Suzuki Grand Vitara – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Suzuki Grand Vitara, proizvodi se od strane japanskog auto giganta Suzuki, još od 1988. godine, kao jedan kompaktni krosover auto i do sada je proizveden u četri generacije.

Zapravo je zanimljiva činjenica da su se samo druga i treća generacija vozila zvala Suzuki Grand Vitara, dok je u prvoj i četvrtoj generaciji izostavljeno „Grand“, pa su ovi automobili poznati i samo kao Suzuki Vitara, a auto se u Japanu i još nekim zemljama često nalazi pod imenom Suzuki Eskudo.

Sve generacije i verzije modela

Kako je napred i navedeno, Suzuki Grand Vitara se proizvodi već pune četri generacije, od 1988. godine sve do danas, te je poslednja četvrta generacija počela sa proizvodnjom 2015. godine, i ne nazire se neka novija peta generacija ovog vozila.

Suzuki Grand Vitara (1988 – 1998) je prva generacija automobila, koja je zapravo bila poznata i kao Suzuku Sidekick i dizajnirana je u saradnji sa američkim Dženeral Motors-om, te se na tržištu Amerike ali i Evrope tada prodavao pod raznim nazivima.

Sledeća, druga generacija automobila Suzuki Grand Vitara (1998 – 2005), na većini tržišta je tada počela da se 1998. godine proizvodi kao Grand Vitara, te je automobil dobio i oznaku „Grand“ što je trebalo da znači da su mu poboljšanme performanse i da je on redizajnom postao bolji, te pak i snažniji, veći ali i skuplji automobil.

Treća generacija Suzuki Grand Vitara (2005 – 2015), pojavila se 2005. godine na tržištu, pa je kao osnovne izmene imala i sjajne dodatke koji su automobil učinili u isti mah i porodičnim ali i kvalitetnim terenskim vozilom, koji je bio prisutan u verzijama sa troja i sa petora vrata.

Poslednja dostupna, četvrta generacija Suzuki Grand Vitara (2015), počela je da se proizvodi 2014. godine, i tada je i predstavljena u Parizu, a naredne 2015. godine je izašla na tržište, te je redizajnom ovaj automobil postao klasičan Vitara model kao gradski krosover.

Najnovija četvrta generacija automobila Suzuki Grand Vitara, ima u odnosu na svoje prethodnike kraće međuosovinsko rastojanje (za nekih 144 milimetra), manjih je dimenzija i proizvodi se u Mađarskoj za evropsko tržište.

Automobil Suzuki Grand Vitara je 2015. godine na testovima sudara dobio pet zvezdica za komponentu bezbednosti, a na nekim svetskim tržištima se ovaj automobil pojavio kao sportski model nazvan Vitara C.

Najčešće ugrađivani motori u automobile svih generacija Suzuki Grand Vitara su benzinsi od 1.4L i 140 konjskih snaga; 1.6L i 120 konjskih snaga i dizel motor 1.6 od 120 konjskih snaga.

Propratna oprema zavisno od dostupnog „paketa“ za modele Suzuki Grand Vitara podrazumeva i automatski menjač i pogoin na sva četri točka, a sam izgled automobila je prilično „kabast i vrlo kockast“, te zato ima izgled pravog terenskog vozila, iako je dizajn zapravo vrlo konvencionalan i jednostavan.

Jedna doza luksuza kod modela Suzuki Grand Vitara postignuta je time što se na prednju deo ugrađuje hromirana maska, dok su u zadnjem delu automobila ugrađena lepo oblikovana štop svetla kao i vrlo masivan branik, dok je enterijer dosta luksuzan ali preovladava jedan sportski dizajn koji je u neku ruku robusniji nego što se očekivalo.

Smatra se zapravo da je svoj najveći revolucionarni pomak, model Suzuki Grand Vitara doživeo redizajnom 2001. godine u drugoj generaciji, kao jedan vrlo pouzdan SUV koji može da savlada sve prepreke stavljene pred pravi terenski automobil.

Motor

Kada su u pitanju motori koji su ugrađivani u automobile Suzuki Grand Vitara od prve do četvrte generacije, to su benzinci od 2.4L i dizel motor 1.9 DdiS koji su pre svega bili u modelu iz 2008. godine sa petora vrata.

Takođe je karakteristično da je u modelu iz 2005. godine, Suzuki Grand Vitara imao motor dizel 1.9 dCi, koji je originalni motor Renault vozila, koji je imao 130 konjskih snaga i dosta tih rad sa minimalnim vibracijama, te je doneo jednu dobru dinamiku ovom automobilu.

Ono što jeste novina za treću generaciju vozila Suzuki Grand Vitara, jeste ugradnja benzinskog motora 2.4L koji ima 169 konjskih snaga i poboljšan sistem za ubrizgavanje goriva, što nije bio slučaj sa prethodnim generacijama modela.

Upravo pomenuta činjenica na motoru od 2.4L kod treće generacije Suzuki Grand Vitara, znatno smanjuje potrošnju goriva na svega pet litara po kilometru pređenog puta, a automatski menjač ima pet brzina i to omogućava da se lakše i brže postigne maksimalni prenos i brzina vožnje.

Generalno se smatra da je sada najbolja varijanta upravo četvoro cilindrični motor u najnovijoj generaciji vozila Suzuki Grand Vitara, koji je turbo-dizel sa direktnim ubrizgavanjem i sa dva ventila po svakom cilindru i sa jednom bregastom osovinom u glavi motora.

Potrošnja goriva je za pomenuti motor koji je najbolji za Suzuki Grand Vitara oko 7 litara na sto kilometara slobodnog puta, odnosno oko 7 litara na sto kilometara gradske vožnje.

Iskustva

Ono što jeste dosta zanimljiva činjenica vezana za automobil Suzuki Grand Vitara jeste da je ona bila u mnogome imitirana od strane drugih velikih proizvođača, ali je ipak ovo vozilo imalo baš tu osobenost čvrstine i odličnog upravljanja, zbog fantastično osmišljene kombinacije monokok sistema i integrisane merdevinaste šasije u karoseriji.

Ono što iskusni vozači koji su vlasnici ovog vozila navode kao njegove osnovne kvalitete, jeste da Suzuki Grand Vitara ima stabilnost i pouzdanost u vožnji po svakom terenu, kao i jednu udobnost gradskog vozila, ali dopušta i avanturizam sportskog modela i odličnog terenca po nepristupačnim putevima, jer ima odličnu amortizaciju.

Redizajnirana nova Suzuki Grand Vitara jeste model sa petora vrata, koji je znatno duži od prethodnika i koji ima širinu od oko 180 cm, pa se lako svrstava u vozila srednje klase.

Automobil nove generacije Suzuki Grand Vitara, ima ugrađenu takozvanu Sport Utility Vehicle tehnologiju, koja je bazirana na poboljšanju dinamike i komfora prilikom vožnje, što je zapravo postignuto odizanjem zadnjih točkova i nezavisno je vešanje zadnje osovine, što je vozačima donelo jedno odlično iskustvo i sigurnost u vožnji po svakom terenu.

Vozači ovog automobila, zadovoljni su unutrašnjom prostranošću Suzuki Grand Vitare, kao i preglednom kontrolnom tablom i instrumentima od kojih svaki ima svoju jasnu namenu, ali im je takođe pažnju kod ovog modela privukao i spoljni izgled, koji je okarakterisan kao „laki džip“.

Prednosti ovog auta

Kada je u pitanju unutrašnjost svih modela automobila Suzuki Grand Vitara, ona nije ni najmanje pretenciozna i čak se može reći i da je jednostavna, vrlo uredna i daje utisak pravog porodičnog vozila.

U ovom automobilu, nema nikakvih preteranih detalja, te je sve osmišljeno tako da svaki deo baš jasno i precizno obavlja svoju osnovnu funkciju za koju i jeste namenjen, a sama instrument tabla je lako vidljiva i čitljiva, sa lakim prepoznavanjem onovnih indikatora i funkcija.

Generalno je po malo čudno da Suzuki Grand Vitara, kao japanski automobil ne obiluje izvrsnom elektronikom, osim kada su u pitanju podizanje i spuštanje prozora, kao i kontrolna dugmad na upravljaču vozila i audio sistem.

Unutrašnjost vozila je takođe dosta prostrana, sa umetnutim pregradama i dodatnim prostorom za odlaganje, pa po nekim iskustvima korisnika, ovakav auto liči po enterijeru na vojni automobil.

Suzuki Grand Vitara nije automobil koji je namenjen samo za gradsku vožnju, i upravo zato i ima neke od važnih odlika terenskog vozila, jer mu je vrlo kvalitetan pogon na sva četri točka i motor kao i automatski mnenjač od pet brzina.

Prednji točkovi su pomereni napred u novijoj verziji automobila Suzuki Grand Vitara, te je tako i produženo međuosovinsko rastojanje, a opet sve to povećava i unutrašnji komfor, posebno u prednjem delu vozila, gde ima i dosta prostora za noge i odlično manevrisanje komandama.

I napred i pozadi je spoljašnjost nove generacije Suzuki Grand Vitara automobila, poboljšana oštrim linijama, pa sam po sebi auto i spolja izgleda vrlo moćno i reprezentativno.

Instrument tabla je u ovom vozilu vrlo bogato opremljena ali nije preterana, te liči na Mazdu 3 ili Alfu 147, preglednost table je na najvišem nivou i srednja konzola je masivna i vrlo stabilna.

Vremenom je postalo primetno da Suzuki Grand Vitara dobija i neke sportske elemente, pa je tome svakako doprineo i trokraki upravljač, minimalističke audio komande i centralni kompjuter, kao i klima uređaj i udobna sedišta i prostran kokpit.

U prednjim vratima postoji ugrađen prostor za odlaganje neophodnih potrepština tokom vožnje, pa tako ima mesta za flašu od 1,5 litara zapremine, ali je generalno celokupan enterijer Suzuki Grand Vitara vozila veoma funkcionalan i baziran na tome da se putnici osete vrlo komforno.

U modelima Suzuki Grand Vitara naravno da se dodatno mislilo i na veliki prtljažni prostor, pa on ima bazičnih 398 litara zapremine, a koja se nakon obaranja zadnjih sedišta može povećati za dodatnih hiljadu litara.

Veoma je zanimljiva i činjenica da je kod modela nove generacije Suzuki Grand Vitara odlično raspodeljena masa vozila i dimenzije su prilagođene za neke terenske vožnje, kao i sjajne gume i 4×4 pogon sa ukupno četri radna moda.

Kada je u pitanju svakodnevna gradska ili vožnja po uobičajenom terenu, koristi se takozvani 4H mod, ali je kada se uslovi menjaju i kada se ide u „off the road“ vožnju, dostupan i 4H ili 4L lock sistem blokiranja srednjeg diferencijala, koji omogućava da se pravilno preraspodeli snaga na prednju i zadnju osovinu vozila.

Sigurnosna oprema je u modelima Suzuki Grand Vitara odlična, te ima ESP i ABS sisteme, prednje i bočne pneumatske jastuke, elektronsku kontrolu trakcije i stabilnosti vozila, kao i vazdušne zavese.

Na klizavom i robusnom terenu, automobil je vrlo stabilan i pouzdan, čemu svakako doprinose i sjajni pneumatici, precizan menjač i pomenuti ESP sistem koji besprekorno radi u Suzuki Grand Vitara modelima.

Problemi, kvarovi i mane

Kao glavna mana novijih generacija Suzuki Grand Vitara vozila, navodi se upravo ugradnja motora 1.9 DDiS koji se originalno ugrađivao u Renault Megan i Renault Laguna, pa ima dizel agregat sa 129 konjskih snaga.

Takođe, neki naročiti utisak ne može da ostavi ni petobrzinski manuelni menjač, pošto je „hod“ dugačak posebno iz prvog u drugi stepen prenosa, kao i propratna buka koja se javlja prilkom vožnje manjom brzinom, pa to smanjuje utisak lepote vožnje.

No, sam menjač ima dosta dobar kvalitet i preciznost, ali za ovakav jedan japanski automobil, njegove bi performanse morale biti daleko bolje od postojećih, pa se to navodi kao jedna od velikih mana modela Suzuki Grand Vitara i novijih generacija.

Dešava se da se kod nekih modela Suzuki Grand Vitara vozila, jave problemi u radu kvačila, ali se oni lako otklanjaju kada se dospe ulje za kvačilo, koje nekada „zapinje“ u prvoj brzini.

Završna reč

I sada se smatra da je model Suzuki Grand Vitara jedan od najboljih izbora za kupovinu kada je u pitanju kombinacija terenskog automobila i automobila za gradsku vožnju, te on ima i relativno malu potrošnju goriva za benzinske motore od 2.0L i 2.4L, koja iznosi oko 12 litara za sto kilometara pređenog puta, dok pomenuti dizel motor 1.9 troši između 8l i 11 l goriva na sto kilometara u gradskoj vožnji.

Većina vozača smatra da je bolje kupiti Suzuki Grand Vitara vozilo sa benzinskim motorima, jer su dizel motori puno skloniji kvarovima, te koji i generalno imaju slabiji obrtni momenat, ali se takva mana može lako otkloniti ako su reduktori dobri.

Kao i u svakoj drugoj situaciji, i prilikom kupovine modela Suzuki Grand Vitara važno je da se auto redovno servisira i pravilno održava, da se motor zaštiti maksimalno od korozije, te ako je pomenuti reduktor dobar i polovna varijanta ovog vozila se smatra odličnom investicijom.

Ipak, iskusni serviseri smatraju da je najbolji motor za automobil Suzuki Grand Vitara japanski originalni benzinac 2.0L, te da je sam automobil za uloženi novac odlična varijanta terenskog vozila i porodične varijante, jer ima sve kvalitete i u dizajnu enterijera i u spoljašnjem izgledu, pa na drumu deluje vrlo „moćno“ i dopadljivo.

Loading...