Peugeot 206 – iskustva, najčešći kvarovi, mane, motor

Automobil Peugeot 206, proizvodi se od 1998. godine, od strane francuske firme Peugeot, te je do sada proizveden u dve generacije, kao i u verziji Peugeot 206 Plus.

Peugeot 206 je model koji je kao takozvana „super-mini“ verzija, nasledio model Peugeot 205, te je do danas proizveden u preko osam miliona primeraka, a osnovna je strategija auto kompanije bila da kupci mogu da biraju između manjeg modela Peugeot 106 i nešto veće verzije Peugeot 306, pa je ovakv automobil konstruisanm kao jedna „zlatna sredina“, i ne smatra se da je direktna varijanta pomenutog modela Peugeot 205.

Kako se pomenuta ideja nije pokazala kao dobra, te su modeli iz slične kategorije držali primat u proizvodnji i bili daleko prodavaniji na tržištu (pre svega Ford Fiesta i Folcvagen Polo), to je 1998. godine, pokušano da se situacija promeni proizvodnjom modela Peugeot 206, i to u verzijama hatchback sa troja i petora vrata, te kao sedan sa četvora vrata; CC verzija sa dvoja vrata (odnosno kupe kabriolet) i SW model odnosno karavan model sa petora vrata.

Manje je poznata činjenica da se automobil Peugeot 206, pored Francuske, proizvodio i u nekim drugim zemljama, pre svega u Brazilu; Argentini; Maleziji; Kini; Engleskoj; Iranu; Čileu kao i u Indoneziji.

Sve generacije i verzije modela

Prva generacija modela Peugeot 206 (1998 – 2003), pojavila se kao direktni naslednik modela Peugeot 205, te je spadala kako je i naglašeno u klasu manjih automobila, ali je imala prednosti u tome što je davala dovoljno bezbednosti putnika u svim svojim modelima, i po tom aspektu je na NCAP testiranju 2000. godine, ovaj auto dobio četri od mogućih pet zvezdica.

Model Peugeot 206, nije bio proizvođen samo za evropsko tržište, pa je tako sedan verzija Peugeot 206 SD bila prisutna u Iranu; u Brazilu je model prodavan kao Peugeot 207 Passion; u Kini je prodavan pod markom Sitroen C2 (iako generalno ovakav auto nema nikakve zajedničke osobine sa evropskim modelom Peugeot 206), te se i u Americi prodavao kao verzija Peugeot 206 Escapade, a u maleziji kao Naza206 Bestari.

U nekim zemljama kakva je Južna Amerika, model Peugeot 206 se prodavao u verziji „off road“ koji je zapravo imao osnovu modela Peugeot 206 SW, ali sa elementima SUV vozila, mada su osnovni modeli generalno bili pomenutih karoserija – hatchback 3 i 5; sedan sa četvora vrata; karavan sa petora vrata; kupe sa dvoja vrata i kabriolet verzija sa dvoja vrata.

Dimenzije automobila Peugeot 206, a već prema vrsti karoserije su bile – za hatchback verziju dužina od 3.835 m; visina 1.428 m; širina 1.652 m; za sedan verziju su dimenzije bile – dužina 4.188 m; visina 1.456 m i širina 1.655 m; te za kupe kabriolet verziju su dimenzije bile – dužina 4.0 m; visina 1.373 m; širina 1.652 m; za SW verziju su dimenzije bile – dužina 4.028 m; visina 1.460 m i širina 1.652 m.

Druga generacija modela Peugeot 206 (2003 – 2009), donela je neke novitete u redizajnu ovog automobila, pa je on i redizajniran 2008. godine i tada je bio najprodavaniji automobil na tržištu, a potom je od 2009. godine izvršen novi redizajn i automobil je poboljšao performanse i nazvan je Peugeot 206 Plus.

Kada je u pitanju redizajn modela druge generacije Peugeot 206, on je pre svega uključivao da se promene enterijer, prednja i zadnja svetla, kao i generalno dizajn vozila i prednjeg i zadnjeg branika, a smatra se da je novi Peugeot 207 naslednik ovog automobila, koji je i počeo da se na platformi automobila Peugeot 206, proizvodi od 2010. godine.

Motor

Kada su u pitanjumotori koji su ugrađivani u modele automobila Peugeot 206, oni su pre svega bili prilagođeni tipu karoserije, pa se za hatchback i karavan verziju pre svega od benzinaca tada ugrađivalo nekoliko tipova motora – 1.1L agregat snage 60 KS; 1.4L motor od 75 KS i 88 KS; 1.6L motor od 88 KS (koji je ugrađivan samo u model hatchback); 1.6L agregat od 110 KS (koji je ugrađivan u pomenuta dva modela kao i u kupe kabriolet); 2.0L motor od 135 KS kao i 2.0L motor od 136 KS (ugrađivan u pomenuta dva modela kao i u kupe kabriolet) i 2.0L motor od 177 KS (ugrađivan samo u model hatchback).

Po pitanju dizel agregata koji su ugrađivani u model Peugeot 206, bili su u ponudi za modele hatchback i karavan motori 1.4L Hdi od 68 KS; motor 1.6L HDi od 109 KS (koji je ugrađivan i u kupe kabriolet Peugeot 206 CC); motor 1.9L D od 71 KS (ugrađivan samo u model hatchback); te motor 2.0L Hdi od 90 KS (za modele hatchback i karavan).

Po pitanju motora u modelima Peugeot 206, najveća preporuka kada su benzinci u pitanju, jeste za motore 1.1L i 1.4L motor, jer su odlični i sasvim dovoljni za svakodnevn gradsku vožnju, te imaju prosečnu potrošnju goriva od oko 6 litara.

Osvrt na HDi dizel agregate u automobilu Peugeot 206, donosi činjenicu da su oni u odnosu na benzince dosta „mirniji i tiši“ u radu, a da nema neke drastično veće potrošnje goriva, te je baš i najveća preporuka za modele koji imaju motore 1.4L HDi koji ima „common rail turbo“ verziju od 68 KS i koji troši u gradskoj vožnji oko 5,5 do 6 litara goriva, a postiže maksimalnu brzinu u gradskim uslovima od 168 km/h.

Iskustva

Među vozačima je model Peugeot 206, pre svega postao popularan automobil zahvaljujući dobro rešenom aspektu bezbednosti u vožnji, ali i kvalitetu izrade kao i veoma modernom dizajnu, te baš dobroj paleti motora koji su bili u ponudi, kao i pre svega odličnim odnosom cene prema kvalitetu automobila.

Međuosovinsko rastojanje na modelu Peugeot 206 od 2.442 m je omogućavalo zaista baš odlične performanse, a dodatni plus je bio u menjačima – ručnom sa pet stepeni prenosa i automatskom sa četri stepena prenosa.

Kako iskusni vozači modela Peugeot 206 navode, ovakav je automobil dosta lak za upravljanje i kao auto je vrlo kompaktan model, i pre svega se oslično pokazao u gradskoj vožnji, odnosno u režimu „stani-kreni“.

Pored svega navedednog, kod modela Peugeot 206 su iskustva u smislu takozvane „pasivne“ bezbednosti putnika u vožnji odlična, a za to je kako je ranije i navedeno na NCAP testu dobio četri zvezdice, ali je svakako savet za sve vozače i vlasnike ovog modela da se redovno vrši kontrola i servis vozila, kao i da se na takav način očuva njegova i ispravnost i sam aspekt bezbednosti putnika.

Iskustva vozača po pitanju benzinaca među modelima automobila Peugeot 206, pokazuju da je on dosta ekonomičan u gradskoj vožnji ali i da je i jednostavniji i jeftiniji za kasnije održavanje i servis, posebno ako se kupi polovan automobil, dok su opet dizel varijante baš dosta skuplje za održavanje, pa i nisu preporuka kada se kupuje polovno vozilo, posebno ako je ono prešlo dosta kilometraže.

Prednosti ovog auta

Automobil Peugeot 206, pre svega je dobar izbor jer je lak za vožnju i manevrisanje, ima dosta lep i atraktivan dizajn eksterijera i enterijera, ali i svakako široku paletu motora pa je izbor i u tom smislu dosta veliki prilikom kupovine vozila.

Unutrašnjost modela Peugeot 206 jeste na neki način „zaobljena“, pa tako i sam centralni greben ima sferičan oblik; kada je u pitanju instrument tabla ona je vrlo pregledna i svako je taster lako dostupan vozačima; malo sportskog stila i duha se može pridodati dizajnu prednjih sedišta, koja su svakako i vrlo udobna za vožnju kako po gradu, tako i na slobodnom putu, i odlično su stabilna u nekim većim krivinama.

Kada su u pitanju zadnja sedišta kod automobila Peugeot 206, ona su takođe odlična po pitanju udobnosti, a prtljažni prostor je za ovako mali automobil i više nego dovoljan i ima zapreminu od 245 litara.

Od ostalih prednosti modela Peugeot 206, navode se svakako jedan „bezvremeni“ dizajn, koji je nekako uvek aktuelan i moderan; udobna sedišta i za vozača i za putnike; odlična dinamika i vozne osobine, kao i mala potrošnja goriva bilo da se radi o benzinskim ili dizel motorima, pa je auto po pitanju ekonomičnosti odličan izbor.

Problemi, kvarovi i mane

Neke najčešće zamerke vozača, kao realne mane modela Peugeot 206 jesu pre svega u smislu nepovoljne vozačke pozicije odnosno sama sedišta za vozače su nedovoljno komforna za osobe koje su visoke, i stiče se u vožnji utisak skučenosti, pa nema dovoljno mesta ni za node ni za manevrisanje volanom i komandama na kontrolnoj tabli.

Svakako su daleko najčešći kvarovi na modelu Peugeot 206 vezani za elektroniku, te se dešavaju problemi sa centralnim zaključavanjem, ali je popravka dosta i laka i nije skupa, pa se takva jedna mana ne tretira kao preveliki nedostatak u odnosu na sve navedene kvalitete vozila.

Često se dešava kod modela Peugeot 206, a posebno kod polovnih varijanti, da ima problema sa sistemom kočenja, a sve zbog lakog habanja kočionih diskova i pločica, pre svega kod modela koji imaju jake motorne agregate i koji se voze nešto „agresivnije“ jer imaju veću snagu motora.

Kada su u pitanju neke mane i najčešći kvarovi na modelu Peugeot 206, oni su pre svega vrlo zavisni od starosti samog vozila, pa se tako na primer dešavaju na automobilima koji su proizvedeni do 2003. godine, problemi sa preglasnim radom dizel motora koji su vrlo bučni, te i problemi sa nekim kontrolnim dugmićima u kabini vozačakoji mogu biti i loše postavljeni i po malo nepregledni u vožnji.

Modeli Peugeot 206 koji su proizvedeni do 2000. godine, a posebno oni koji imaju motore od 1.6L 16V imaju česte kvarove na glavi motora, a modeli sa dizel agregatima 2.0L HDi imaju već posle pređenih 60 hiljada kilometara probleme sa kvarom na zatezaču remena i njegovo praktično raspadanje, dovodi do velikih i teških kvarova na samom motoru.

Kod modela Peugeot 206 koji imaju benzinske motore od 1.4L i 1.6L dolazi do brzog propadanja svećica, dok kod modela koji su proizvedeni 2001. i 2002. godine, često se dešavaju problemi sa blokadom samog volana, a benzinski motori od 2.0L kod modela izrađenih do 2002. godine, baš imaju česte probleme sa izduvnom cevi i njenim zapušenjem.

Generalno su u modelima automobila Peugeot 206, svi dizel agregati vrlo osetljivi na loš kvalitet goriva, a kada su u pitanju problemi sa ručnim menjačima, oni su česti kod vozila koja su proizvedena do 2003. godine, i podrazumevaju teško prebacivanje u manju brzinu, čemu su verovatan uzrok dosta loši prenosni ležajevi.

Takođe je primećeno da na vozilima Peugeot 206, koja su proizvedena do 2003. godine, ima i problema sa čestom kondenzacijom na na zadnjim svetlima, te su globalno svetla sklona da budu često i neispravna, kao i da postoje česti kvarovi na kontroli upravljača, pa to sve zahteva zamenu odnosno reprogramiranje BSI sistema.

Isto tako su neki od često navođenih kvarova, kod modela Peugeot 206, često i neosnovano paljenje kontrolne lampice za aktivaciju vazdušnih jastuka, a pre svega zbog loših konektora ispod sedišta, te i jako loš prijem radio frekvenci, posebno na modelima koji su proizvedeni do 2003. godine.

Mana modela Peugeot 206, jeste i u tome što on ima samo dva prednja vazdušna jastuka, dok nema bočne vazdušne jastuke ni vazdušne zavese, a to nije promenjeno ni na redizajniranoj verziji modela iz 2009. godine koja je nazvana Peugeot 206 Plus, mada je na „crash“ testiranju bezbednosti auto dobio dosta dobru ocenu, odnosno 4 od 5 zvezdica na NCAP testiranjima.

Završna reč

Kada je model automobila Peugeot 206 u pitanju, on je jedan svakako dobar izbor auta za gradsku vožnju, bilo kao porodični model, ili auto za nekog mlađeg ko je početnik u vožnji, jer se njime lako upravlja i manevriše u gradu, i odličan je zbog svog dizajna i preglednosti za lako parkiranje.

Inače je svakako model Peugeot 206, dosta dobro prodavan auto, bilo kao nova ili polovna verzija, a sama cena je u korelaciji sa kvalitetom, mada u mnogome i zavisi od same godine proizvodnje vozila, te i od vrste motornog agregata koji je ugrađen u konkretan model.

Starije verzije modela Peugeot 206, češće imaju potrebu za takozvanim „velikim servisom“, pa su i sam kvalitet i sve performanse motora kod takvih vozila nešto slabije, i savet je iskusnih servisera da se nakon 60 hiljada pređenih kilometara kontroliše kompletno vozilo, kako bi se ipak zadržala sigurnost vožnje, koja je jedan od najvećih kvaliteta ovog modela.

Loading...