Honda C-RV – iskustva, najčešći kvarovi, mane, motor

Automobil Honda CR-V je model kompaktnog terenca SUV koji se proizvodi od 1995. godine u Japanu, od strane auto giganta Honda.

Pomenuti model je prvi put na svetsko tržište plasiran 1997. godine u Severnoj Americi, a baziran je na platformi Honda Civic, sa karakteristikama SUV klase, te spada u model srednje klase, koji po karakteristikama odgovara modelu između manje Honde HR-V i većeg modela Honda Pilot.

Za domaće japansko tržište, automobil Honda CR-V se proizvodi u gradu Sajama, za evropsko tržište u gradu Svindon u Engleskoj, a za američko i svetsko tržište u državi Ohajo.

Sve generacije i verzije modela

Od početka proizvodnje pa sve do danas, automobil Honda CR-V je proizveden u ukupno pet generacija, sa pet redizajniranih verzija u međuvremenu, kojima su poboljšane i vozne performanse i bezbednost.

Prva generacija modela Honda CR-V (1995 – 2001), prvi put je predstavljena u japanu, a onda i 1996. i 1997. godine na tržištu Severne Amerike.

Ova generacija vozila je nosila radnu oznaku RD1 – RD3, a prvi redizajn je urađen 1999. godine, kada je promenjen prednji deo spoljnog izgleda modela Honda CR-V, i ugrađena plastična antena na krovu vozila.

Druga generacija automobila Honda CR-V (2001 – 2006), potpuno je redizajnirana po ugledu na sedmu generaciju modela Honda Civic, i ugrađen je agregat K24A1 zapremine 2.0 L i 2.4 L.

Redizajn druge generacije modela Honda CR-V je urađen 2005. godine, kada su zamenjeni točkovi i stavljena verzija od 16 inča umesto prethodnog modela od 15 inča.

Treća generacija modela Honda CR-V (2006 – 2011), predstavljena je na američkom tržištu krajem 2006. godine, i tada je glavna promena bilo otvaranje prtljažnih vrata na gore umesto u stranu.

U ovoj generaciji modela Honda CR-V promenjen je motor i stavljen je agregat K serije od 2.4 L, a 2010. godine je urađen i redizajn ove treće generacije vozila, pre svega u smislu prednjeg dela vozila kada je dodata hromirana rešetka hladnjaka.

Četvrta generacija automobila Honda CR-V (2011 – 2016), predstavljena je na sajmu automobila u Los Anđelesu, a već krajem pomenute godine je puštena u prodaju.

Redizajn modela Honda CR-V četvrte generacije je urađen krajem 2014. godine, kada je i pušten u prodaju kao unapređena verzija, pre svega u smislu poboljšanja bezbednosti i elektronike.

Peta i trenutno aktuelna generacija modela Honda CR-V (2017 – ), predstavljena je u Detroitu oktobra 2016. godine, a već u decembru iste godine je puštena u prodaju, i bazirana je na platformi Honda Civic modela desete generacije.

Redizajnirana i poboljšana verzija modela Honda CR-V je puštena u prodaju u septembru 2019. godine sa hibridnim pogonom kao osnovnom izmenom, i trenutno se prodaje na američkom tržištu.

Motor

Kada su u pitanju motori koje u svoje modele, pa tako i u automobil Honda CR-V, ugrađuje japanski auto gigant, smatra se na tržištu da su oni uvek makar „korak ispred konkurencije“ u smislu snage i potrošnje, ali i očuvanja životne sredine.

Od početka proizvodnje pa do danas, Honda CR-V je ostala dosledna motornim agregatima i u ponudi su svega dva motora – benzinac zapremine 2.0 L i dizel agregat 2.4 L TDI koji ima veći obrtni momenat.

Mada su dosta popularni i modeli Honda CR-V sa benzincem od 2.0 L i 155 KS, ipak je dosta bolji i u smislu potrošnje dizel agregat common rail zapremine 2.2 L i-DTEC od 150 KS.

Upravo je pomenuti dizel motor u automobilu Honda CR-V i dobio brojne nagrade za svoje performanse, pre svega jer 2.2 L i-DTEC dosta ravnomerno razvija snagu, a pri tome je i „tih“ i brzo „prima gas“ zahvaljujući tome što je kriva obrtnog momenta dosta blaga.

Obrtni momenat kod agregata u modelu Honda CR-V jeste 350 Nm, a uz koji se odlično uklapa menjač sa šest spepeni prenosa, pa je odlično međuubrzanje čak i u šestom stepenu transmisije (i postiže se maksimalna brzina za svega 12,5 sekundi).

Prosečna potrošnja goriva kod modela Honda CR-V iznosi po fabričkim specifikacijama oko 6,1 litar, dok se u praksi pokazalo da je ona nešto veća posebno pri povećanju brzine, pa iznosi oko 7,8 litara (kod povećanja brzine od 0 km/h do 100 km/h, za šta je potrebno oko 9,7 sekundi).

Iskustva

Prema iskustvima vozača, model Honda CR-V je mada u kategoriji terenca sa oznakom SUV, automobil koji ima lako upravljanje i odlične vozne osobine.

Pored svega toga, iskustva vozača kazuju da je automobil Honda CR-V veoma dinamičan, lak za upravljanje, udoban i vrlo stabilan kao vozilo za sve vrste puteva.

I u smislu potrošnje goriva, ovaj auto je zadovoljio zahteve i najzahtevnijih vozača, pa je u poređenju sa modelom Toyota RAV-4, daleko bolji u svakom smislu, pošto ga sa ovim autom najčešće vozači i porede.

Po iskustvima vozača, automobil Honda CR-V jeste sasvim udoban i dinamičan u vožnji, komande nisu „tvrde“ što bi se očekivalo kod automobila ove klase, a uz sve to je oprema izvanredna, a posebno audio sistem.

Kočnice su odlično urađene i sasvim se lako „dozira pritisak“ na njih, svetla su sa vrlo dugim ali i širokim snopom, a upravljač je i brz i vrlo precizan, pa se stiče utisak da se vozi limuzina a ne terenac, jer je amortizacija izvanredna kod Honde CR-V.

Novije generacije automobila Honda CR-V, imaju poboljšane performanse i na većim brzinama od 180 km/h, iako je automobil niži od prethodnika za oko 3 cm, a takođe je aerodinamika popravljena kao i zvučna izolacija u odnosu na starije verzije modela.

Vozačima je jedna od značajnih prednosti što se u modelu Honda CR-V ni na većim brzinama vožnje u kabini ne čuje nikakav zvuk ili „brujanje“, pa se može voditi razgovor i slušati muzika iz izvanredno urađenog audio sistema.

Kada je u pitanju servo volan u modelu Honda CR-V on ima poseban VSA sistem koji najzad omogućava da se i pri bržem „ulasku u krivine“ održi ravnoteža i upravljivost vozilom, što je jako važno kod manje iskusnih vozača sa aspekta sigurnosti u vožnji.

Automobil Honda CR-V jeste idealan za duže relacije, jer su sedišta i sama po sebi vrlo udobna ali i podesiva prema upravljaču, a amortizacija je vrhunska tako da se neravnine ne osećaju i nema nikakvog „truckanja“ kada se naiđe na rupe na putu.

Prednosti ovog auta

Nova generacija modela Honda CR-V se odlikuje zaista velikom udobnošću, kao i prostranim enterijerom ali i odlično urađenim eksterijerom kojim može da parira i najboljim vozilima iz kategorije limuzina.

Mada se kvalifikuje kao terenski automobil, Honda CR-V to zapravo i nije, jer pre svega ima pogon na sva četri točka, pa je ipak negde u klasi između modela krosover i SUV.

Kada se posmatraju prednosti modela Honda CR-V, može se sažeto istaći da je ovaj automobil sasvim kvalitetan i dinamičan model, koji je u isti mah i SUV i ima sofisticiranost koja odgovara svakoj dobroj limuzini.

Sam spoljašnji dizajn modela Honda CR-V je više „proamerički“, te ima C stub koji se strmo spušta do petih vrata, masivniji prednji deo i visoko pozicionirane sve svetlosne grupe.

Ono što jeste prednost ovog automobila i svojevrsna inovacija, je i „panoramski krov“, koji daje dodatno svetlo u kabini pa vizuelno i povećava unutrašnji prostor, mada je on i tako veoma velik i komforan.

Instrument tabla je u modelu Honda CR-V sasvim pregledna i osvetljena, a uz sve to ide i dodatno osvetljenje svih komandnih tastera, pa se tu išlo na „nemački model“ koji je kopiran.

Dosta je značajno unapređenje kod novijih generacija modela Honda CR-V postignuto i u smislu servo upravljača, koji ima sistem za kontrolu stabilnosti (VSA), te je sasvim prilagodljiv i spada u najnoviju generaciju takozvanih MA-EPS.

Sve navedeno kod servo volana u vozilu Honda CR-V, omogućava da se on lako prilagodi kada se desi naglo preusmeravanje vozila, pa se po potrebi putem sistema VSA aktiviraju kočnice za spoljne točkove kako bi se automobil na unutrašnjim krivinama održao u ravnoteži.

Iako je generalno „ogibljenje“ kod Honde CR-V podešeno dosta „meko“, ipak je auto stabilan u krivinama, a amortizacija je odlična pa se neravnine i rupe ne osećaju ni prilikom brže vožnje.

Preglednost pri vožnji je u modelu Honda CR-V dosta dobra, volan je podešen visoko, a senzori za parkiranje i kamera za vožnju u rikverc su deo standardnog paketa opreme kod ovog modela.

Prtljažni prostor je dosta veliki, čak i najveći u SUV klasi i inosi bazičnih 589 litara, a kada se obore zadnja sedišta on se dodatno povećava na izvanrednih 1669 litara, a što je oko 140 litara više u odnosu na starije modele ovog vozila.

Takozvani „start and stop“ sistem u novijoj generaciji modela Honda CR-V odlično je osmišljen i funkcioniše besprekorno, a udobnost i komfor je obezbeđena u vožnji takozvanim sistemom za sedišta „Easy-Fold-Down“.

Problemi, kvarovi i mane

Mada su motori koji su ugrađeni u modele novijih generacija Honde CR-V dosta velike snage, i ubrzanje do 100 km/h se postiže za manje od deset sekundi, potrebno je biti oprezan u vožnji jer ovaj automobil jeste i dosta viši i teži od klasične limuzine.

Nekada se javljaju problemi sa kočnicama, mada su većinom nedostaci iz ranijih generacija otklonjeni, pa je modelu Honda CR-V sada potrebno prosečnih 38 metara do zaustavljanja iz pune brzine.

Kao mana modela Honda CR-V navodi se ponuda od samo dva tipa motornih agregata, pa je izbor kupcima dosta sužen, i mogu odabrati jeftiniju benzinsku verziju ili skuplji dizelaš.

Pored navedenog, garancija na novi automobil jeste samo tri godine od kupovine, ručica menjača je dosta malih dimenzija, i nema mogućnosti da se doplati za ugradnju još jednog reda sedišta iako bi imalo sasvim optimalnog prostora za tako nešto.

Mana je i u tome što je nosivost automobila dosta mala, i iznosi svega 500 kilograma, a pored toga je i ovlašćenih servisa malo i teško su dostupni originalni rezervni delovi, jer se najviše baš potencira američko tržište.

Završna reč

Mada model Honda CR-V nema neke najbolje karakteristike terenskog vozila, ona je ispunila sva očekivanja, i za cenu po kojoj se prodaje sasvim opravdava odnos uloženog i dobijenog.

Upravo zbog svega navedenog, automobil Honda CR-V nije kategorizovan kao džip već kao SUV klasa, i mada mu je visina oko 168 cm on ima stabilnost prave limuzine, što je jedna novina koju su uspeli da postignu japanski dizajneri.

Kako je ranije navedeno, garancija na novi automobil je dosta mala i iznosi samo tri godine, a poteškoća jeste i u tome da je kod nas malo ovlašćenih servisera sa originalnim rezervnim delovima, pa je dosta skupo naručivati ih iz inostranstva.

Loading...