Toyota Auris – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Toyota Auris, svakako jeste jedan od najpoznatijih i najprodavanijih automobila na tržištu, pa se kao modeli prve generacije računaju one verzije koje su proizvedene od 2006/2007 godine, druga generacija su modeli od 2012/2013. godine, i najnovija treća generacije je u prodaji od 2018. godine.

Sve generacije i verzije modela

Kako je nepred i navedeno, automobil Toyota Auris prve generacije se proizvodi za evropsko tržište od 2006/2007. godine, kao kompaktni automobil u varijanti karoserije hatchback sa troja i petora vrata, i smatra se naslednikom modela Toyota Corolla, a izmenjen je dizajn vozila, sa ciljem da se privuku i mlađe generacije vozača, i tako je primnarno u odnosu na pomenuti model izmenjen spoljni izgled automobila koji je daleko atraktivniji i moderniji u svakom smislu.

Druga generacija modela Toyota Auris (2012 – 2018), predstavljena je na sajmu automobila u Frankfurtu, i opet su se poboljšanja pre svega fokusirala na kvalitet i dizajn vozila, kao i na to da ovaj auto ostane konkurentan i tražen na evropskom tržištu.

U drugoj generaciji je model Toyota Auris predstavljen u C seriji kao hatchback sa petora vrata i kao karavan, a kada je urađen redizajn predstavljena je i varijanta Toyota Auris Touring Sport Freestyle, te i najavljena nova hibridna verzija modela treće generacije.

Redizajn druge generacije modela Toyota Auris je urađen 2016. godine, kada je model hatchback sa petora vrata kao i karavan sa hibridnom tehnologijom, činio dve trećine ukupne prodaje ovog modela na evropskom tržištu.

Posebna edicija iz druge generacije automobila Toyota Auris, jeste pomenuta hibridna serija vozila Toyota Auris Touring Sport Freestyle, koja jeste praktično nova i redizajnirana verzija karavan modela, a dodatno su poboljšani i izgled i kvalitet, pre svega u aspektu prednje i zadnje zaštite donjeg stroja sa aluminijumskim završetkom; crna maska hladnjaka; crni luk točkova i bočne letvice; zatamnjena zadnja stakla; srebrna zaglavlja na retrovizorima, kao i aluminijumske felne od 17 inča, sa pet dvostrukih krakova koji su u kombinaciji elegantne sive i crne boje.

Treća generacija modela Toyota Auris (2018 – ) je predstavljena u Frankfurtu pomenute 2018. godine, te je samo dodatno naglašen sam kvalitet ovog modela, uz naravno neke dodatke koji su poboljšali performanse, u šta svakako spada i nešto više sportski i savremen vrlo moderan izgled spoljašnjeg dizajna.

Svemu navedenom, u trećoj generaciji modela Toyota Auris, doprinosi i proširen izbor palete boja za ovaj automobil, koji ide preko takozvane „Manhattan sive“, preko nove plave boje za takozvani Toyota Auris Bi-tone modele, te je umesto sjaja dodata „metalik nota“ za prefinjeniji izgled vozila.

Pogledajmo sada detalje oko motora.

Motor

Kada su u pitanju benzinski motori za modele Toyota Auris, to su pre svega ugrađivani – 1.3L Dual VVTi od 100 KS; 1.4L VVTi od 96 KS; 1.6L Dual VVTi od 122 KS; 1.6L Valvematic od 130 KS; 1.8L Dual VVTi od 134 KS kao i 1.8L Valvematic od 145 KS.

Prosečna potrošnja benzinskih motora kod modela Toyota Auris jeste oko 5,8 do 7,3 litra goriva na sto kilometara pređenog puta, u gradskoj i slobodnoj drumskoj vožnji.

Dizel agregati koji su dostupni kod modela automobila Toyota Auris, jesu 1.4L D-4D snage od 89 KS, kao i 2.0L D-4D od 124 KS kao i 2.2L D-CAT od 175 KS, a prosečna potrošnja ovih agregata je od 4,7 do 6,2 litra goriva na sto kilometara pređenog puta.

Već su odmah od početka proizvodnje druge generacije modela Toyota Auris, uvedeni motori sa hibridnom tehnologijom benzinaca i elektromotora, mada se smatra da se to već i započelo još u prvoj generaciji vozila sa prvim redizajnom iz 2010. godine.

Naime, kod modela Toyota Auris koji imaju hibridnu tehnologiju, a koju odlikuje ekonomičnost odnosno i mala potrošnja goriva kao i mala emisija štetnih izduvnih gasova, počela je da postaje baš popularna kod vozača, te i da zamenjuje vrlouspešno standardne modele vozila sa klasičnim benzinskim i dizel motorima.

Ono što hibridni modeli automobila Toyota Auris, pored pomenute ekonomičnosti i veće ekološke svesti imaju, jeset činjenica da je vožnja praktično neosetna, odnosno da nema nikakve ni buke ni vibracija zbog rada motora na većim brzinama vožnje.

Iskustva

Neke od osnovnih zamerki vozača na modele automobila Toyota Auris, jesu u tome što se u enterijeru ne upotrebljava malo „mekša“ i time i fleksibilnija plastika, te i to što se ručica menjača nalazi previše visoko i daleko pozicionirana, pa to otežava vožnju i smanjuje kvalitet voznih performansi.

Može da se kaže da je prema iskustvima vozača, sam dizajn enterijera dosta pametno urađen u automobilu Toyota Auris, jer on daje osećaj komfora u vožnji, čak i kada se pozadi nalaze tri putnika, za koje uopšte ne manjka prostora ni u dužinu ni u visinu.

Vozači ovog automobila, imaju sasvim dovoljno prostora za udobnu vožnju, te imaju i mogućnost da udobno sede i voze, ali je kako je i naglašeno, problem menjač koji nije baš adekvatno pozicioniran, te je i predaleko i previsoko, za jednu nesmetanu vožnju koja ne opterećuje onoga ko je za volanom.

Iskustva vozača modela Toyota Auris, jesu pozitivna i u smislu dobrog „prijanjanja“ i dobre amortizacije vozila čak i na nekategorisanim putevima, mada neki od njih imaju zamerke i na to da upravljač nije dovoljno fleksibilan i da se odaje utisak „tuposti“ kod brže vožnje.

Kao još neka od iskustava vozača ovog modela, navode se i dosta bučni benzinski motori, pre svega kod većeg opterećenja automobila, dok su dizel agregati bučni kada se automobil startuje ili kada se kreće manjim brzinama, jer se nedovoljno iskoriščava njegova snaga.

Važno je napomenuti da je bitno kod modela Toyota Auris da se posebno obrati pažnja na same dimenzije aluminijumskih felni, jer ako su one prevelike, i same po sebi mogu da stvaraju buku prilikom vožnje, ali je generalno bezbednost u vožnji i sama pouzdanost modela kao takvog bez većih zamerki, te je on na testiranju NCAP dobio maksimalnih pet zvezdica.

Prednosti ovog auta

Smatra se da je najveći adut modela Toyota Auris zapravo odličan dizajn i funkcionalnost unutrašnjosti vozila, te je najbolje urađena središnja konzola sa svim komandama koje su dostupne za lako rukovanje vozačima, i obezbeđuju komfor u vožnji.

Kontrolna tabla kod automobila Toyota Auris jeste dosta pregledna i dobro odrađena, sa svim komandama koje su na dohvat ruke, i brojači su jasni i jako su dobro vidljivi i noću jer imaju odlično pozadinsko osvetljenje.

Toyota Auris, jeste model koji ima dovoljno mesta i napred i pozadi, i za noge vozača, ali i putnika, kao i dovoljnu visinu, a dodatna pogodnost jeste mogućnost da se zadnja sedišta nagnu dosta unazad, te to jeste dodatni faktor koji povećava komfor u vožnji.

Kada je u pitanju sama bezbednost automobila Toyota Auris, sve generacije i svi modeli imaju ugrađene vazdušne jastuke i za vozača i za putnike, kao i bočne vazdušne jastuke i vazdušne zavese, ali i novitet u vidu vazdušnih jastuka za kolena.

Toyota Auris ima i mogućnost da se „isključi“ vazdušni jastuk za suvozača, a sve kako bi se omogućilo da se na prednje sedište stavi sedište za dete, a važan dodatak opremi jeste i ABS sistem i sistem kontrole kočenja, kao i elektronski sistem za kontrolisanu stabilnost kod kočenja i za sprečavanje proklizavanja, mada oni ne spadaju u osnovnu već u dodatnu opremu.

Kada je u pitanju osnovna oprema kod modela Toyota Auris, ona ima takozvana tri nivoa – T2, TR i SR, a podrazumeva kožni upravljač; ugrađenu centralnu klimu; električne retrovizore; USB sistem i MP3 plejer; kao i električne prednje prozore.

Kada je u pitanju pomenuti TR nivo opreme kod modela Toyota Auris, on uključuje i prednja svetla za maglu; retrovizore koji se greju; aluminijumske felne od 16 inča; zadnje električne podizače za stakla i klimu u dve zone.

Toyota Auris sa SR nivoom opreme, ima ugrađene aluminijumske felne od 17 inča; zadnji spojler i zatamnjena zadnja svetla, kao i zatamnjena zadnja stakla.

Dodatna oprema kod modela Toyota Auris podrazumeva kožna sedišta, kao i elektronski sistem kontrole i sprečavanja proklizavanja.

Model Toyota Auris Touring Sport Freestyle, koji je proizveden u limitiranoj seriji na evropskom tržištu, ima kao prednosti odličan prtljažni prostor zapremine od neverovatnoh 1685 litara kada se sklope zadnja sedišta; kao i spektar hibridnih benzinaca i dizel motora i dosta dodatnog prostora u unutrašnjosti za sve potrebne (i nepotrebne) rekvizite za duža putovanja.

Treća generacija modela Toyota Auris, zadržala je prepoznatljivi kvalitet, te su pored ostalih dodataka i prednosti, uz pomenutu novu paletu boja sa metalik odsjajem, ponuđeni i crni krov, kao i antena koja ima oblik „ajkulinog peraja“, kućište hladnjaka, te i zadnji spojler i kontrast kod kućišta retrovizora; kao dodatna oprema su ponuđene i crne bočne lestvice i nova crna maska hladnjaka u modelu treće generacije Toyota Auris Style.

Problemi, kvarovi i mane

Kada su u pitanju problemi, kvarovi i mane kod modela Toyota Auris, oni zavise naravno od same generacije vozila, kao i od tipa motora koji je ugrađen, ali su neki od najčešćih navedeni u ovom delu teksta.

Naime, kod skoro svih modela automobila Toyota Auris postoji problem sa pšrekomernom potrošnjom goriva, te jakom bukom i neprijatnim mirisom iz zadnjih kočnica, kome je pak i najverovatniji uzrok korodiranje i nečistoće koje su se nakupile u nosaču klešta kočnica ili u oblogama zadnjih kočnica, pa je rešenje da se postave modifikovane obloge na zadnje kočnice.

Toyota Auris često pokazuje probleme kod modela prve generacije, sa teškim aktiviranjem ručne kočnice, posebno kada je vozačevo sedište u maksimalnom prednjem nagibu, a problem je ipak verovatno u tome da je sam mehanizam podešavanja ručne kočnice nepravilno urađen ili da je neispravan, pa je rešenje da se izvrši postupak prilagođavanja ručne kočnice.

Jedan od problema kada je u pitanju prva generacija automobila Toyota Auris iz 2008. godine, jeste i buka koja dopire iz stuba upravljača prilikom vožnje na neravnim površinama ili pri malim brzinama, čemu je svakako verovatan uzrok slobodan hod u zupčanicima pogona EPS motora, te je potrebno da se postavi jedan izmenjen odnosno modifikovani stub upravljača.

Od ostalih mana i kvarova ovih automobila, Toyota Auris ima probleme sa lupanjem iz gornjeg dela motora zbog neprilagođene ugrađene verzije hidrauličnog podizača; zatim problem koji može da se nazove „zviždanje“ iz motora pri vožnji koja ima preko 1600 obrtaja u minuti, a što je uzrokovano lošim turbopunjačem; dosta često svetljenje lampice MIL koja je indikator kvara na motoru pre svega zbog greške u softveru računara motora ECM.

Završna reč

Model Toyota Auris jeste jedan od najprodavanijih modela na evropskom tržištu, te je procena da je do sada prodata u preko deset miliona primeraka, a iskustva vozača potvrđuju da je auto vrlo i kvalitetan i pouzdan za vožnji, te da ako se redovno održava sa originalnim delovima, te i samo u ovlašćenim servisima, ne bi trebalo da zadaje neke veće probleme, a to se posebno odnosi na ovu najnoviju hibridnu verziju treće generacije, koja ima za sada zaista izvanredne performanse.

Loading...