Citroen C5 – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Citroen C5 se proizvodi od 2001. godine od strane francuskog giganta Citroen, i ovaj je auto proizveden u dve generacije do sada, te predstavlja jedan pravi porodični automobil, što mu je od starta proizvodnje bila i osnovna namena.

Ono što jeste osnovna i važna karakteristika modela Citroen C5, jeste posebna pažnja koja se kao i u ostalim vozilima ovog auto giganta poklanja bezbednosti i komforu u vožnji, pa je i u ovaj model kao i u ostala vozila srednje klase ugrađen takozvani hidropneumatik sistem oslanjanja odnosno „vešanja“.

Mada se smatra da je Citroen C5 zapravo proizveden u tri generacije vozila, odnosno da postoji prva generacija (2000 – 2004); druga generacija (2004 – 2008) i treća generacija (2008 – ), ipak je u pitanju bio 2004. godine zapravo jedan opsežniji redizajn prve generacije ovog modela, pa se većina stručnjaka slaže da je tačnija podela na osnovne dve generacije vozila, koja je i navedena i opisana u osnovnim karakteristikama u nastavku teksta koji sledi.

Sve generacije i verzije modela

Prva generacija automobila Citroen C5 (2001 – 2008), bila je predstavljena na sajmu automobila u Parizu 2001. godine, kao direktni naslednik automobila Citroen Xantia, a iste te godine je na sajmu automobila u Ženevi predstavljena i karavan verzija ovog automobila.

Model Citroen C5 prve generacije, ima što se tiče spoljnog dizajna prednja svetla koja su malo i zaobljena, dok su zadnja svetla dizajnirana u formi slova „D“, a kada je urađen redizajn 2004. godine, ovaj je model nekako postao izgledom sličniji prethodniku, popularnom modelu Citroen C4.

Nakon pomenutog redizajna, automobil Citroen C5 je dobio jedan sasvim novi izgled, pa se već tada govorilo da je u pitanju skoro sasvim nova, druga generacija vozila, ali to ipak nije bio slučaj, te su na ovom modelu samo izmenjeni i prednji i zadnji kraj, modernizovana su pomenuta prednja i zadnja svetla, i sam je auto produžen sa početnih 4.618 m na 4.745 m (a karavan verzija sa početnih 4.755 m na 4.840 m), te je bilo i značajnih poboljšanja po pitanju i novih motora i nove opreme u osnovnom i dodatnom paketu.

Inače su dimenzije prve generacije modela Citroen C5, zavisno da li je u pitanju liftback sa petora vrata ili karavan sa petora vrata, bile sledeće – širina od 1.770 m; dužina za liftback model od 4.745 m, a za karavan model od 4.839 m; visina za liftback model od 1.476 m, a za karavan verziju 1.511 m; međuosovinsko rastojanje je bilo 2.750 m za oba navedena modela.

Druga generacija modela Citroen C5 (2008 – ), predstavljena je krajem 2007. godine, ali je kao zvaničan model pušten na tržište početkom 2008. godine, i pošto je u spoljnom i unutrašnjem dizajnu imao dosta detalja koji nisu spadali u originalno francusko rešenje, on je kritikovan da je više nemački nego francuski automobil, a iste te 2008. godine je predstavljena i karavan verzija automobila poznata pod imenom Citroen C5 Tourer.

Redizajn druge generacije automobila Citroen C5, urađen je 2011.godine, a potom su neka poboljšanja usledila i naredne 2012. godine, pre svega ugrađena LED svetla i napred i pozadi,te je sve išlo na dodatna poboljšanja bezbednosti u vožnji, pa je ovaj automobil na NCAP testovima dobio maksimalnih pet zvezdica.

Kada su u pitanju dimenzije modela druge generacije Citroen C5 automobila, one su opet zavisne da li se radi o modelu sedan sa četvora vrata ili karavan sa petora vrata, te su tako dimenzije onda sledeće – širina 1.852 m; dužina za sedan model je 4.778 m, a za karavan verziju je dužina 4.829 m; visina je za sedan model od 1.455 m, a za karavan verziju 1.471 m, dok je međuosovinsko rastojanje 2.814 m.

Motor

Kada su u pitanju motori koji su ugrađivani u prvu generaciju automobila Citroen C5, to su pre svega od benzinaca 1.8L motor od 115 KS; 2.0L motor od 136 KS i od 140 KS; kao i 3.0L motor od 207 KS i 211 KS.

Od dizel agregata u prvoj generaciji automobila Citroen C5 su ugrađivani motori zapremine 1.6L od 109 KS; 2.0L od 90 KS, 109 KS i 136 KS, te i 2.2L agregat od 133 KS i 170 KS.

Menjači u modelima prve generacije Citroen C5 vozila su bili ručni menjač sa pet i šest stepeni prenosa, kao i automatski četvorobrzinski i šestobrzinski menjač.

U modelima druge generacije automobila Citroen C5, bili su od benzinskih agregata ugrađeni motori 1.6L od 120 KS i od 156 KS; 1.8L motor od 125 KS; 2.0L motor od 140 KS i 3.0L agregat od 211 KS.

Dizel motori u modelu druge generacije Citroen C5 su zapremine 1.6L sa 109 KS, 112 KS i 114 KS; te dizelaš zapremine 2.0L od 136 KS, 140 KS i 163 KS; motor zapremine 2.2L od 170 KS i 204 KS; motor zapremine 2.7L od 204 KS i dizel motor zapremine 3.0L od 241 KS.

Menjači koji su odgovarali motornim agregatima u drugoj generaciji vozila Citroen C5 su bili ručni menjač sa pet i šest stepeni prenosa, kao i automatski menjač sa šest stepeni prenosa.

Danas se na tržištu nalazi daleko manje modela Citroen C5 sa benzinskim motorima, pa su ipak predominantna vozila sa dizel agregatima, ali su svakako kao benzinci najviše hvaljeni modeli sa motorima 1.8L 16V sa četri cilindra, koji imaju odlične performanse u gradskoj vožnji i dosta su ekonomični, ali imaju i povećanu potrošnju motornog ulja, što im jeste mana, mada je potrošnja goriva dosta mala i iznosi oko 10 litara u gradskoj vožnji, odnosno nešto manje od osam litara benzina na sto kilometara pređenog puta u slobodnoj drumskoj vožnji.

No, kada su u pitanju benzinski motori, ipak je kao najbolji model izdvojen Citroen C5 sa benzin agregatom zapremine 2.0L 16V koji je u početku imao 136 KS, a onda je redizajnom ipak njegov kapacitet povećan na jačinu od 143 KS, i ovaj je motor ukombinovan sa ručnim ili manuelnim menjačima koji su obezbedili dobre performanse u smislu odnosa brzina prema sagorevanju i potrošnji goriva, pa ovakav auto u gradskoj vožnji troši 11 litara goriva, na auto-putu troši 6 do 7 litara benzina, ali postiže i maksimalnu brzinu od 200 km/h.

Kako je napred navedeno, ipak su kao najprodavaniji modeli automobila Citroen C5 spomenuti dizel agregati, pa je tako najpoznatiji onaj model sa motorom koji spada u kategoriju dizel HDi common rail, i to 2.oL HDi i 2.2L HDi agregati sa 98 KS ali i odličnom malom potrošnjom goriva, mada im je jedna od čestih mana lako pregorevanje dihtunga glave motora, posebno prilikom česte vožnje na većim brzinama.

Iskustva

Prema iskustvima vozača, model Citroen C5 je automobil koji i u takozvanoj liftback verziji sa petora vrata i kao karavan sa petora vrata, odlikuje veoma izražena udobnost i veliki komfor prilikom vožnje, jer ima ugrađenu hidropneumatsku suspenziju, koja se primenjuje u vom auto gigantu i na ranijim modelima, a posebno je poboljšanih karakteristika na modelu Citroen C5.

Citroen C5 je automobil koji ima takozvano hidraulično vešanje, koje je i dodatno unapređeno tehnologijom Hidractive 3, pa ima vrlinu koja podrazumeva mogućnost podešavanja visine na putu u toku vožnje, te se može „spustiti“ napred za oko1.5 cm, a pozadi za oko 1.1 cm pri brzini od prosečnih 68 km/h.

Ono što je po iskustvima vozača odlična vozna vrlina u ovom aspektu modela Citroen C5 jeste da prilikom vožnje na nekategorisanim putevima, ovaj auto može pri brzini od 44 km/h da se još i dodatno „spusti“ za oko 1.3 cm, i to doprinosi udobnosti vožnje, iako model nema ono klasično vešanje niti standardne i klasične amortizere, već takozvani „gasni sistem vešanja“, te se stiče utisak kao da auto pri vožnji „lebdi“.

Mada je u startu prva generacije modela Citroen C5 od strane pre svega samih vozača bila iskritikovana radi spoljnog dizajna koji je u najmanju ruku bio neprimetan i bez izraza u odnosu na konkurente (među kojima je najveća konkurencija model Pežo 407), on je ipak 2004. godine i redizajniran, te su mu neke značajnije performanse dosta unapređene.

Kada je u pitanju druga generacija automobila Citroen C5, primetno je među vozačima da je automobil dobio redizajnom mnoge promene, pre svega u svom spoljašnjem izgledu, te da je kvalitet izrade sveukupno mnogo bolji, i po pitanju spoljnog izgleda i kada je po sredi uređenje enterijera.

Mada se svakako radilo o novom modelu druge generacije Citroen C5 vozila, on je ipak zadržao neke dobre osobine iz prve generacije, a to su kvalitet izrade i dobre vozne karakteristike, te je i imao hidropneumatsku suspenziju, odlične dizel agregate, dobru i bogatu osnovnu opremu, a kod određenih modela je bilo zapaženo i takozvano klasično oslanjanje.

Između svega ostalog, vozači modela Citroen C5 navode i to da je ovaj auto vrlo ekonomičan i da troši u proseku oko 5,5 litara goriva za dizel agregate, te da je i odnos cene i kvaliteta vozila zaista odličan, i da je za sve kvalitete koje poseduje, ovakav automobil odlična investicija, bilo kao nova ili polovna varijanta, jer ni njegovo održavanje i servisiranje nisu suviše skupi.

Pored odličnih voznih osobina, te i kvaliteta vožnje pre svega u bitnim aspektima i udobnosti i bezbednosti, model Citroen C5 može da se smatra i dosta snažnim vozilom i da vozači sebi pak mogu da priušte nešto „agresivniju“ vožnju na slobodnom putu, posebno kod modela sa dizel agregatima 2.2L HDI i 3.0L V6 motorima.

Prednosti ovog auta

Pre svega je jedna od najvećih prednosti modela Citroen C5, u tome što je unutrašnjost komforna i vrlo prostrana, sa dosta dobro „prigušenim“prostorom i za vozača i za putnike, te ne dopire niti buka niti se osećaju vibracije u radu dizel agregata, a još jedna od prednosti jeste i veliki prtljažni prostor koji iznosi zapreminski 455 litara u kompakt modelu odnosno 565 litara u karavanu (sa povećanjem prostora kada se spuste zadnja sedišta na 1310 litara odnosno u karavanu na 1660 litara).

U ovaj automobil, Citroen C5 vrlo udobno može da se smesti pet putnika, mada sama finalna obrada unutrašnjeg prostora nije baš izazvala oduševljenje, kao ni veličina automobila koja ga čini po malo nezgrapnim za gradsku vožnju.

Pomenuta udobnost u vožnji kao i amortizacija svake vrste nepoželjne buke i „truckanja“ u toku vožnje, zapravo jeste postignuta time što je klasično vešanje i amortizacija, zamenjeno napred i pomenutim hidrauličnim vešanjem, mada i sam ovaj sistem ima neke nedostatke, pa pored sve stabilnosti i udobnosti, može da dođe pri brzoj vožnji u krivinama, do neželjenog naginjanja u stranu, ali je vrlo udoban i mek za sedenje, pa omogućava duže vožnje bez velikih problema.

Problemi, kvarovi i mane

Kada su u pitanju mane modela Citroen C5, navode se u prvom redu loše karakteristike plastike od koje su izrađeni neki manje ili više važni delovi enterijera, a poznato je da je plastika opet tu upotrebljena i za izradu nekih delova za koje nije preporučljiva kao materijal, kakve su bobina; svećice; reostati, releji; otpornici i kablovi.

Problemi kod modela Citroen C5, mogu da se jave i sa akumulatorom i sa samom elektronikom, te je važno da se delovi električnih komponenti automobila na vreme menjaju u servisu kako ne bi bilo kasnije nekih većih i težih problema i kvarova.

Kada su u pitanju kvarovi na motorima kod modela Citroen C5, oni se odnose pre svega na dosta hvaljene i dosta prodavane dizel agregate, pa se često sreće pregorevanje dihtunga glave motora; stvaranje emulzije na dnu poklopca za ventil na glavi motora; kao i problem koji nastaje na gumi remenicaa radilica motora; te svakako i česti problemi sa plivajućim zamajcem i sa meračem protoka goriva.

Kod modela sa benzinskim motorima u automobilu Citroen C5, dešava se takođe dosta često pregorevanje dihtunga glave motora kao i curenje iz sistema za hlađenje; može da dođe do pucanja jedne od glava motora zbog prekomernog toplotnog opterećenja pri jako brzoj vožnji.

Kada je u pitanju i sama i dosta hvaljena pouzdanost modela Citroen C5, ona ipak nije tako odlična kako se u startu mislilo, jer se čak u polovini slučajeva dešavalo da dođe do problema sa elektronikom, pre svega u smislu rada klima uređaja, radija i kontrolne table, pa se dešavalo kao neprijatno iznenađenje da kvar nastane i naglo i da u isti mah zahvati sve ili pak više navedenih komponenti.

Od kvarova takođe nije izuzet u modelu Citroen C5 ni sam hvaljeni hidraulik sistem vešanja, pa se često događa problem koji dovodi do otkazivanja hidraulične pumpe, ili pak da taj pomenuti sistem sam počne da proizvoljno „podešava“ visinu automobila; dosta često postoje problemi i kvarovi na sistemu kvačila, pa treba da se sve to detaljno i proveri pre kupovine i da se svakako redovno i održava i servisira ovaj deo vozila.

Završna reč

Generalno razmatrano, model Citroen C5 jeste dosta dobar i kvalitetan automobil, sa redovnim održavanjem i servisiranjem, te kako je ranije istaknuto rezervni delovi su dostupni i nisu ni skupi ali naravno u svakom pravilu ima i izuzetaka.

Naime, kada je potrebna zamena takozvane „hiodraulične bombe“, koja ima ulogu da vrši regulaciju pomenutog hidraulik sistema vešanja u modelu Citroen C5, ona jeste nešto skuplji rezervni deo, i može njena zamena da bude veoma ozbiljan problem vlasnicima ovog vozila, a u istoj meri jeste problematičan i kvar i posledična zamena plivajućeg zamajca i kompleta kvačila.

Ono što iskusni serviseri savetuju kod modela Citroen C5, jeste da se redovno radi održavanje automobila, te i takozvani „mali i veliki servis“, a to podrazumeva sledeće zamene ili popravke – seta zupčastih kaiševa; seta klinastih kaiševa; vodene pumpe; motornog ulja i naravno i filtera.

Kada su potrebni delovi za model Citroen C5, oni su dostupni jer je automobil dosta popularan i polovnih delova ima širok izbor, mada nekada nije preporuka da se koriste polovni autodelovi, pre svega kod zamene potrošnih komponenti koje su navedene kod malog i velikog servisa, jer je osnova da se njima obezbedi trajnost i kvalitet u vožnji, a ne da se menjaju na kratak vremenski rok, i da zadaju možda i neke veće probleme od početnih.

Generalno gledano, model Citroen C5 jeste dobar izbor za kupovinu kada se sagleda odnos cene i kvaliteta vozila, te je jasno da će vlasnici imati jedan pouzdan automobil, naravno sa redovnim i pravilnim održavanjem i servisom.

Loading...