Pežo 307 – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Peugeot 307, je model koji se u Francuskoj proizvodio u perioduod 2001. godine pa sve do 2008. godine, dok se u Kini proizvodi sve do danas, a dobio je i titulu za najbolji evropski automobil 2002. godine.

Peugeot 307 je prvi put predstavljen na salonu automobila u Parizu, 2000. godine, a pojavio se u prodaji na tržištu 2001. godine kao naslednik modela Peugeot 306, od koga je svakako većih dimenzija, ali je urađen na nešto promenjenoj platformi pomenutog modela.

Inače se u zemljama sveta kakve su Kina, Brazil, Meksiko, Australija i Novi Zeland, automobil Peugeot 307 prodaje u verzijama sa motorima na gas, zapremine 1.6L i 2.0L, a automobil je na NCAP testu 2001. godine dobio četri zvezdice u aspektu bezbednosti vožnje.

Sve generacije i verzije modela

Peugeot 307 (2001 – 2008), jeste model koji je svrstan u kategoriju kompaktnog minivena, te ima neke aspekte u dizajnu kao modeli Peugeot 206 i Peugeot 207, pa je dosta malih dimenzija, i idealan je kao auto za gradsku vožnju, avisina vozila od svega 1.5 m ga kategoriše i kao niski miniven.

Inače se prema tipu karoserije, model Peugeot 307 proizvodio u modelima hatchback sa troja i petora vrata; kabriolet sa dvoja vrata; sedan sa četvora vrata i karavan sa petora vrata, a od menjača su ugrađivani ručni sa pet i šest stepeni prenosa, kao i automatik menjač sa četri stepena prenosa.

U startu je automobil Peugeot 307 predstavljen kao model hatchback sa troja i petora vrata, pa je naredne 2002. godine predstavljena i karavan verzija, a potom je 2003. godine urađena i kabriolet verzija modela Peugeot 307.

Zanimljivo je da na evropskom tržištu automobil Peugeot 307 nije dostupan u verziji sedan sa četvora vrata, te se on proizvodio u Kini, a kasnije i u Argentini, pre svega za tržište Latinske Amerike i Azije.

Dimenzije modela Peugeot 307 su zavisno od modela – širina 1.73 m; visina 1.510 m (kabriolet ima visinu 1.420 m); dužina 4.210 m za hatchback model, te 4.350 m za kabriolet verziju, 4.420 m za karavan model i 4.470 m za sedan verziju; međuosovinsko rastojanje je 2.610 m (za kabriolet i hatchback modele), odnosno 2.710 (za karavan i edan verziju karoserije).

Redizajn modela Peugeot 307, izvršen je 2005. godine, kada su unapređeni spoljni i unutrašnji izgled, te su promenjeni farovi, blatobrani i izgled same haube, a izbačena je sa modela i rešetka sa prednjeg branika.

Mada je naslednik modela Peugeot 307 počeo da se proizvodi već 2007. godine i to je bio model Peugeot 308, ipak je proizvodnja pomenutog modela Peugeot 307 zvanično prestala 2008. god.

Motor

Kada su u pitanju motori koji su ugrađivani u modele Peugeot 307, oni su se od starta sa redizajnima menjali, pa su tako od benzinaca najpopularniji bili – 1.4L agregat sa 75 KS za hatchback modele; 1.4L motor od 88 KS za hatchback i karavan modele; 1.6L motor od 109 KS za hatchback, karavan i kupe modele; 2.0L motor od 136 KS i 140 KS za hatchback, karavan i kupe modele kao i 2.0L motor od 177 KS za hatchback i kupe tipove karoserije.

Od dizel agregata koji su od početka proizvodnje pa do prestanka iste ugrađivani u model auta Peugeot 307, bili su sledeći motori – 1.4L HDi od 68 KS za model hatchback; 1.6L HDi motor od 90 Ks i od 109 KS za modele hatchback i karavan; 2.0L HDi motor od 90 KS i 107 KS za modele hatchback i karavan, kao i 2.0L HDi motor od 136 KS za modele hatchback, kupe i karavan.

Kod modela Peugeot 307, benzinci rade dosta solidno te se smatraju dobrom i isplativom investicijom kod kupovine polovnih modela, a kao najbolji po performansama su se pokazali benzinski motori od 1.6L i 109 KS i 2.0L od 136 KS.

Po pitanju dizel agregata u automobilu Peugeot 307, Turbo motori su dosta hvaljeni, mada oni i imaju neke elemente koji su vremensom dosta sklonijikvarovima, pa se kao najbolji izbor u dizel kategoriji vozila, smatraju modeli sa motorima 1.6L HDi (od 90 KS i 110 KS), koji je zaista baš i ekonomičan po potrošnji goriva, kao i 2.0L HDi (od 90 KS i 136 KS), koji je dosta jeftiniji za održavanje, a ima takođe odlične performanse – ekonomičan je i manje troši, dinamičan je u vožnji i jeftin je ako postoji potreba za servisom.

Kada je u pitanju osnovni model Peugeot 307, njegov benzinac od 1.4L i sa 75 Ks odnosno 90 KS, je dosta slabe snage za vožnju, pa čak i onu gradsku, te ga generalno jeste poželjno izbegavati, a uz sve to ovaj motor kao manu ima usisnu granu koja je izrađena od plastike, pa se to smatra njegovim defektom.

Motor benzinac kod modela Peugeot 307od 1.6L i sa 110 KS jeste bolji kao izbor od prethodno pomenutog motora, mada ima dosta veliku potrošnju goriva, pa je onda kao logičan izbor zapravo motor zapremine 2.0L od 138 KS ili 177 KS, ali on takođe dosta troši u gradskoj vožnji jer ima pre svega „sportske karakteristike“, pa u vožnji u gradu potrošnja je oko 7 litara benzina, a na slobodnom putu potrošnja pri bržoj vožnji raste na čak 15 litara benzina.

Iskustva

Iskusni vzači smatraju da model Peugeot 307 i dalje ima sasvim dobru prođu na tržištu, pre svega jer je bezbedan u vožnji, ali je i dosta jednostavnog i praktičnog dizajna, pa je kao mali porodični auto idealan za gradsku vožnju, ali je daleko od toga da je automobil lak za manevrisanje jer nije ni malo „naine težine“ niti je toliko nizak kako se pretpostavlja.

Ovaj model vozila, zamenio je solidan Peugeot 306 koji su vozači praktično obožavali, ali je svakako uz ord Focus i model Peugeot 307 bio odlična zamena za prethodni model 306, koji se proizvodio punih sedam godina.

Nekada se navodi da je pre svega zog različitih tipova karoserije Peugeot 307 praktično monovolumen koji ima odlike dostojne kombi vozila, i to pre svega zbog karavan modela koji je nazvan i SW i koja ima treći red sedišta sa mogućnošću da primi još dva putnika.

Veličina prtljažnog prostora u modelu Peugeot 307 nije zanemarljiva, i to je još jedan plus koji navode vlasnici i vozači automobila, pa je njegova zapremina oko 341 litar, ali se ona povećava nakon obaranja zadnjih sedišta na čak 1328 litara (naravno u karavan verziji je prtljažni prostor još veći i u osnovi je zapremine 503 litra, a nakon obaranja sedišta ima zapreminu od 1805 litara).

Ono što jeste još jedna odlična osobina kod modela Peugeot 307, je nešto veće međuosovinsko rastojanje u odnosu na ostale modele u klasi, pa je automobil veoma prostranog enterijera, mada je po mišljenju vozača model hatchback sa troja vrata nešto manje prektičan u odnosu na istio model sa petora vrata.

Prednosti ovog auta

Kao osnovni paket opreme u modelu Peugeot 307, nalaze se servo volan; četri vazdušna jastuka; ABS sistem protiv proklizavanja; klima i elektronski podizači prozora, a u dodatnoj opremi su nešto bogatiji izbori za vozače u smislu kožnih presvlaka za sedišta; elektronski sistem za grejanje sedišta; ausio sistem koji je dosta sofisticiran, i stakleni deo na krovu koji se takođe greje.

Po pitanju komfora je model Peugeot 307 dosta solidan, te ima dovoljno mesta u vozilu osim za osobe koje su iznad proseka visoke, pa je i na zadnjem sedištu dovolno mesta i u visinu i u dužinu, a sam spoljni dizajn je privukao mlađe vozače, pre svega jer je redizajniran prethodnik Peugeot 306, i ovaj model ima lepe linije, nova svetla koja su lepo pozicionirana i znak lava na sredini prednje maske.

Ono što jeste dobra strana modela Peugeot 307, je i udobnost sedišta pri dužim vožnjama kao i stabilnost kod vožnje pri većim brzinama i u krivinama, mada je jasno da se auto na oštrim zavojima naginje u stranu; instrument tabla je pregledna i lepo postavljena kao i upravljač koji je lepe pozicije i odgovara vozačima za manevrisanje.

U aspektu vidljivosti, Peugeot 307 je dosta dobar pa je parkiranje lako i ne predstavlja problem, ali je zamerka možda u tome da se prtljažni prostor nalazi dosta visoko i da je zapravo utovarni prag visok, a prostor za utovar je uzak, pa je sve to nastalo u želji da se estetski poboljša izgled auta i prtljažnog priostora, mada je iskoristljivost prtljažnika skoro maksimalna (jer on ima praktično kvadratni oblik).

Kako je ranije i navedeno, u modelu Peugeot 307 je kontrolna tabla vrlo pregledna i sve je jasno i na dohvat ruke, a dodatni senzori za kišu, kao i tempomat, te brisači i automatski farovi jesu deo standardnog paketa opreme i to je još jedna lepa prednost ovog modela.

Izrada enterijera kod automobila Peugeot 307 je dosta dobra i kvalitetna, svi putnici sede dosta visoko, kvalitet kočenja je dosta dobar bez obzira na same uslove vožnje, te je suspenzija ovde i odrađena efikasno; važna stavka je i odlična zaštita od korozije, koja manjka samo u slučaju da se karoserija nepravilno održava ili se servisira nedovoljno stručno.

Kod modela Peugeot 307 su za svaku pohvalu sistem kočenja i upravljanja; sistem vešanja koji je dosta tih i sofisticiran i na nekategorisanim putevima; jednostavna je suspenzija koja se prenosi na torziju pozadi.

Problemi, kvarovi i mane

Kada su u pitanju sami motori kod modela Peugeot 307, benzinci imaju ponekad probleme sa kvarovima bobina, dok dizel agregati jesu najviše osetljivi na loš kvalitet goriva te je takođe i servis kvarova na motorima sa direktnim ubrizgavanjem goriva i sa sistemom pumpe visokog pritiska i dosta skup i relativno komplikovan proces.

Motor zapremine 2,0L HDi, može da ima probleme vezane za plivajući zamajac, kao i za FAP filter čestica, dok opet dizel motori kod modela Peugeot 307 zapremine 1.4L HDi i 1.6L HDi, rade dosta bolje i troše manje evrodizela, ali ako dođe do kvara on je puno skuplji nego u slučaju dvolitarskog dizel agregata.

Kod dizel motora u modelu Peugeot 307 , spektar kvarova je generalno dosta širok, pa se tako javljaju kvarovi na turbo punjaču (najpre zbog nedovoljne efikasnosti sistema koji služi za podmazivanje turbine); česti su kvarovi na protokomeru; postoje problemi sa kvarom FAP filtera čestica; kvari se takođe kod dizel agregata i regulator pritiska goriva koji dovodi do gubitka snage motora a na instrument tabli sija lampica „antipolusion faul“.

Od ostalih mana i čestih problema kod modela Peugeot 307, navode se i – popuštanje amortizera na petim vratima kod karavan verzije karoserije; nedovoljno pouzdan centralni sistem BSI koji se najčešće ošteti kapanjem vode koja oštećuje elektroniku koja je svakako dosta osetljiva; zbog nedovoljno pouzdanog električnog servo upravljača kod ranijih modela je dolazilo do nastanka kratkog spoja i požara; kod modela sa benzinskim motorima od 1.4l i 1.6L koji su proizvedeni 2002. godine, dolazilo je do oštećenja žice alternatora, a sve zbog prevelike toplote katalzatora pa se morao ugrađivati i toplotni štit.

Završna reč

Mada generalno gledano model Peugeot 307 nije auto koji je sklon čestim kvarovima, ipak nije ni onoliko pouzdan koliko bi se od njega u startu moglo očekivati, pa su najveća mana zapravo i oni sitni kvarovi koji su dosta često bili predmet reklamacije i novih modela.

Prilikom kupovine polovnog vozila Peugeot 307, treba da se izbegavaju oni modelči koji su počeli da se proizvode u ranijim godinama, jer su skloniji kvarovima na elektronici, a oni koji su redizajnirani 2005. godine, ipak imaju popravljene neke baš veće mane, pa su daleko bolji izbor spram odnosa cene i kvaliteta.

Manje je poznato da je sama kompanija Peugeot, pozvala 2002. godine sve vlasnike modela 307 na servis, jer je uočeno da su postojali propusti u proizvodnji jedne serije vozila, i to na dosta važnim komponentama kakve su sistem paljenja, sigurnosni pojasevi i curenje goriva, pa je navedeno da je tada postojalo makar petnaest različitih grešaka koji su smatrani ozbiljnim propsutom inženjera.

Loading...