Opel Meriva – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Opel Meriva, proizvodio se u dve osnovne generacije Opel Meriva A (2002 – 20109 i Opel Meriva B (2010 – 2017), od strane nemačkog auto giganta Opela, i to pre svega kao jedna miniven varijanta sa petora vrata i sa pet sedišta.

Sve generacije i verzije modela

Opel Meriva A (2002 – 2010) je prva generacija ovog automobila, koja je prvi put predstavljena u Parizu 2002. godine, i ona je praktično definisana kao pandan trećoj generaciji automobila Opel Corsa.

Manje je poznato da je prva generacija Opel Meriva A, proizvođena u dve varijante i za evropsko tržište u Nemačkoj, ali i za američko tržište u Brazilu u pogonu u Sao Paolu, a postoje pre svega razlike kako u enterijeru tako i u kapacitetu samog motora.

Prva generacija Opel Meriva A, imala je prvi redizajn 2006. godine, kada je unapređen i prednji i zadnji deo vozila, i poboljšane performanse motora koji su ugrađivani u ovaj automobil, a to su bili pre svega benzinci 1.4L od 90 konjskih snaga; 1.6L od 85 konjskih snaga; 1.6L 16V od 100 konjskih snaga; 1.8L od 125 konjskih snaga, kao i redizajnirani benzinac od 1.6L koji je imao 105 ili 180 konjskih snaga.

Takođe su, u model prve generacije Opel Meriva A ugrađivana i dva tipa dizel motora 1.7 koji je imao 100 konjskih snaga, te i redizajnirani dizel motor 1.3 od 75 konjskih snaga.

Već u martu 2010. godine, u Ženevi, predstavljen je model druge generacije Opel Meriva B (2010 – 2017), koji je generalno imao veće dimenzije i redizajn u odnosu na prvu generaciju, a više je bio nalik modelu Opel Zafira.

Pomenuti Opel Meriva B kao najveću inovaciju je imao takozvani Flex Doors sistem, koji je pak i omogućavao da se zadnja vrata otvaraju u suprotnom smeru, pod uglom od oko 90 stepeni, što je olakšavalo da putnici lakše i ulaze i izlaze iz automobila.

Model Opel Meriva B, imao je dosta veći komfor i stabilnost od svog prethodnika, kvalitetniji dizajn i mnogo bolje materijale koji su upotrebljeni za izradu kontrolne table i plastičnih delova.

Kada su u pitanju motori koji su ugrađivani u Opel Meriva B, to su pre svega benzinski motor 1.4L koji je imao 100, 120 ili 140 konjskih snaga, kao i dizel motori 1.3 od 75 i 95 konjskih snaga i 1.7 dizel motor od 100, 110 ili 130 konjskih snaga.

Prvi redizajn druge generacije Opel Meriva B je urađen 2014. godine, da bi ovaj auto prestao da se proizvodi 2017. godine, mada je on na testovima dobio maksimalnih pet zvezdica, ali je ipak zamenjen nakon 2017. godine sa modelom Opel Crosover Iks.

Motor

Kada su u pitanju motori koji su se ugrađivali u automobil prve generacije Opel Meriva A, to su pre svega dosta dobri agregati benzinaca 1.6L koji ima 87 konjskih snaga i koji radi dosta baš i uravnoteženo i stabilno, mada nije toliko snažan i jak motor.

Međutim, svakako da je među vozačima modela Opel Meriva A, najbolje performanse i odnos kvaliteta spram cene, pokazao model koji je imao motor benzinac 1.4L 16V sa dve bregaste osovine i snagom od 90 konjskih snaga, te je bio najpopularniji automobil na evropskom tržištu, pre svega u Španiji, Italiji i u Grčkoj.

Pored navedenih motora, u automobil Opel Meriva A klase, ugrađivani su i benzinci od 1.6L 16V sa 100 konjskih snaga, kao i dosta snažan i jak motor od 1.8L i 125 konjskih snaga, koji je mogao postići brzinu od 192 km/h, sa potrošnjom od oko 8 litara benzina po kilometru pređenog puta.

Pomenuti motor benzinac u modelu Opel Meriva A, od 1.8L i 16V je vrlo elastičan, ima veliki broj obrtaja (obrtni momenat je 3800 o/min), pa je karakteristično i to da ima umerenu potrošnju goriva, čak i kada se postižu naglo velika ubrzanja.

Kada su u pitanju dizel motori za automobil Opel Meriva A generacije, tu su pre svega prvi dizel motor i rado ugrađivani 1.7 TDI od 75 konjskih snaga sa potrošnjom od oko 5,5 litara evro-dizela po kilometru pređenog puta, ali pri umereno brzoj vožnji, mada ima dobre performanse i jednu i relativnu stabilnost i pri brzinama od 160 km/h.

Međutim, pokazalo se da automobil Opel Meriva A klase, može da omogući i dobre performanse za one malo zahtevnije vozače, pa je ugrađivan i motor dizelaš 1.7 CDTI, koji je trošio daleko manje evro dizela spram svoje snage, te je po kilometru pređenog puta sa 100 konjskih snaga imao potrošnju od oko 5,3 litara goriva.

Kada je u pitanju Opel Meriva B generacije, ona ima u ponudi modele sa motorima benzincima 1.4L sa 100 konjskih snaga, koja ima prirodno usisavanje i radi samo sa menjačem od pet brzina; drugi model benzinskog motora je 1.4L Turbo sa 140 konjskih snaga, koja radi sa automatskim menjačem od šest brzina.

Dizel motori koji su ugrađivani u Opel Meriva B, jesu pre svega 1.3 CDTI, kao i 1.7 CDTI Isuzu model, ali su oni na kraju zamenjeni redizajniranim verzijama 1.6 CDTI motora sa 95, 110 ili 136 konjskih snaga.

Iskustva

Opel Meriva, bila je kako je napred navedeno naslednik modela Opel Corsa treće generacije, ali daleko komfornija i prostranija, te je zamišljena kao jedan udoban porodični automobil, sa dosta prostora i u samom automobilu ali i u gepeku kao prtljažnom prostoru.

Kada je u pitanju sam dizajn modela Opel Meriva, on nije ništa naročito fascinantan, pa se pak i može reći da je dosta dobar ali ne i vrhunski, ali je suština bila upravo u postizanju baš „visine“ ovog modela koja je išla do 162 cm, te se može udobno sedeti i u prednjem i u zadnjem delu ovog automobila, odnosno izbegnuta je skučenost prostora koja je zamerana modelu Opel Corsa.

Ono što je iskusnim vozačima jasno, jeste da jači motori kod automobila Opel Meriva, postižu bolje ubrzanje na otvorenom putu, te da je za gradsku vožnju dovoljno jak ali i štedljiv i neki od navedenih „slabijih motora“, jer je razlika u potrošnji minimalna, pa nema neke veće greške prilikom izbora modela prema snazi motora.

Iskustva korisnika idu u prilog i odličnom kočnom sistemu kod automobila Opel Meriva, te je ovaj automobil sposoban da pri brzini od 100 km/h zaustavi vozilo lako i sigurno za svega 39 metara, a takođe je i sam upravljački sistem ocenjen odlično.

Sama snaga kočenja je za vozilo Opel Meriva odlična, i ne prave se neki veliki trzajevi niti se gubi pravac, čak ni kada su velike brzine u pitanju i jedno i naglo kočenje, a sam je auto vrlo „vispren“ i ima visoko postavljeno težište, pa je odličan izbor za komfornu gradsku vožnju.

Prednosti ovog auta

Opel Meriva, ima dobre i vrlo lepo raspoređene komande, ergonomski sve je uredno i „na dohvat ruke“, a automobil odlikuje komfor za pet odraslih putnika, te zapremina gepeka od čak 350 litara (kada se zadnje sedište obori, ta zapremina ide i do 1400 litara).

Ono što je bilo veoma dobro i vozačima i praktično, jeste da se povećanje ukupne zapremine prtljažnog prostora kod modela Opel Meriva, moglo uklanjanjem zadnjeg sedišta i sedišta za suvozača, moglo dovesti do zapremine od čak neverovatnih 2000 litara, pa je ovakav automobil bio i dobar izbor kada je trebalo vršiti transport robe.

Što se tiče udobnosti sedišta i samog komfora pri vožnji, ona nisu idealna ali nema zamaranja ni prilikom dužeg puta, mada je malo problematična sama vidljivost kod modela Opel Meriva A.

Opel Meriva ima dobar oslonac prilikom vožnje u krivinama, pruža stabilnost zbog dobrog nagiba koji omogućava da se jednostavno svaka neravnina „upija“ i da je komfor tokom vožnje ipak na prvom mestu.

Takođe je jedna od velikih prednosti modela Opel Meriva, zapravo to da i kada je put neravan nema „truckanja“ i amortizuju se sve neravnine i na kolovozu, čak i kada je automobil opterećen odnosno pod težinom putnika i/ili tereta.

U kabini je nivo buke kod modela Opel Meriva obe generacije, vrlo nizak, i iznosi svega oko 70 decibela, čak i kod brzine od 140 km/h, pa su i šumovi pri vožnji praktično svedeni na minimum, i smatra se da je i to jedna od najboljih vrlina ovog modela, kada se sagleda odnos cene i kvaliteta kod kupovine.

Zavisno od odgovarajućeg paketa dodatne opreme, ovakav automobil Opel Meriva ima sev što je potrebno vozačima, a i plastika je odličnog kvaliteta kao i sama konačna obrada i enterijera i spoljnih linija vozila.

Problemi, kvarovi i mane

Kada su u pitanju neki veći kvarovi i nedostaci i mane, može se slobodno reći da su oni za vozilo Opel Meriva minimalni, te se tako tek polovni automobili starosti u proseku oko sedam ili deset godina, odlikuju nekom problemima u vezi sa strujom, sa lupkanjem u upravljaču i sa korozijom izduvnog sistema, pa je potrebno da se zameni auspuh.

Može se međutim kod vozila Opel Meriva desiti problem sa gubljenjem ulja na servo upravljaču, kao i problemi sa farovima i drugim svetlima, pa i sa čestim udaranjem u regiji prednjeg trapa prilikom vožnje.

Važno je da se svi kvarovi i mane otklanjaju u ovlašćenim servisima, jer je i ponuda originalnih delova za model Opel Meriva dosta dobra, a nije ni toliko skupa spram kvaliteta i trajnosti svih komponenti samog vozila.

Kada su u pitanju mane za drugu generaciju vozila Opel Meriva B, pre svega je dolazilo do kvara na dizel motorima i smanjenja snage, zbog začepljenja EGR ventila koji su se češće morali čistiti, ali se isto tako ne sme zanemariti ni moguće začepljenje DPF filtera kod ovih motora.

Modeli druge generacije Opel Meriva B, imali su i takozvanu grešku na servo pumpi koja se često ponavljala da je i dobila sdvojevrsni naziv „kod 68“, a koju je jasno i odlikovao prekid komunikacije servo pumpe i upravljačkih komponenti, te je bilo nužno da se servo pumpa i zameni i reprogramira.

Kod automobila druge generacije Opel Meriva B, dosta su učestali problemi sa takozvanim plivajućim zamajcem, posebno u režimu „praznog hoda“ ili naglog ubrzanja vozila, kada se javljala jaka buka i vibriranje vozila, pa je nužno da se zameni i plivajući zamajac i najčešće i kvačilo.

Završna reč

Kada se bira automobil Opel Meriva, iskusni vozači smatraju da je najbolje odabrati modele koji imaju motore 1.4L Twinport od 90 konjskih snaga, te i motor 1.8L 16V od 115 konjskih snaga, sa dosta velikom obrtnom snagom, i troši oko 9 litara benzina po kilometru pređenog puta (ali je to opravdano odličnim obrtnim momentom i elastičnošću).

Međutim, ono što jeste važno, kada su kod modela Opel Meriva u pitanju dizel motori, pre svega 1.7 Isuzu, i on je dosta pouzdan i veoma retko ima probleme sa plivajućim zamajcem, pa ni u tom pogledu nema greške ako se izbor svede na dizel motor.

Smatra se da je nemački gigant Opel, sa modelom Opel Meriva uspeo da napravi jedan vrlo kvalitetan automobil, pristupačne cene, sa vrlo malo mana i nedostataka, koji se uz kvalitetnu opremu i rezervne delove može adekvatno održavati, i ima odličan odnos cene i kvaliteta, čak i kada se kupuje kao polovna varijanta.

Loading...