Toyota Avensis – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Toyota Avensis, počeo je da se proizvodi 1998. godine, kao jedna dobra zamena za model Toyota Carina, a potom su na tržištu počele da se pojavljuju i unapređene i redizajnirane verzije ovog vozila, kao model takozvane druge generacije (2003 – 2009).

Sve generacije i verzije modela

Toyota Avensis je automobil koji je još od svoje prve generacije, imao tri verzije – hatchback sa petora vrata, karavan i limuzinu, a od 2002. godine kao druga generacija je počeo da se proizvodi i model Toyota Avensis minivan, koji je nazvan Avensis Verso.

Automobil Toyota Avensis (1998) prve generacije, pojavio se kao proizvod na tržištu, japanskog proizvođača ali za Evropu, pa je počeo da se izrađuje u Burnastonu u Velikoj Britaniji.

Pomenuti model Toyota Avensis (1998) je bio dostupan u verzijama sa petora vrata (nazvan popularno i Liftback), te kao limuzina i karavan koji je ispostaviće se bio istovetan drugoj redizajniranoj verziji Toyota Caldina, koja je proizvođena samo za japansko tržište.

Jedna od prvih izmena na prvoj verziji modela Toyota Avensis (1998) urađena je 2000. godine, kada je ugrađen motor sa VVT-i tehnologijom, koji je značajno poboljšao performanse, pre svega zbog mogućnosti varijabilnog upravljanja ventilima na ovakvom motoru.

No, već se 2002. godine pojavila druga generacija Toyota Avensis minivan odnosno Avensis Verso, koji je imao benzinski motor od 2.0L, a kasnije i sa dizel motorima, koji su mu značajno unapredili performanse.

Toyota Avensis (2003 – 2009), postao je dosta poznati model druge generacije ovog japanskog proizvođača, te je pre svega imao mnogo bolji dizajn za sve tri verzije koje su bile poznate i kao predstavnici prve generacije.

Na početku su i modeli Toyota Avensis druge generacije, imali iste ugrađene motore – 1.6L; 1.8L i 2.0L benzince, ali se počelo i sa ugradnjom motora 2.4L koji je zapravo originalnon bio motor iz modela Toyota Camri.

Već je 2006. godine, Toyota Avensis postala dostupna na tržištu kao još bolja varijanta, koja je predstavljena u četri osnovna modela u skladu sa pratećim kompletima opreme – Terra; Luna; Sol i Executive, a osnovna je promena bila u motoru koji je sada bio TDI motor 2.2 dizel sa 150 konjskih snaga.

Motor

Toyota Avensis (1998), imao je benzinske modele motora od 1.6L; 1.8L i 2.0L, kao i jednu vrstu dizel motora 2.0 TDI.

Kada su u pitanju generalno motori za porvu i drugu generaciju automobila Toyota Avensis, svi su oni i dobri i pouzdani, mada je najviše zamerki svakako na račun najslabijeg motora 1.6L, ali je već naredna verzija 1.8L dosta i pouzdana i ima dobre performanse kao benzinac.

Međutim, nekada i motoru 1.8L može da pri većim brzinama manjka snage, pa je onda mnogo bolja varijanta za Toyotu Avensis motor benzinac od 2.0L, a naročito se kao odličan izbor ipak pokazao model motora 2.4L od 160 konjskih snaga, koji ima odličnu vuču.

Prednost kod benzinskih motora za automobil Toyota Avensis jeste svakako i ugradnja VVT-i tehnologije, koja je smanjila i potrošnju benzina na oko šest litara po kilometru pređenog puta, kao i štetnu emisiju ugljen dioksida.

Kada su u pitanju dizel motori kojima raspolažu noviji modeli automobila Toyota Avensis, to su svakako pomenuti 2.0 D-4D, koji ima manju potrošnju evro dizela, svedenu na pet litara po kilometru pređenog puta, te i nešto jači motor 2.2 D-4D koji ima 150 konjskih snaga.

Iskusni vozači smatraju da su dizel motori 2.0 D-4D i 2.2 D-4D, za automobil Toyota Avensis mnogo pouzdaniji u svakom smislu od benzinskih motora, pre svega jer nemaju neke veće mane osim povremenih problema sa plivajućim zamajcem.

Iskustva

Svi modeli automobila prve generacije Toyota Avensis (1998), poznati su po svojoj pouzdanosti i dobrom kvalitetu izrade, komfornosti i prostranoj unutrašnjosti, kao i odličnoj serijskoj opremi koja je i više nego bogata i kvalitetna.

Redizajniranjem modela Toyota Avensis prve generacije, došlo je do nekih značajnijih boljitaka, u smislu pre svega nastanka skladnijih linija i poboljšanja ukupnog dizajna automobila, tako što je A stub pomeren unapred za oko 110 cm, a C stub je pomeren unazad za oko 50 cm.

Ovakvim načinom zakošenja modela druge generacije Toyota Avensis, dobijeno je na velikom unapređenju unutrašnjeg prostora i povećanju komfora, pre svega u zadnjem delu vozila, pa se i može reći da je pozadinski deo vozila znatnije unapređen i da onima koji sede pozadi ni najmanje ne nedostaje mesta za udobno sedenje ni po visini ni po dužini.

Za modele Toyota Avensis, karakteristično je i to da unutrašnjost nije kvalitetno odrađena u smislu materijala koji su u nju uloženi, te su česta i stalna habanja sedišta, kao i loše odrađene komande na kontrolnoj tabli, koje često ne reaguju kako treba.

Bitno je zato obratiti pažnju na eventualne znake „istrošenosti“ pri kupoivini modela Toyota Avensis, a pre svega se to odnosi na izgled enterijera, kontrolne table i na zazore u vešanju ili pak izgoreo izduvni lonac.

Generalno su servis i održavanje automobila Toyota Avensis dosta skupi, jer je teško naći one baš i kvalitetne i originalne zamenske komponente, te postoji i problem sa manjim zadnjim prostorom i on daje jedan osećaj „skučenosti“, pre svega zbog izražene kosine zadnjeg stakla.

Toyota Avensis ima česte probleme sa menjačem koji je i „tvrd“ i dosta dubok, vrata često slabo dihtuju zbog lošeg kvaliteta materijala koji se lako haba pod uticajem sunca i toplote, a kod nekih modela može da dođe i do kvarova na diskovima kočnica, koji u suštini počinju da se čuju, kada je brzina veća od 50 km/h.

Najčešći problemi koji su kod modela Toyota Avensis vezani za dizel motore, odnose se na česte kvarove i neispravnosti u radu common rail pumpe, kao i do kvarova turbo punjača, i to kod najpre gradske vožnje po principu „stani-kreni“, kao i do čestih zapušenja injektora kod dizel motora.

Što se tiče problema sa modelima vozila Toyota Avensis koji imaju benzinske motore, generalno oni su manje pouzdani i imaju veće probleme zbog čestog začepljenja katalizatora što smanjuje svakako snagu motora.

Neke od mana automobila Toyota Avensis su i pojava buke pri vožnji zbog defekta u mehanizmu upravljača; takođe učestalo dolazi do otkazivanja ležajeva i spojki menjača; nekada prerano može doći do kvarova na ležajevima prednjih točkova, a neki modeli imaju i probleme sa „štop“ svetlima, pa se mora izvršiti zamena čitavog sistema rasvete.

Prednosti ovog auta

Osnovne prednosti modela Toyota Avensis druge generacioje, zapravo se ogledaju u poboljšanju mehanike i unapređenju Valvematic tehnologijom, te su motori bili i ostali standardni benzinci 1.6L; 1.8L i 2.0L, ali i dizel motori 2.0 TDI i 2.2 TDI koji su imali 126 konjskih snaga, odnosno novije verzije su dolazile unapređene sa 150 ili sa 177 konjskih snaga.

Sve navedeno je doprinelo da noviji modeli Toyota Avensis imaju i znatno manju emisiju štetnog ugljen dioksida, koji je smanjen na samo 150 g/km pređenog puta, i to sa motorima koji su zaista ona bazična verzija 1.6L.

Toyota Avensis je unapređena sa noivim tipovima transmisije, i to pre svega kod benzinaca sa motorima 1.8L i 2.0L, kojima je ugrađen Multiudrive S CVT prenos, kao i sa automatskim menjačem od šest brzina, ali samo za verziju Toyota Avensis 2.2 D-4D koji ima 150 konjskih snaga.

Smatra se da je zapravo najbolja verzija Toyota Avensis 2.2 D-4D sa 177 konjskih snaga, koja ima manuelni ili automatski menjač sa šest brzina, koja može da vozi velikom brzinom kao i da pokaže odličnu zvučnu izolaciju, te motor ne „bruji“, pa da se odlično ponaša ako dođe do nekih vremenskih nepogoda.

Problemi, kvarovi i mane

Iako je namera proizvođača bila da sa CVT tehnologijom unapredi performanse, kod svih modela druge generacije Toyota Avensis nije ugrađen DSG menjač koji bi nimao daleko bolji učinak, pa je to prema vozačima i jedna od najvećih mana ovog vozila.

Kada je u pitanju drumska vožnja, Toyota Avensis postiže dobre brzine, ali one nisu ispraćene adekvatnim radom kazaljki na meraču brzine, dok je opet ovaj model na nekim manjim brzinama praćen manjim nagibom i odlično „prati krivine“.

Po pitanju motora koji su ugrađeni u modele Toyota Avensis prve i druge generacije, najviše problema je bilo sa benzincima 1.8L i 1.6L, koji su pokazali dosta nedostataka u smislu varijatora faznih ventila, sa faznim lancem za pogon bregastog vratila, i sami po sebi nisu posebno trajni i pouzdani.

Pomenuti modeli Toyote Avensis sa benzinskim motorima 1.6L i 1.8L, često imaju i probleme sa elektronikom kao i sa dihtovanjem glave motora, dok je dizel motor kako je i navedeno sasvim tu solidan, mada ima nekada probleme u režimu gradske vožnje, posebno pri čestom zaustavljanju i ponovnom poikretanju vozila.

Nekada se može primetiti da na dizel motorima automobila Toyota Avensis, dolazi i do problema sa brizgaljkama, ali je to pre svega vezano za lošiji kvalitet samog goriva, nego za karakteristike motora.

Čest je slučaj da kod automobila Toyota Avensis hladan motor ne može da upali bez prethodnog zagrevanja, i to zbog najčešće neispravnih grejača, kao i vrlo loša kontrola putem ESP sistema i senzora, greške na softveru, kvarovi hidrauličnog cilindra zbog grešaka na spojkama i slično.

Dakle, kod praktično svih modela automobila Toyota Avensis može da dođe do problema sa paljenjem hladnog motora, kome su uzrok obično neispravni grejači, koji se svakako moraju pak ipravovremeno zameniti novim, te se i uraditi i ostale elektronske i mehaničke komponente, kako bi se proverilo da li je možda u pšitanju neki drugi uzročni faktor.

Nekada je kod određenih modela Toyota Avensis moguć i problem sa stalnim i to nepotrebnim svetljenjem kontrolne lampice ESP sistema, koji je praktično nemoguće adekvatno programirati, pa se mora izvršiti kalibrisanje u ovlašćenom servisu.

Još jedan od dosta čestih problema sa kojim se susreću vozači modela Toyota Avensis, jeste rad motora u „prinudnom modu“ i stalno upaljena lampica koja označava kvar motora (MIL), pa su mogući uzroci ili greška u softveru ECM sistema, blokiran filter čađi (DPF) ili blokirana vakumska cev koja daje pritisak za filter čađi.

Moguće je da kod određenih modela Toyota Avensis, dođe do stalnog gašenja motora i njegovog „nemiornog rada“ u praznom hodu, pa se smatra da je najverovatnije opet greška u ECM sistemu, koju treba otkloniti nadograđenom erzijom softvera ECM.

U velikom broju slučajeva vozači navode da se kod modela Toyota Avensis dešavaju problemi sa ručnim menjačem, bilo da on teško prebacuje brzine odnosno „šalta“ zbog kvara na cilindru glavne spojnice, ili da je same brzine teško aktiviorati te se čuje „cviljenje“ zbog opet greške na cilindru kada se mora ugraditi modifikovana verzija cilindra glavne spojnice.

Završna reč

Ono što je za sve modele Toyota Avensis ključno, jeste da se redovno održavaju kod ovlašćenih servisera i sa originalnim zamenskim delovima.

Iskusntva vozača navode posebno česte probleme sa radom kvačila, kao i često sa kočnicama i nestabilnošću upravljača (koji se nekada pri vožnji trese), pa je važno pri kupovini polovnog modela, na sve to obratiti posebnu pažnju.

Ono što jeste dosta čest problem ali koji se lako rešava kod polovnih modela Toyote Avensis, jeste prisutna voda u farovima, ali se to lako otklanja, mada je veća mana kada se automobil kupi a nema adekvatne zamenske originalne delove, i onda je skuplje održavanje i rizik od kvarova veći.

Iskusni vozači navode da je kupovina automobila Toyota Avensis odlična investicija, ali samo ako imaju važeću servisnu knjižicu i mogućnost zamene sa originalnim delovima ako dođe do kvarova.

Loading...