Toyota Yaris – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Toyota Yaris počeo je da se proizvodi od strane japanskog giganta Toyote od 1999. godine, te su do sada u prodaji dostupne tri generacije ovog vozila, a planirano je da četvrta generacija bude dostupna na tržištu od 2020. godine.

Zanimljivo je i to da je Toyota Yaris ime dobila po imenu „Charis“, od naziva za grčkih boginja lepote i gracioznosti i šarmantnosti koje su se zvale Gracije.

Sve generacije i verzije modela

Do danas je kako je na počćetku teksta i navedeno, u prodaju pušteno tri generacije automobila Toyota Yaris, i to pre svega kao hatchback modeli sa troje i sa petora vrata, mada je u jednom periodu bio dostupan i model Toyota Yaris Verso (jednovolumenski automobil), a na nekim tržištima je postojao i u verziji limuzine sa četvora vrata.

Toyota Yaris XP10 (1999 – 2005) je bio automobil prve generacije, koji je za evropsko tržište proizvođen u Japanu i u Francuskoj, i imao je u startu ugrađena dva benzinska motora od 1.0L i 1.3L, koji su imali 65 odnosno 86 konjskih snaga.

Prva generacija Toyota Yaris XP10 je imala visinu od 150 cm; dužinu od 362 cm; širinu od 166 cm; međuosovinsko rastojanje od 237 cm i težinu od 850 kilograma, te je 2000. godine odnela pobedu kao Evropski automobil godine.

Prva redizajnirana verzija automobila Toyota Yaris se pojavila na tržištu 2003. godine, ali nije bilo većih promena osim poboljšanja samog izgleda vozila, i dodavanja motora benzinca od 1.4L sa 75 konjskih snaga, a takođe je u tom periodu na tržište izašla i sportska verzija automobila koja je nazvana Toyota Yaris TS, sa benzinskim motorom od 1.5L koji je imao 105 konjskih snaga.

Pojava modela Toyota Yaris XP90 (2006 – 2011) je predstavljala drugu generaciju ovog vozila, koje je na tržište izašlo krajem 2005. godine, sa motorima benzincima i jednom varijantom dizel motora, koji su bili slični kao u vozilima prve generacije, samo sa dodatno pojačanom snagom.

Naime, Toyota Yaris XP90 je imao benzinske motore 1.0L i 1.3L sa 69 odnosno 87 konjskih snaga, kao i dizel motor 1.4 od 90 konjskih snaga, da bi 2007. godine opet na tržištu bio dostupan i sportski model redizajnirane Toyota Yaris TS sa benzinskim motorom 1.8L koji je imao oko132 konjske snage.

Što se samog redizajna tiče, modeli Toyota Yaris XP90 su imali visinu od 153 cm; dužinu od 375 cm; širinu od 170 cm; međuosovinsko rastojanje od 246 cm i težinu od 980 do 1190 kilograma.

Treća generacija automobila Toyota Yaris XP150 (2012 – 2018), inicijalno se na tržištu pojavila 2011. godine kao hatchback model sa troja i petora vrata, ali je potom 2013. godine razvijena i redizajnirana verzija koja je plasirana kao limuzina (ali ne na svim tržištima, već pre svega na području Amerike i Kanade).

Dimenzije modela treće generacije Toyota Yaris XP150 su poboljšane pa je automobil visine 150 cm; dužine 412 cm; širine 170 cm; međuosovinskog rastojanja 255 cm i ukupne težine 1010 do 1150 kilograma.

Motor

Od starta je automobil Toyota Yaris imao u ponudi motore benzince od 1.0L koji su i originalno dizajnirani za ovo vozilo, te su imali dosta snage a opet malu potrošnju goriva od svega pet litara po kilometru perđenog puta.

Nakon toga je u model vozila Toyota Yaris prve generacije, počeo da se ugrađuje novi benzinski motor od 1.3L, koji je imao 87 konjskih snaga, ali je visoki obrtni momenat mogao da se postigne samo pri većim brzinama, pa je i utvrđeno da motor nije toliko snažan, da je morao često da se menja stepen prenosa, kao i da je motor pre svega vrlo bučan.

Smatra se da je najbolji i najjači benzinski motor u automobilu Toyota Yaris zapravo model od 1.5L koji je ugrađen u sportske verzije automobila Toyota Yaris TS, te je on imao odličnu snagu ali i daleko skuplje održavanje i servis.

Po pitanju dizel motora koji su bili dostupni u auzomobilu Toyota Yaris, svakako je najpoznatiji i pokazalo se i najbolji 1.4 D-4D dizel motor, koji je imao izvanrednu snagu a malu potrošnju goriva od svega 3,5 litara po kilometru pređenog puta.

Kada se sve sumira, od početka proizvodnje ovog vozila, odnosno od prve do treće generacije automobila Toyota Yaris, u njega su od benzinskih motora ugrađivane sledeće varijante – 1.0L motor koji je imao 67 konjskih snaga, a kasnije redizajnirana verzija od 70 konjskih snaga; 1.2L motor od 88 konjskih snaga; 1.3L motor u četri verzije sa redizajnom i pojačanjem snage, i to od startnih 86 i 87 konjskih snaga, sve do 98 konjskih snaga u novijim generacijama vozila; 1.5L motor od 107 i 109 konjskih snaga; 1.6L motor od 117 konjskih snaga, i 1.8L motor od 138 KS.

Takođe su u modele druge i treće generacije vozila Toyota Yaris XP90 i XP150, ugrađivani i dosta solidni dizel motori, od početnog 1.4 TDI sa 90 konjskih snaga, do najbolje varijante 1.4 D-4D motora, velike snage a vrlo niske potrošnje goriva.

Iskustva

Po pitanju iskustava vozača automobila Toyota Yaris, pre svega se može reći da je ovaj model vrlo pouzdan i odrađen kvalitetno u svakom smislu, te da ovakav auto ne daje vlasniku neke veće probleme u samoj vožnji niti se brzo i često kvari.

Modeli Toyota Yaris su za vožnju vrlo komforni i udobni, pa se može reći jednostavni, ali nekada imaju problema po pitanju buke iz motora te je mana loša zvučna izolacija, koja obično dolazi do izražaja pri većim brzinama vožnje na otvorenom drumu, a u gradskoj vožnji se ovaj nedostatak ređe mogao sresti.

Kako su dizajneri automobila Toyota Yaris veliku pažnju posvetili postizanju većeg prostora i udobnosti u kabini automobila, to se na kraju odrazilo na dosta mali prtljažni prostor, što se može navesti kao jedan od nedostataka vozila.

Ono što je vozače automobila Toyota Yaris najviše oduševilo, jeste to da se ovaj auto vrlo retko kvari, te da je vrlo pouzdan i kvalitetan za vožnju, pa retko mora da se servisira, ali je i generalno dosta jeftin kada je održavanje u pitanju, i zamenski delovi su dostupni i vrlo kvalitetni.

Svakako je jedan od najboljih detalja i motor kod modela Toyota Yaris sve tri generacije, jer je on vrlo dobar i malo troši (bez obzira o kom se od navedenih tipova motora radi), te i retko ima potrebe da se servisira, a generalno ako do toga i dođe važno je da se kupe originalni delovi i da se na takav način ne štedi na dugotrajnom kvalitetu ovog automobila.

Svakako je ono što vozači modela Toyota Yaris preporučuju iz sopstvenog iskustva, baš redovan servis ovog vozila, već prema uputstvu proizvođača, i održavanje koje može biti „manji ili veći“ servis, jer samo na takav način ovaj automobil može zadržati kvalitet i dugotrajnost po kojima je i poznat i omiljen među vozačima.

Prednosti ovog auta

Već sa prvom generacijom koja se na tržištu pojavila 1999. godine, Toyota Yaris je ostavila daleko iza sebe konkurenciju po pitanju komfora i dizajna vozila jer je model imao tu neku baš i svežinu u dizajnu i doneo je dosta noviteta kako u spoljnom dizajnu tako i po pitanju enterijera.

Toyota Yaris je automobil koji ima dosta prostora u svojoj unutrašnjosti, vrlo udobna sedišta i kontrolnu tablu koja je pregledna, digitalizovana i sasvim centralno pozicionirana, što olakšava upravljanje i dobru vidljivost svih funkcija, mada je na neki način ostavljena jedna praznina u predelu iza upravljača, pa je nekim vozačima teže da se na takav raspored naviknu.

Od početka proizvodnje modela Toyota Yaris prve generacije, pa sve do danas, ostao je odličan unutrašnji prostor i dizajn koji je napredan i moderan sa LCD tehnologijom, te i sedište vozača i upravljač su podesivi po visini, ali volan nije podesiv po dubini pa se to može smatrati kao jedan od nedostataka.

Kada je u pitanju zadnji prostor kod modela Toyota Yaris, on je dovoljno veliki, i po visini i po dužini, te je zadnja klupa i podesiva po dužini, pa se stoga i prtljažni prostor može lako povećati sa početnih 205 litara, na odličnih 305 litara korisnog prostora, mada to opet vozačima nije ipak dovoljno, pa se kao jedna od mana ovih automobila navodi i mala prostranost gepeka.

Takođe, jedan od najvećih kvaliteta modela Toyota Yaris jeste njegova kratka spoljna karoserija a koja je unutra dovoljno velika i prostrana, pa je automobil odlučan za gradsku vožnju jer se vrlo lako može parkirati i njime se manevrisati, i to je zapravo postignuto time što je visina krova oko 150 cm, a mali je prostor namenjen za sam motor, te je i pomenuti prostor za prtljag dosta mali.

Stoga se generalno može reći da je Toyota Yaris automobil koji je „kratak“ ali visok auto, koji praktično da ima jedan „sferični oblik“, i sve je nekako i podređeno udobnosti putnika pa je unutrašnjost prostrana, a ovakav automobil je lak i za vožnju za žene, pa je često imao epitet „ženskog vozila“.

U svim modelima Toyota Yaris nalazi se i ugrađen računar koji daje osnovne informacije koje su potrebne tokom vožnje, kakve su spoljna temperatura, potrošnja goriva, prosečna brzina vožnje i slično.

Pored svega navedenog, još neke od prednosti modela sve tri generacije automobila Toyota Yaris su i klizna zadnja sedišta; veliki unutrašnji komfor i prostranost; dobar kvalitet motora, mala potrošnja goriva i retki kvarovi; odličan dizajn i vrlo kvalitetna sigurnosna propratna i osnovna oprema u automobilima.

Problemi, kvarovi i mane

Kada se govori o manama sve tri generacije modela Toyota Yaris, pre svega se navode mali prtljažni prostor; česti problemi sa kvačilom; slaba izolacija u kabini i dopiranje buke motora pri drumskoj vožnji; česti problemi sa ručnim menjačem pre svega zbog neodgovarajuće gustine ulja; kočnice koje su bučne i često curenje ulja na poklopcu lanca.

Iako je model Toyota Yaris okarakterisan kao japanski pouzdan model, najčešći se kvarovi dešavaju po pitanju ručnog menjača, koji često ima neke čudne zvuke i ume da „zabaguje“ i teško menja brzine, ali je generalno takav problem sa svakim narednim redizajnom umanjivan i otklanjan postupno.

Kako je Toyota Yaris automobil pre svega dizajniran za gradsku vožnju, postojali su i problemi sa kvačilom, pre svega sa njegovim preranim kvarovima ili potpunim otkazivanjem, a često su i gume loše i nejednako su „istrošene“ pri vožnji, i to je stavka na koju treba obratiti pažnju jer je onda trap u dosta lošem stanju, i tada je servis dosta skup.

Mada su motori kod svih modela Toyota Yaris dosta pouzdani i kvalitetni, ipak se pokazalo da je najpopularniji dizel motor 1.4 D-4D, sklon kvarovima turbine, kao kvarovima magnetnog ventila na pumpi koja služi za ubrizgavanje goriva pod pritiskom, i to posebno ako su vozila starija od 2002. godine.

Poseban problem na modelima Toyota Yaris XP90, odnosno na vozilima druge generacije, jeste često curenje ulja iz motora; bespotrebno i neosnovano paljenje lampica na kontrolnoj tabli; kao i buka koja dopire iz cilindra izduvne cevi; često paljenje lampica za indikovanje kvara na motoru i ABS lampica, i ono što jeste i najveća mana dosta teško paljenje ili „startovanje“ motora.

Završna reč

Svakako je iz svega navedenog jasno da su modeli Toyota Yaris, pouzdani i kvalitetni, ali da imaju pored svih prednosti i jasne mane i nedostatke, pa treba biti oprezan prilikom kupovine polovnih vozila.

Kako su svi modeli Toyota Yaris automobila vrlo dobre izrade, to znači da su trajni i ređe se pak i kvare, ali to opet zavisi od generacije automobila, pa je jasno da su na „veliki servis“ dosta češće upućeni modeli prve i druge generacije, ali ni to održavanje nije skupo ako se radi redovno i sa originalnim delovima u ovlašćenom servisu.

Loading...