca C model bira onaj polovnjak koji ima motor benzinac zapremine 1.2L, i koji je manje sklon kvarovima, te ovaj benzinski motor nema zupčasti kaiš koji lako pukne ili se istroši već lanac, a nikako se ne preporučuje kupovina vozila ove marke sa dizel agregatom, jer pored svega onoga što jesu loše osobine poseban je problem i plivajući zamajac i turbo punjač, koji se lako kvare i čija je popravka ili pak zamena u većem broju situacija dosta skupa.

Shodno tome kolika je kilometraža na godišnjem nivou, kada se kupuje model Opel Corsa C, onda ako je pomenuta kilometraža u gradskoj vožnji ispod 20 hiljada pređenih kilometara, može da bude sasvim solidan izbor model sa motorom benzincem od 1.2L koji ima potrošnju od oko 7,5 litara goriva.

Mada motor dizelaš od 1.3L CDTI , a koji je i najčešće u ponudi kada su polovni modeli ovog vozila Opel Corsa C, ima manju potrošnju koja iznosi oko 5,7 litara, ipak je ta znatna razlika po pitanju potrošnje, nedovoljno jak faktor da bi se odluka prebacila na kupovinu dizelaša, jer je jasno da ako se i makar malo onaj ko ga kupuje i razume, moraće da u popravke motora i vozila investira puno više novca nego što je prvobitno planirao.

Mada je direktna konkurencija modelu Opel Corsa C automobil VW Polo, ipak je pomenuta Corsa osvojila bolju poziciju i po pitanju testova bezbednosti kao i u aspektu pouzdanosti vožnje i ovaj se model dosta lako upravlja i ima odlične vozne osobine, pa je dobar izbor i za vozače početnike, jer daje dobru uravnoteženost i stabilnost u vožnji, ali logično da nije prava odluka za one koji žele auto sa više nekim sportskim karakteristikama, koji i po gradu mogu da voze malo „agresivnije“.

Kada su u pitanju neke mane nmodela Opel Corsa C, onda se može navesti malo prostora za putnike na zadnjem sedištu, kao i relativno mala zapremina prtljažnog prostora, mada je ona u pravilu dovoljna za svakodnevne potrebe, i ovaj je auto na kraš testu bezbednosti osvojio 4/5 zvezdica, a ima u svim ostalim Euro NCAP kriterijumima ukupno dvadeset i pet bodova.

Jako dobar polovan model za gradsku vožnju, ali i model koji nije toliko popularan jer se o njemu malo i zna, jeste Citroen Saxo, koji ima motor zapremine 1.1L i može da se pronađe model ne stariji od deset godina za sasvim pristojan novac, upravo zato što ovaj auto nije „na glasu“ pa mu to ne diže cenu u odnosu na konkurenciju.

Automobil Citroen Saxo ima motor benzinac od 1.1L i 60 KS, pa je i dosta lak i jeftin kada je servis i održavanje u pitanju, male je težine koja iznosi oko 805 kg pa ima dobre vozne perfortmanse i lak je za manevrisanje po gradu; zapremina prtljažnog prostora jeste solidna i iznosi oko 280 litara.

Model Citroen Saxo 1.1L ima potrošnju benzina u gradskoj vožnji od prosečnih 7 litara, dok na otvorenom drumu troši oko 6 litara, te generalno ima sa svim solidne performanse u vožnji i baš odličan odnos uloženog novca spram dobijenog kvaliuteta vozila.

Još jedan veoma popularan ali i kvalitetan izbor automobila za gradsku vožnju jeste Toyota Yaris, koja generalno ni kao polovan auto nije jeftina za kupovinu, ali je veoma kvalitetan model i auto je koji je konkurentan na tržištu, pa mu cena zato i ne pada.

Predrasude vozača o tome da su rezervni delovi pre svega oni originalni, za model Toyota Yaris i skupi i nedovoljno dostupni, uopšte nisu tačne, a još jedna prednost jeste u tome da se ovaj auto veoma retko kvari, pa je servis naravno potreban ređe, i ako baš neki deo za zamenu zafali, on može da se nabavi iz inostranstva u doglednom roku, mada je kako je i navedeno sve ono što je za ovaj auto potrebno, i kod nas dostupno i nije toliko skupo koako se navodi.

Toyota Yaris jeste model koji je duži niz godina proglašavan za najpouzdaniji u svojoj klasi, te je na Euro NCAP testovima za bezbednost osvojio oko dvadeset devet bodoiva; motor od četri cilindra sa 68 KS ima potrošnju od svega 6,5 litara, mada je preporuka da se kupi auto sa motorom 1.3L VVTi, jer on ima mnogo bolje vozne performanse.

Najbolji polovni automobili koji pripadaju C segmentu – kategorija kompaktnih vozila 

Kada je u pitanju kupovina polovnih automobila iz serije C koja se naziva još i kompakt serija automobila, svakako jeste i najveća potražnja za vozilima sa dizel motorima i najpopularniji je upravo model Golf IV, koji ima dizel agregat 1.9L TDI.

Ono što jeste problem kada je u pitanju pomenuti i kod nas ekstremno popularan model Golf IV je njegova previsoka cena u odnosu na performanse i kvalitet, pa je daleko bolja opcija iz ove kategorije automobil Opel Astra II koja ima motopr dizelaš 1.7L DTI, ili pak automobil Ford Focus koji ima dizel motor 1.8L CDTI.

Golf IV je dosta čest izbor kada se kod nas kupuju polovni automobili do nekih 2,5 ili 3 hiljade evra, ali smatra se među iskusnim poznavaocima da cena opravdava kvalitet vozila, i da je ovaj auto zatoi i danas jako popularan.

Kada je u pitanju pomenuti Ford Focus sa ugrađenim 1.8L CDTI dizel agregatom, on ima dosta dobru snagu odnosno vuču od 115 KS, ima nemački kvalitet, jednostavnost dizajna i poznatu i ekonomičnost, pa troši oko 6-6,5 litara evro dizela, a takođe je i menjač u odličnoj sprezi sa motorom, i auto je u krivinama dosta stabilan jer mu je ogibljenje odlično podešeno.

Ford Focus je na Euro NCAP testovima osvojio 4/5 zvezdica za bezbednost u vožnji, pa je proglašavan nekoliko puta za najsigurniji auto u klasi, kočnice su mu odlične i karoserija je čvrsta, a uz to ima i odličan i veoma precizno podešen volan, pa su to karakteristike koje ga i danas čine bolim u odnosu na mnoge konkurente.

Model Opel Astra II, kod nas je popularan model, jer se pre svega odlikuje dosta solidnim dizel agregatima od 1.7l i 2.0L TDI, a svakako je preporuka kada se kupuje polovni model da se odabere onaj koji ima jači motor od 2.0L i 101 KS, jer ima i dosta bolje performanse ali i može da vozi duže i da pre kvara ili potrebe za remontom pređe veću kilometražu.

Mada auto Opel Astra II troši dosta malo goriva za prosek u klasi, odnosno potrebno je za jednu i umerenu vožnju oko 6,5 litara dizela, on mora da se redovnije održava i da se svakako kontroliše nivo ulja u karteru, ali su ostale prednosti vozila zaista prava preporuka da se on kupi – upravljač je vrlo precizan; odlična je obrada i spoljni dizajn; postoji dosta veliki prtljažnik od 380 litara; ima sasvim dovoljno prostora na zadnjem sedištu za putnike; stabilnost u vožnji i podešeno ogibljenje su još neke od važnih osobina koje spadaju u prednosti za kupovinu.

Kada su u pitanju još neki modeli polovnih automobila, koji su isplativi da se kupe, i koji daju dobre kvalitete spram uloženog novca, to su – Fiat Punto koji je kod nas popularan kao polovan model jer mu cena nije previsoka a kako se kod nas proizvodio u jednom periodu, to su i rezervni delovi i servis dostupni; auto je pre svega odličan izbor za gradsku vožnju, mada može da bude udoban i za neka međugradska i malo duža putovanja; Volkswagen Polo – je model koji ima poznati nemački kvalitet i koji je dosta popularan kod naših kupaca, ali svakako cena opravdava kvalitet i ovakav polovan auto zapravo nije ni skup.

Kao dosta i popularni modeli koji se kod nas često kupuju kao polovna vozila a o kojima se više podataka može i pronaći na odgovarajućim auto sajtoivima ili na stranicama samih proizvođača jesu i  – Opel Meriva; Alfa Romeo 147; Renault Laguna; Peugeot 307; Citroen C3; Ford Fiesta; Renault Clio; Citroen C5; Mercedes Benz A; Punto Grande. 

Jedna od najjednostavnijih poreporuka i pravi savet kada se donosi odluka za kupovinu polovnog vozila, jeste da se nikako ne treba „vezati“ samo za određenu marku vozila, te da je važno da se procene kvalitet i napred navedeni parametri, te da se prilikom izbora uvek da prednost onom autu koji je u boljem stanju i koji ima veći nivo bezbednosti za vožnju.

Loading...