Razlozi zbog kojih se pada tehnički pregled vozila

Zimska sezona je krenula. Nove zimske gume već su tu na automobilima, ali jeste li spremni za vanredni tehnički pregled?

A ako se bliži registracija vozila, da li ste sve pripremili kako biste što pre prošli tehnički?

Mi smo vam pripremili listu zbog koje vozači najčešće padaju na tehničkim pregledima. Beu obzira koji auto vozite, bilo da je reč o najnovijem Mercedesu ili je luksuzni BMW vaš četvorotočkaš ili se radi o domaćoj marki Fiat, servis vozila makar jednom godišnje je neophodan.

Poželjno je da je Fiat servis bude pred tehnički pregled kako biste brzo i lako obavili ovu obaveznu proveru pred registraciju vozila.

Pripremite sva dokumenta!

Obavezno proverite da li se poneli sva neopodna dokumenta za tehnički pregled. Ne zaboravite da ponesete ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu. Iako se podrazumeva da ova dokumenta imate kod sebe, dešava se da vozači najvažnija dokumenta zaborave. Nemojte i vi da budete među takvima.

Pritom, vozilona tehničkom mora da bude čisto. Znači, pre nego što krenete na tehnički operite svoj automobil. Uz to, auto ne sme da bude udaren, a ni truo, pogotovu ne sa spoljašnje strane. U odnosu na čitavo vozilo toleriše se svega 5% oštećenja. A to znači da se tolerišu sveukupna oštećenja koja su površine jednih vrata na autu. Ako vam je vozilo više oštećeno, onda znajte da će se smatrati neispravnim.

Prepravke nisu dozvoljene!

Prepravka nije isto što i popravka. Naime, sa sopljašnje strane ne sme da se uoči nikakva ručna izrada ili prepravka. E sada, šta se pod prepravkom tačno podrazumeva?

Pravilnik o isšitivanju vozila definiše prepravku kao promenu konstruktivnih karakteristika kojom se menja vrsta ili namena vozila. Takođe, prepravka se odnosi i na promenu deklarisanih tehničkih karakteristika i karakteristika sklopova i uređaja samog vozila. Prepravkom se najbolje može opisati promena iz teretnog u putničko vozilo. Ali, zamena za ksenon svetla, naknadno dograđena kuka, kao i promena broja sedišta smatraju se prepravkom koja nije dozvoljena. A šta je popravka?

Pravilnik popravku definiše kao zamenu oštećenog dela na vozilu i vraćanje u njegovo prvobitno stanje. Najbolje bi bilo da popravke obavlja stručno lice, ali ako smatrate sebe dovoljno sposobnim da to sami uradite, onda problema na tehničkom pregledu neće biti.

Retrovizori, tablice, teret, ručna kočnica…

Bilo da je reč o tehničkom pregledu teretnih ili putničkih vozila, spoljni retrovizori ne smeju biti oštećeni. To znači da ogledalo ne sme da bude napuklo, ali jedna razllika postoji. Kod putničkih vozila dovoljno je da samo levi retrovizor bude potpuno ispravan, dok to nije slučaj sa teretnjacima. Kod teretnih vozila podrazumeva se da oba retrovizora budu u ispravnom stanju.

Teretna vozila nikako ne smeju da budu na tehničkom pregledu opterećena. Pre odlaska na pregled ih ispraznite. Proverite da li vaša vozila imaju i prednju i zadnju tablicu, a pre samo pregleda uverite se u ispravnost ručne kočnice.

Ručna i nožna kočnica su odvojene, pa ako vam je ručna kočnica neispravna, onda nećete uspešno obaviti tehnički pregled. Ako auto na najvećoj uzbrdici može da stoji u mestu pod ručnom kočnicom, onda znači da vam je ovaj sistem za kočenje ispravan. A to dalje znači da nećete imati problema na tehničkom pregledu.