Ford Focus – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Ford Focus se proizvodi još od 1998. godine od strane američkog auto giganta Ford, te se do danas na tržištu nalaze četri generacije ovog modela, pa će u nastavku teksta biti nešto više reči o samim karakteristikama vozila, kao i o prednostima i manama na koje ukazuju iskusni vozači i serviseri.

Inače je poznato da je Ford Focus automobil niže srednje klase vozila, koji se pod ovim imenom prodaje na većem delu evropskog i svetskog tržišta, te je naslednik Ford Escorta i Ford Lasera, a prema tipu karoserije se proizvodi u modelima – hatchback sa troja i petora vrata; kupe sa dvoja vrata; karavan sa petora vrata i sedan sa četvora vrata.

Dimenzije modela Ford Focus neznatno variraju od tipa karoserije, ali su generalno veoma približne – širina je 1.823 m; visina je 1.484 m (za Karavan verziju je 1.505 m); dužina je 4.358 m za hatchback model, odnosno 4.534 m za sedan verziju, te 4.556 m za karavan verziju; međuosovinsko rastojanje je 2.648 m.

Sve generacije i verzije modela

Ford Focus prve generacije (1998 – 2005), pojavio se na evropskom tržištu 1998. godine, a onda godinu dana kasnije je plasiran i na američkom tržištu, iste te 1999. godine je postao evropski automobile godine, a tek 2002. godine je počeo da se izvozi u Australiju.

Dimenzije modela Ford Focus prve generacije su – dužina oko 4.18 m (hatchback), odnosno oko 4.38 m (limuzina), te 4.46 m (karavan); visina vozila 1.44 m (limuzina i hatchback) i 1.46 m ( za karavan); širina 1.7 m za sve tipove karoserije i težina oko 1150 do 1364 kg.

Ovaj model Ford Focus prve generacije je postao najprodavaniji auto u Engleskoj, 2001. godine mu je urađen prvi redizajn, a već je iste 2001./2002. godine postao najbolje prodavani automobil na svetskom tržištu.

Ford Focus druge generacije (2004 – 2011) je model koji je 2004. godine predstavljen na salonu automobila u Parizu, u modelima hatchback sa troja i petora vrata i kao karavan, a sedan model je predstavljen u Pekingu iste 2004. godine, i počeo je da se na evropskom tržištu prodaje od 2005. godine, a redizajn je po prvi put urađen kompletno 2008. godine.

Dimenzije modela Ford Focus druge generacije su – dužina 4.34 m (hatchback), te 4.49 m (limuzina) i 4.47 m (karavan); širina za sve modele je 1.84 m, visina je 1.45 m (limuzina i hatchback) odnosno 1.50 m (karavan) i težina 1180 do 1453 kg.

Model druge generacije Ford Focusa je od prve verzije duži za oko 1.68 cm; širi je za oko 1.38 cm, a niži za oko 0.8 cm i kao rezultat se dobilo na povećanju komfora unutrašnjeg prostora, a isto tako su u izradi enterijera korišćeni mnogo kvalitetniji materijali u odnosu na modele prve generacije.

Ford Focus treće generacije (2011 – 2017), predstavljen je još početkom 2010. godine na sajmu u Detroitu, ali je pušten na tržište u prodaju tek 2011. godine najpre u Severnoj Americi i na evropskom tržištu, sa time da se na tržištu SAD-a nije i do danas proizvodila karavan verzija.

Dimenzije modela treće generacije automobila Ford Focus su – dužina 4.36 m (hatchback), te 4.53 m(limuzina) i 4.56 m (caravan); visina od 1.51 m (caravan) i 1.48 m (limuzina i hatchback); širina je 1.82 m i težina od 1270 do 1471 kg.

Prvi kompletan redizajn modela Ford Focus treće generacije je urađen 2014. godine, te je izmenjen dizajn prednjeg spoljnog dela i maske hladnjaka, ugrađeni su novi farovi, te su manje izmene urađene takođe na zadnjim štop svetlima i na branicima, dok je ostatak dizajna ostao pak i prakzično nepromenjen.

Četvrta generacija modela Ford Focus (2018 – ), jeste model vozila kome su svi tipovi karoserije ostali isti kao u prethodne tri generacije, a model je predstavljen početkom 2018. godine za evro i azisjko tržište, povodom dve decenije rada kompanije Ford.

Generalno je sam enterijer četvrte generacije modela Ford Focusa dosta jednostavniji, a kada je u pitanju spoljašnjost, ona je urađena tako da je redizajnom doprineto jednom sportskom izgledu, te je u isti mah uvedena i neka još savremenija tehnologija nego ranije.

Dimenzije modela četvrte generacije Ford Focusa su – dužina 4.38 m (hatchback), odnosno 4.65 m (limuzina), te 4.69 m (caravan), širina od 1.83 m; visina od 1.45 m (hatchback) i 1.48 m ( limuzina i caravan); težina od 1235 kg do 1518 kg (za hatchback), te 1239 kg do 1408 kg (za limuzinu) i 1383 kg do 1559 kg (za caravan verziju karoserije).

Motor

Kada su u pitanju motori koji su ugrađivani u prvu generaciju modela Ford Focus, pre svega se radi o vrlo raskošnoj paleti benzinaca sa dve bregaste osovine i sa šesnaest ventila, a među slabije benzinske motore spada onaj zapremine 1.4L od 75 KS, koji se nije pokazao kao idealno rešenje jer je sam po sebi auto od 1140 kg pretežak za ovako slab motor.

Drugi benzinski motor u prvoj generaciji modela Ford Focus je onaj zapremine 1.6L od 100 KS je bio daleko bolja varijanta i imao je validnije performanse, ali se čini da je pogodak ipak najzad postignut sa motorom zapremine 1.8L od 115 KS koji je doneo vozilu jednan sportski duh, i dao mu neke performanse koje nisu bile baš očekivane od tako klasičnog vozila niže srednje klase.

Kao najpogodnija varijanta za slobodnu vožnju kod modela Ford Focus naravno da se nameće sam od sebe benzinski motor zapremine 2.0L koji ima 130 KS, te koji troši oko 7,5 do 10, 5 litara bezolovnog benzina.

Ono što je možda manje poznato, jeste činjenica da se motori u modelu Ford Focus koji je dalje pravljen za američko tržište razlikuju po tome što imaju samo jedan ventil po glavi motora, jedno bregasto vratilo, pa tako onaj slabiji agregat LX ima od 2.0L 8V i razvija oko 107 KS, dok jači agregat ZTS od 2.0L ima 16V i postiže 130 KS.

Kada su u pitanju dizel agregati za prvu generaciju modela Ford Focus, to su slabiji motor 1.8L DI koji ima direktno ubrizgavanje goriva u cilindre i razvija 75 do 90 KS, te jači i bolji ali svakako i skuplji motor od 1.8L TDCi sa common rail motorom koji ima 115 KS.

Ipak je svakako preporuka za motor dizelaš u prvoj generaciji modela Ford Focus za 1.8L agregat TDCi od 98 KS koji je stavljen u redizajniranu verziju vozila iz 2001. godine, te koji ima stabilan i uravnotežen rad, i za snagu koju ima sasvim je ekonomičan po pitanju potrošnje goriva.

Svakako je poseban problem sa onim modelima Ford Focusa koji imaju motor 1.6L TDCi, koji je sklon kvarovima, jer on kada radi savršeno on radi bez greške, odlično ide i jako malo troši, ali kada dođe do kvara onda je to sasvim posebna stavka koja se može označiti i kao ford focus 1.6 tdci kvarovi, a koja podrazumeva – automobile ne može da “vuče” kao nekada već nakon pređenih 90 hiljada kilometara; iz automobila izlazi crni dim; na uzbrdicama i pri većem broju obrtaja auto gubi snagu, pa se kaže da je ovaj motor dobar sok ne pređe 150 hiljada kilometara, a onda je sve gotovo i najbolje je da se zameni drugim agregatom.

Od ostalih benzinskih agregata u tri generacije modela Ford Focus su ugrađeni benzinci – 1.0L EcoBoost od 100 KS; 1.4L Duratec 16V od 80 KS; 1.6L Ti-VCT od 85 KS, 105 KS i 125 KS; 1.8L 16V od 125 KS; 2.0L 16V od 130 KS i 2.0L Duratec 16V od 145 KS.

Kada su u pitanju dizel agregati u modelima Ford Focus automobile, najpoznatiji i najčešće ugrađivani su – 1.5L TDCi od 95 KS; 1.6L TDCi od 95 KS, 105 KS i 115 KS; 1.8L TDCi od 116 KS; 1.8L 16V od 125 KS; 1.8L Turbo DI od 90 KS i 2.0L TDCi od 150 KS.

Iskustva

Već se od prve generacije modela Ford Focus jasno moglo zaključiti da će on biti u svojoj klasi jedan od najboljih, i tako je i bilo kada je on već godinu dana nakon pojave na tržištu postao najprodavaniji Fordov model, a on i danas ima isti onaj svež dizajn kao i poželjan izgled koji privlači kupce, te neosporne vozne osobine koje su vozačima vrlo važne kada kupuju ovaj automobil.

U početku je model prve generacije Ford Focusa delovao kao veoma zanimljiv automobil za vožnju, te je bio pravo osveženje u Fordu, ali su počeli da se pojavljuju mnogi problemi naročito pre redizajna, kod ranije proizvedenih modela.

Ford Focus prve generacije ima jednu poznatu stabilnost i sigurnost u vožnji, čak i kad je teren nepovoljan, jer ima odlično takozvano “ogibljenje”, pa je stabilan i kada je dosta i pretovaren (podrazumeva se teret i pet odraslih putnika).

Savet je iskusnih vozača da se kod kupovine polovnih modela prve generacije Ford Focusa posebno obrati pažnja na redovnu zamenu zupčastog kaiša, i to na manje kilometara od preporuke proizvođača (pa je tako pametno da se kod dizel motora kaiš menja na svakih 70 hiljada pređenih kilometara, a kod benzinskih motora nakon 100 hiljada pređenih kilometara); da se obavezno proveri da li na šasiji ima nekih mehurića, jer to može da lako kasnije dovede do korozije.

Prednosti ovog auta

Generalno se može reći da je prva generacija modela Ford Focus imala po malo neobičan izgled za poslovično stroga pravila Forda, pa je u neku ruku sve to bilo i iznenađenje i jedno osveženje, posebno u smislu postojanja dosta unutrašnjeg komfora, pa se smatralo dugo vremena da je prva generacija čak i bolja u smislu upravljačkih osobina i udobnosti, i to u odnosu na modele druge generacije i redizajnirane verzije.

Kabina modela Ford Focus prve generacije je dosta prostrana, u vozilu ima mesta za pet odraslih ljudi, mada zadnja sedišta nsu baš podešena tako da imaju dovoljno prostora da se smeste noge putnika, ali je sve u svemu udobnost bila na zavidnom nivou.

U modelu Ford Focus prve generacije, postoji jako lepo urađena i pregledna instrument tabla, enterijer je kvalitetne izrade sa puno pregrada za razne potrebe putnika, sve su komande praktično na dohvat ruke vozaču, a enterijer odlikuje velika praktičnost u svakom smislu.

Mada su kod modela prve generacije Ford Focus malo široki zadnji stubovi, ne može se reći da je preglednost loša; sama je vozačka pozicija odlična i prilagodljivo je i sedište i volan; a nakon redizajna iz 2001. godine je ulepšana spoljašnjost Ford Focusa, pa je urađena drugačija prednja maska, u farove su ugrađeni migavci, te su i branici redizajnirani i estetski unapređeni.

Druga generacija modela Ford Focus je unapređena i u tehnološkom smislu, pa je od inovacija uveden model paljenja auta odnosno startovanja motora bez ključa; blutut i telefoniranje po sistemu “hands free”; komande za auto koje su bile glasovne; te takođe i glasovne instrukcije za upravljanje klimom, sistemom audio i telefonskog sistema.

U ovom modelu Ford Focusa druge generacije je ugrađen i takozvani Durashift ručni menjač sa šest stepeni prenosa, kao i automatski menjač sa četri stepena prenosa; inovacija je robotizovani menjač sa duplim kvačilom.

U trećoj generaciji vozila Ford Focus, osnovna je razlika u motorima, kao i u tome da se u odnosu na prve dve generacije vozila promenila osnovna platforma sa dodatno povećanim međuosovinskim razmakom, koji je doprineo komforu i bezbednosti, dok je primarna kod prve dve generacije bila lakoća upravljanja i vozne osobine.

Model Ford Focus četvrte generacije je dodatno unapređen tehnologijom Co-Pilot 360, ima tzv sistem “stop-go”, asistenciju vozaču, kao i mnoge druge napredne opcije koje poboiljšavaju sam kvalitet vožnje u svakom aspektu, te sve ove napredne tehnologije imaju mogućnost da u sprezi upravljaju volanom, kočenjem i ubrzavanjem vozila.

Problemi, kvarovi i mane

Prva generacija modela Ford Focus koja je pravljena za američko tržište često dolazi sa poznatim automatskim menjačima, i oni jesu slaba tačka ovog vozila, pošto su dosta skupi za zamenu i nisu ni dostupni kod nas pa se treba opredeliti za kupoviunu modela sa ručnim menjačima, jer uz sve navedeno ovakva vozila zbog menjača koji je automatic, troše i do 2 litra goriva više.

Kod modela Ford Focus prve generacije, neke od predisponirajućih tačaka na kojima su najčešći kvarovi i problemi sa korodiranjem jesu – donja strana na krilu vrata; oko šarki kod petih vrata na karavanu; oko retrovizora na donjoj strani vrata; ispod zadnjih registarskih tablica i na zadnjim prozorima kod karavana na okvirima.

Potrebno je da se pažnja kod modela prve generacije Ford Focus obrati i na nastanak i pojavu vibracija od strane točkova, jer to može da znači da su otišli zadnji ležajevi i da im treba zamena; česte su in eke greške kod merača brzine, pa ako ne radi brzinometar kako treba jasno je da neće tačno da pokazuje kilometražu koja je pređena.

Mada je prva generacija modela Ford Focus dosta dobrih kvaliteta uopšteno, slaba tačka jeste vešanje i osovina, te čak polovina kvarova jeste vezana za neki od ovih elemenata, posebno kod vozila koja imaju pređenu veću kilometražu.

Nije retkost ni da kod modela Ford Focus prve generacije otkaže i kompjuterski sistem ECU, pa treba da se prilikom kupovine polovnog vozila, posebno obrati pažnja na rad motora, te treba da se izbegava kupovina modela sa automatskim menjačem, iz razloga koji su napred i objašnjeni.

Često se dešava da se kod svih generacija Ford Focus modela, javi škripanje pedale kvačila, a što nije neki veliki problem jer je potrebno da se samo pedala podmaže; nekada postoje i problemi sa povratnom oprugom kvačila i česta je pojava buke unutar vozila; na dizel motorima često dolazi do zagušenja EGR ventila što i stvara crni dim iz izduvne cevi u toku vožnje; nekada se dešava da papučica kočnice postane tvrda što umanjuje efikasnost kočenja; lesto se događa id a pregore sijalice na prednjim svetlima, ali je to opet dosta lako rešiv problem.

Završna reč

Generalno je sasvim jasno da je Ford Focus automobil koji se isplati kupiti, jer mu je spram svih kvaliteta i cena dosta povoljna za polovnu verziju, a i za nove modele već nakon godinu dana od proizvodnje opada cena zbog konkurentnosti na tržištu.

Bitna je i činjenica da su rezervni delovi za sve generacije automobila Ford Focus kod nas dostupni i da im ni cene nisu previsoke, pa je pametno da se servis uradi na vreme sa originalnim rezervnim delovima, te je pre svega vrlo bitan takozvani “mali servis” kako bi se svi mogući veći kvarovi na vreme prevenirali ili sanirali.

Loading...