Senzor radilice simptomi kvara i uzroci

Poznato je da u svim modernijim automobilima, postoje senzori koji su povezani sa sistemom ECU, te koji obaveštavaju o funkciji određenih mehaničkih delova, kao i o situacijama kada je došlo do nekih problema ili neispravnosti.

Počnimo od toga šta je zapravo senzor radilice.

Šta je senzor radilice i koja je njegova uloga u automobilu?

Kada je u pitanju senzor položaja radilice, on je važan jer je deo koji obaveštava centralni računar o trenutnom stanju u cilindrima motora odnosno o položaju radilice u klipovima tih pomenutih cilindara.

Kada se dogodi kvar na senzoru radilice, on jeste i te kako ozbiljan jer pre svega dovodio do pogrešne informacije o doziranju goriva, može da nastane iskričenje u motoru i da dođe do paljenja i eksplozije kao i da se pogrešno istumači trenutni rad motora i klipova cilindara.

Nevezano za tip senzora položaja radilice kao i za to ko je proizvođač, princip funkcionisanja je sasvim isti, i podrazumeva da se na radilici nalazi jedan zupčasti disk, bilo sinhronizovani ili referentni.

Senzora položaja radilice se stavlja na nosače ali se drži udaljen od prstenastog zupčanika na oko 1 milimetar, i na ovom su odsečeni zupčasti delovi.

Poznato je da elektronski sastav vozila ima veliki broj delova, pa je tako i jasno da je važan dosta i sam senzor položaja radilice, čije neispravnosti i kvarovi odmah dovode do obaveštenja za ECU sistem da motor treba da prestane sa radom, kako bi se on i zaštitio od kvara.

Generalno gledano, senzor položaja radilice svoje signale šalje ECU sistemu, i to su informacije o položaju radilice u klipu cilindra u određenom momentu, ali takođe se dobijaju i informacije o smeru rotacije osovine kao i o brzini rotacije osovine.

Poznato je da postoje i različiti tipovi senzora položaja radilice, te da je drugačiji i način ugradnje u različitim vozilima, a čak se nekada i funkcije samog sistema senzora položaja radilice mogu da minimalno međusobno razlikuju, te su u upotrebi tri tipa ovog senzora – optički senzori; senzori bazirani na Hall efektu i magnetni indukcioni tip senzora.

Kada se desi da otkaže senzor radilice (ili bilo koji drugi senzor koji je sastavni deo datoga ABS sistema), neće da dođe do kvara na centralnom kompjuteru, već će on samo neko vreme da bude iozvan normalne funkcije, odnosno pokazivaće neke netačne vrednosti.

Pogledajmo sada koji su najčešći simptomi kvara.

Koji su simptomi kvara senzora položaja radilice i kako se može izvršiti provera?

Kada se desi da se pokvari senzor položaja radilice, najčešće se na takav jedan kvar može i baš i posumnjati na osnovu sledećih simptoma – snaga motora je znatno umanjena i dinamika rada je izgubljena; postoje nagli skokovi tokom vožnje i problemi sa menanjem brzina; motor ne može da počne da radi čak ni kada je zagrejan, a start „hladnog motora“ je sasvim nemoguć; ako motor radi pod prevelikim opterećenjem može da dođe do detonacije.

Ono što jeste problem kod pomenutih manifestacija kvarova senzora položaja radilice, jeste da oni nisu za nju specifični, pa se tako mogu javiti i kod problema sa nekim drugim delovima na vozilu, ali je jedna od karakteristika zapravo kod kvara senzora položaja radilice, da oni ne nemaju stalnosti i da nisu konstantni, te da i problemi sa paljenjem motora i pokretanjem automobila uopšte kod ovakvih kvarova ne moraju da budu očigledni i jasno primetni.

Mada se svakako provera kvara senzora položaja radilice može obaviti i samostalno, a za šta je potrebno da se poseduje minimum znanja o automobilima, kao i neki instrumenti koji imaju operativnu tačnost u merenju, ipak je daleko bolje i sigurnije da se sve to poveri iskusnom serviseru.

Treba da se ima na umu i činjenica da se sam senzor položaja radilice dosta retko oštećuje kao deo kompjuterskog sastava, te da je češći uzrok oštećenje mehaničkog dela koji je smešten u klipovima cilindara motora i da se tokom rada motora on i ošteti, a pre svega kao posledica ulaska nekih nečistoća u prostor između zupčastog remena i samog senzora položaja radilice.

Kada se putem obične vizuelne provere senzora položaja radilice ne uoči praktično ništa, potrebno je da se onda skloni sinhronizujući senzor, pa da se elementi i po nekoliko puta provere ako je potrebno, jer to može da pomogne da se spaze oštećenja na telu, osovini i kontaktnim pločama.

Veoma je važna i napomena da se senzor položaja radilice lako prlja i lako kvari zbog taloženja nečistoća na osovini, pa je nekada dovoljno da se on jednostavno mehanički precizno očisti, i da radi perfektno i kao da je nov.

Kako je pomenuto ranije, ako greške na senzoru položaja radilice nisu vidljive golim okom, potrebno je da se dijagnostika nastavi uz pomoć multimetra, te da se normalno izmeri otpor na DCP navojima od 550-750 oma, ali je svakako jedan od najboljih i najpouzdanijih testova svakako instaliranje novog senzora sinhronizacije i ako počne da radi motor sasvim normalno nakon toga, jasno je da je kvar postojao na nivou senzora položaja radilice.

Kada se radi o zameni pokvarenog senzora položaja radilice važno je takođe da se zna da se mora ostaviti jedan prostor između samog senzora i sihnronizacijksog diska od oko pola milimetra pa do 1.5 mm, a to se može postići ako se postave dodatne pločice odnosno podloške na mestu baš samog senzora radilice.

Jasno je da su senzor položaja radilice veoma opterećeni i oni su uz senzore bregaste osovine vrlo izloženi teškim uslovima rada, pa tako ni njihovi kvarovi ne smeju da se zanemaruju, i poželjno je da kada se pojave prve manifestacije, da se potraži pomoć servisera.

Kako je ranije i navedeno, senzor položaja radilice imaju ulogu da zabeleže i položaj i ugaonu brzinu radilice, te da je proslede centralnom kompjuteru koji onda izračunava tačan momenat ubrizgavanja goriva u cilindre motora kao i momenat kada se smeša vazduha i goriva u cilindrima pali, odnosno kada se pali motor i počinje sagorevanje.

Upravo iz pomenutih razloga i opisa osnovne uloge senzora položaja radilice, manifestacija kvara ovog senzora je vezana za nemogućnost da se motor startuje odnosno da se auto upali, ali može i da se desi da motor može da se startuje ali da radi dosta nepravilno i sa umanjenom snagom.

Kod kvara senzora položaja radilice, dolazi po pravilu do aktivacije takozvanog „limp“ režima, koji ima praktično funkciju da omogući smanjenu snagu motora ali opet mogućnost kretanja da bi se moglo stići do servisa a da auto ne mora da se šlepa, mada se dešava i u ovom režimu da motor ne može da se startuje i da posledično auto i ne može da se upali.

Važna je napomena da se zamenski delovi nabavljaju uvek kao originalni i kvalitetni, jer oni jesu doista važan deo vozila, i mogu da naprave veliku štetu ako se ne obrati pažnja i ako se redovno ne vrši njihova provera.

Dešava se situacija da je automobil došlepan u servis, ali da se ne pomisli odmah na kvar senzora položaja radilice, jer iako ne radi kako treba, motor može i da se upali i da radi na preskoke, te je pre svega sumnja na dizne i vrši se provera onih bazalnih parametara u kontrolnoj jedinici vozila.

Poželjno je da se u ovakvoj situaciji odradi provera rada senzora položaja radilice pomoću osciloskopa, koji pokazuje veliku razliku u vremenu prolaska čitača u broju obrtaja, iako je rad motora nestabilan i on slabo vergla, pa je jasno da nema problema u senzoru koji je čitao signal, već u mehničkom delu i onda kontrolna jedinica ne može da postavi tačan momenat ubrizgavanja goriva u motor, odnosno previše je veliki interval koji protekne dok počne ubrizgavanje goriva.

Dakle, kada senzor položaja radilice ima neku grešku ili kvar, a jasno je da je odgovoran za davanje podataka centralnom računaru koji podešava brzinu i momenat ubrizgavanja goriva, onda je jasno da se stvara problem sa radom motora, te sa paljenjem i ubrzanjem automobila, jer motor gubi snagu, pošto dobija loše informacije od strane centralnog kompjutera jer jasno postoji kvar senzora položaja radilice.

Problemi sa senzorom položaja radilice, postoje i kada se motor gasi na manjim brzinama, kada motor ne može da se pokrene, te kada je potrošnja goriva povećana i slično.

Potrebno je da se senzor položaja radilice proba očistiti mehanički od svih nečistoća, ali ako postoje neke ozbiljnije greške i kvarovi, jasno je da je zamena jedina opcija, jer ako je senzor položaja radilice neispravan, to se prenosi na glavni računar koji šalje pogrešne informacije o ubrizgavanju goriva u motor, i na kraju dolazi do oštećenja motora i njegovog propadanja ako se na vreme problem ne uoči i ne reši.

To bi bilo sve za ovu temu, verujemo da je bilo korisno.

Loading...