Da li je bolje farbanje ili folija za automobile?

Tražite najbolje rešenje za oštećenu boju vašeg četvorotočkaša? Dvoumite se između farbanja i folije? Mi ćemo pokušati da rešimo vašu dilemu. Ako se auto kvalitetno ofarba, onda će boja biti duži niz godina sjajna. Međutim, samolepljiva folija čini da vaš auto bude kao nov za malo novca i kratko vreme.

Kako su samolepljive folije sve dostupnije na tržištu, vozači se češće odlučuju za njih umesto za farbanje, ali se nameće pitanje da li su folije zaista bolje rešenje.

Naime, koliko god da čuvate automobil, ipak ga nikada nećete odbraniti od ogrebotina. Tragove na vašem metalnom ljubimci uvek će ostaviti udarci od kamenja, ali i štete od vremenskih nepogoda. Najveću štetu ipak trpi boja samog auta. Vremenom počinje da bledi boja na autu, sve su dublje i češće ogrebotine, a is am izgled auta počinje polako da slabi. Zato se često vozači odlučuju za restauraciju i vraćanje fabričkog sjaja svom ljubimcu. Ranije je farbara bila prva pomisao na menjanje boje, a danas su se na tržištu pojavile i samolepljive folije koje su povoljne i zahvaljujući kojima se za kratko vreme automobil brzo i lako transformiše.

Prednosti farbanja automobila

Da li želite auto da prefarbate u istu boju ili birate drugu boju? Ako ste se odlučili da promenite boju svog auta, onda za kvalitetno farbanje morate auto potpuno da ogolite kako bi se nova boja pravilno nanela. Kada se u istu boju auto farba, onda se samo spoljašnji deo farba.

Za farbanje se može reći da je process koji traje i pošto se sastoji iz nekoliko koraka, onda se morate auta odreći na neko vreme. A nekada farbanje ume i da košta ukoliko se izaberu kvalitetne i retke boje.

Međutim, ako se farbanje prepusti profesionalcima, onda ćete uz redovno održavanje i pravilno pranje duži niz godina biti mirni.

Prednosti samolepljive folije

Brzo, lako i samo malo novca želite novi izged svog auta? E pa to će vam omogućiti samolepljiva folija. Uštedite novac, a uz to transformišite auto pomoću folije. Ali, za razliku od farbe koja je dugotrajna, na foliji se mnogo lakše stvara šteta, osetljivija je, a ogrebotine brže nastaju. Ipak, ovakva šteta se lakše sanira, jer će vam majstori menjati samo deo folije koji je oštećen, a ne čitavu foliju na automobilu.

Takođe, prednost folije je u tome što ona štiti i fabričku farbu automobila, pa nakon što se folija ukloni, prvobitna farba, ako nema pređašnjih oštećena, biće kao nova.

Pored brojnih prednosti, folija ima i određene mane. Najveća mana samolepljive folije jeste njena dugotrajnost. Najkvalitetnije i najskuplje folije posle svega pet godina moraće potpuno da se menjaju, pa to obavezno imajte na umu.

U svakom slučaju, ako želite jedno dugotrajno rešenje, uz ozbiljno ulaganje i vremena i novca, onda se preporučuje farbanje automobila. Radionica za farbanje automobila trebalo bi da bude opremljena najsavremenijom opremom, jer jedino tako se garantuju vrhunski rezultati.

Za kraći period i češće promene boje na autu profesionalci savetuju folije, jer je reč o vidljivim i kvalitetnim promenama koje se na kratak rok višestruko isplate.