Višegodišnja garancija automobila – da ili ne

Već duže vreme među ljudima, a i na internetu, kruži neka vrsta teorije zavere kako je čuveni Mercedesov model 123 najveći finansijski promašaj giganta iz Štutgarta.

Navodno, baš zbog toga što je napravljen da bude svevremen. Ovaj automobil, koji je počeo da se proizvodi 70ih godina prošlog veka i danas neretko možemo videti na našim drumovima, a i u diplomatskim delegacijama ponekih afričkih zemalja.

Legenda dalje kaže, kako su promućurni Nemci godinama kasnije uvideli svoju grešku i onda počeli da „prvi u Evropi“ proizvode automobile sa dvogodišnjom garancijom, kako bi pripadnik srednje klase, na svake dve godine mogao da kupi novi automobil, i samim tim, kompaniju ostavi u finansijskom plusu.

Pošto je kod nas uobičajena šaljiva floskula da „devojka i može biti sa sela, ali auto mora biti iz Nemačke“, isto tako se uzima i da su ostale evropske auto-kompanije počele da prepisuju od Nemaca i prave „kratkotrajne“ automobile.

Neki kultni modeli sa najpoznatijeg sajma automobila u Frankfurtu 1983. godine, poput opelovog „Kadeta“, folksvagenovog „Golfa dvojke“, Mercedesa 124 ili Audija „100“, popularno se nazivaju kraljevima srpskih puteva, imajući u vidu kilometre i kilometre koje su prešli poslednjih, gotovo 40 godina.

Neki od retkih modela koji imaju dužu garanciju, dolaze nam sa Dalekog istoka, slučajno ili ne. Tako, na primer, Kija „sid“ traje neverovatnih sedam godina.

Garancija i dugotrajnost telefona

U vreme kada je prodaja mobilnih telefona postala masovnija kod nas, sredinom i krajem poslednje decenije prošlog veka, bilo je teško razlikovati bežične modele fiksnih telefona od mobilnih.

Delimično, jer je ljudima sve bilo novo, a pomalo i zbog toga što su svojom masivnošću nekad jedva stajali u džep. Kao i kad su stariji automobili, poput pomenute „stodvadesettrojke“ u pitanju, vlada svojevrsna nostalgija. Tu naročito prednjači kultni „Nokijin“ model, 3310.

Ovaj model će možda ući kao jedan od retkih koje je nostalgija sa interneta vratila u prodaju. Ako ne sasvim, dobrim delom sigurnom. Postao je predmet mnogih mimova na internetu.

Počev od toga kako mnogi bodibilderi i strongmeni lome prste dok pokušavaju da slome ovaj telefon, preko toga da ga je „rendom“ korisnik našao u starom plakaru i kako još uvek, godinama kasnije, ima jednu crtu baterije.

Ovo, naravno, svedoči o njegovoj materijalnoj čvrstoći i dugotrajnosti baterije. I danas se, u gotovo istovetnom obliku, ponovo može naći u prodaji. Naspram ovog modela, mnogi modeli pametnih telefona, dođu kao novi automobili. S tim što su, šalu na stranu, automobili ipak garancija dužeg kvaliteta.

Postavlja se, onda, pitanje, kako odabrati pravi telefon. Da li će to biti android, ajfon, ili pak, neki stariji telefon, zavisi od dosta faktora.

Razlozi mogu biti mnogobrojni, počev od veličine ekrana, do specifikacije kamere ili veličine radne memorije. Brojne aplikacije, sve zahtevnije igrice i opšti multitasking, koji se očekuje od mobilnog telefona, prosto zahteva minimum od 2 gb radne memorije.

Druga važna karakteristika na koju treba da se pripazi jeste 4g signal. S obzirom na široku rasprostranjenost 4g signala danas nema smisla kupovati mobilni telefon koji ga ne podržava.