Opel Insignia – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Opel Insignia proizvodi nemački auto gigant Opel, od 2008. godine kada je nastala prva generacija, a trenutno se od 2017. godine proizvodi i prodaje druga generacija ovog vozila.

Sve generacije i verzije modela

Opel Insignia prve generacije (2008 – 2017), jeste automobil koji je predstavljen 2008. godine na sajmu automobila u Londonu, a oktobra 2008. godine se našao u prodaji na tržištu, i to u tri tipa odnosno tri modela prema karoseriji – kao hatchback sa petora vrata, kao sedan sa četvora vrata i kao karavan sa petora vrata (poznat i kao „sportus turer“ model).

Inače je manje poznato da je automobil Opel Insignia zapravo nastao u saradnji Opela i Dženeral motorsa, te da je u stvari ovaj automobil verzija Voxol Insignia modela, koji je samo unapređen i gde je izostala tipična „V“ rešetka koja je prethodno bila zaštitni znak Voxol modela.

Danas se prva generacija Opel Insignia prodaje pod različitim nazivima šiurom sveta, pa se tako u Engleskoj prodaje kao Voxol, u Severnoj Americi i u Kini kao Bjuti regal, a za sva se tržišta proizvodi u Nemačkoj, u gradu Riselshajmu.

Mada je trebalo da se Opel Insignia pojavi još 2003. godine kada je predstavljen i sam koncept ovog vozila, to je u startu kao skupo i preuranjeno za proizvođača, pomereno na 2005. godinu, ali ni tada nije mogao da se nađe pouzdan partner za Opel, pa je prva generacija Opel Insignia ipak počela da se proizvodi i plasirana je na tržište pomenute 2008. godine.

Među čak pedeset nagrada je Opel Insignia osvojila prestižno priznanje za auto godine, 2009. godine, te je na testu bezbednosti NCAP imala maksimalnih pet zvezdica, a već je do 2012. godine proizvedeno čak 500 hiljada ovih automobila.

Prvi redizajn modela prve generacije Opel Insignia je uađen 2013. godine, sa važnim promenama i u dizajnu enterijera kao i eksterijera, a promenjen je i motor kao i popravljene dodatno neke od važnih bezbedonosnih stavki, pa je takva redizajnirana verzija predstavljena na sajmu automobila u Frankfurtu iste te 2013. godine.

Kada su u pitanju dimenzije modela Opel Insignia prve generacije, one svakako zavise od vrste vozila ali su parametri sledeći – dužina vozila je 4.830 m (za karavan model je 4.908 m); širina je 1.856 m, visina je 1.498 m i međuosovinsko rastojanje je 2.737 m.

Druga generacija Opel Insignia (2017 – ), počela je da se proizvodi pomenute 2017. godine, pa je tako Opelov „bestseler“ dodatno unapređen, i sada se zove Opel Insignia Grand Sport, mada je pre po performansama automobil za brzu i slobodnu drumsku vožnju, nego što je gradski auto, pre svega zbog svoje veličine i dimenzija, koje su manje ili više nepodobne za lako okretanje i parkiranje u gradu.

Međutim, ono štoi jeste svakako bitno kod druge i unapređene generacije modela Opel Insignia je da se dodatno popravio i aspekt bezbednosti kao i udobnosti u vožnji, pa je ovakav automobil baš i odlična investicija i ima vrhunske performanse odnosno vozne osobine.

Inače je druga generacija automobila Opel Insignia predstavljena u klasi limuzine, koja ima neke dobre karakteristike sportskog vozila, a smatra se da je kao osnova da se napravi druga generacija ovog vozila, najpre i poslužio model „Monca“ iz 2013. godine, a od koga su najzad i preuzete sve ideje za prednje farove; za oblik maske hladnjaka i za duboke ureze na bočnim stranama.

Osim što je druga generacija modela Opel Insignia unapređena i osim što je dodato njenom imenu i „Grand Sport“, ona je i novih dimenzija – dužine je 4.9 m; visina je manja u odnosu na prvu generaciju za oko 4 cm (pre svega zahvaljujući takozvanoj „epsilon II platformi“), a međuosovinsko rastojanje je u odnosu na prvu generaciju povećano za ukupno 9 cm.

Motor

Kada su u pitanju motori kod modela Opel Insignia pšrve generacije, pre svega su to od nekih baš poznatijih benzinskih agregata motori 1.6L 16V i 1.8L 16V koji imaju 85 odnosno 103 KS, te su oni preuzeti iz modela Opel Vectra i značajno su redizajnirani i poboljšane su im performanse (tako je napravljen varijabilan razvod ventila; varijabilne usisne cevi sa promenljivom dužinom i sa rotacionim poklopcem stavljenim kao zamena za ventil; napravljen je novi senzor radilice).

Pomenuta dva motora u automobilu Opel Insignia, pokazala su značajan napredak kada se gleda u odnosu na Opel Vectra, te imaju manju potrošnju goriva; manju emisiju štetnih gasova kao i veći obrtni momenat i širi spektar obrtaja u minuti, pa posledično stvaraju i dosta manju buku u kabini.

Pomenuti motori, imaju potrošnju od oko 7,5 – 8 litara za agregat zapremine 1.6L, dok je za agregat od 1.8L potrošnja goriva u gradskoj vožnji oko 8 litara (potrošnja se povećava kod oba motora za oko jedan litar pri slobodnoj drumskoj vožnji).

Pored navedenih motora, u prvoj generaciji vozila Opel Insignia, bio je ugrađen i benzinac 1.4L Turbo od četri cilindra sa 103 KS, ali je snaga motora bila nedovoljna posebno pri manjem broju obrtaja u minuti, te je i potrošnja goriva zavisila u velikoj meri od brzine vožnje.

Kada su u pitanju benzinski motori sa turbo punjenjem za model Opel Insignia prve generacije, svakako je važno da se pomene i četvorocilindrični benzinac zapremine 1.6L Turbo od 132 KS, ali je on imao daleko veću potrošnju od prethodna tri benzinskla motora, koja je realno bila oko 9 litara pri nekoj normalnoj vožnji, do čak 15 litara pri bržoj i agresivnijoj vožnji.

Pomenuti motor 1.6L Turbo, sa četri cilindra, u modelu prve generacije Opel Insignia zamenjen je agregatom 1.6L SIDI, a kasnioje je ugrađen i motor 2.0L Turbo i dosta redak ali odličan po performansama motor 2.8L Turbo V6, koji je bio aluminijumski benzinac sa varijabilnom regulacijom usisnih ventila.

Dizel agregati koji su ugrađivani u modele prve generacije Opel Insignia su – 2.0L Biturbo CDTI od 140 KS odnosno od 143 KS; 2.0L Biturbo CDTI 4×4 (takođe od 140 i 143 KS); 2.0L CDTI sa 81 KS; 88 KS; 96 KS; 103 KS; 118 KS i 120 KS; kao i 2.0L CDTI 4×4 od 118 KS i od 120 KS.

Najpoznatiji motor u drugoj generaciji automobila Opel Insignia Grand Sport, jeste dizel agregat od 2.0L sa četri cilindra, koji postiže 170 KS, a kako ima veliki obrtni momenat nije nužno da se svako malo koristi dosta dobar i precizan manuelni menjač sa šest stepeni prenosa.

Osetno je i to da je nova generacija automobila Opel Insignia čak za oko 180 kg lakša u odnosu na model prve generacije, a toi je jako primetno prilikom postizanja ubrzanja, pa se tako za svega 3,3 sekunde automobil sa dizel motorom 2.0L CDTI ubrzava od startne pozicije do brzine od 50 km/h, a brzinu od 100 km/h postiže za manje od 9 sekundi, i to jeste zaista jedan raritet u srednjoj klasi limuzina, kojoj ovaj automobil pripada.

Pomenuti dizel motor 2.0L CDTI, kod automobila Opel Insignia druge generacije, obezbeđuje i da se brzina poveća sa 60 km/h na 100 km/h, na četvrtom stepenu prenosa za svega 5,7 sekundi, a takođe su i kočnice odličnih karakteristika kod ovog vozila, pa tako auto koji je težak blizu dve tone iz brzine od 100 km/h mogu da zaustave bez „trzanja i cimanja“ za svega 34,2 metra.

Opel Insignia druge generacije u proseku potroši oko 6 litara goriva na sto kilometara pređenog puta, pa ako se rezervoar napuni do kraja, ovaj auto može da pređe u umerenom režimu vožnje prosečno hiljadu kilometara (mada kada je malo brža i agresivnija vožnja, normalno da dizel agregat i troši više, i to prosečno oko 8 litara goriva na sto kilometara pređenog puta).

Iskustva

Polovan model Opel Insignia prve generacije, ima preporuke iskusnih vozača, koji navode da mu je glavni kvalitet to što nema naznaka da je istrošen upravljački mehanizam, te nema nikakvih naznaka da je došlo do mana u prednjem vešanju.

Mada je svakako jasno da je automobil Opel Insignia druge generacije veoma upečatljivog izgleda i da je u klasi limuzina, on je takođe i vozačima interesantan pre svega zbog velikog komfora koji pruža tokom vožnje, kao i čak sedam centimetara više prostora na zadnjem sedištu, pa je udobnost znatno popravljena i u kabini i pozadi za putnike.

Potvrđeno je da je kabina vozila druge generacije Opel Insignia šira i da ima oko 1.43 m, pa iako je zadržala na neki način spoljni iozgled kupea, ona je vrlo komforna i u smislu prostranosti nema konkurenciju osim možda Škode Superb.

Opel Insignia druge generacije je limuzina sa petora vrata, u koju staju bez problema i vrlo lako i komforno četri putnika, mada je primećeno od strane vozača i punika, da je jedini problem da udobno bude smeštena i peta osoba, zapravo preterana širina „centralnog tunela“.

Ovakav model automobila Opel Insignia Grand Sport, namenjen je pre svega za duge vožnje na otvorenom drumu, te ni nakon nekoliko sati putovanja neće biti nikakvih posledica po vozača i putnike (u smislu ukočenosti, utrnulosti ekstremiteta i bolova u leđima), pa je ovaj auto sasvim i komforan, ali je i bezbedan i kako kažu iskusni vozači „tvrd na upravljaču“.

Jasno je da iako je Opel Insignia skoro pa savršen automobil, ipak neki vozači navode da se u slučaju da postoje rupe na putu ili loši vremenski uslovi, može zbog pneumatika čuti buka iz predela točkova (posebno ako su u pitanju zimske gume).

Prednosti ovog auta

Kod modela prve generacije Opel Insignia, odlične su bezbedonosne karakteristike i komfor pri vožnji, kao i elektronski ESP sistem, mada on pri jako velikim brzinama može i da zakaže, pa treba da se redovno proverava.

Opel Insignia druge generacije, odlikuje se izvanredno unapređenim enterijerom, koji je u isti mah i elegantan ali i modernizovan, a vozač ima na raspolaganju ekran osetljiv na dodir kao i takozvani „head up“displej, mada je instrument tabla u ovom modelu ostala u neku ruku i verna tradiciji, sa dodatim elementima koji unose malo sportskog duha u vožnji.

Naime, kod automobila Opel Insignia Grand Sport, postoje na instrument tabli i voltmetar kao i indikator temperature ulja, što je pre svega karakteristika sportskih vozila, te je instrument tabla vrlo pregledna, što se ne može reći i za prekidače, koji su postavljeni iza volana, pa su na neki način sakriveni od diektnog pogleda tokom vožnje (to su dugmad za svetla; start-up; dugme za „head-up“ displej i slično), pa je najpraktičnije napamet naučiti gde se koji taster i nalazi, ali se opet često dešavaju greške sa tasterima.

Kada je u pitanju model druge generacije Opel Insignia koji ima dodatnu opremu i koji je nešto „luksuzniji“, on opet ima taj problem sa tasterima, jer ih je preko dvadeset i oni su pored toga da su slabo vidljivi, i prenatrpani, pa se često dešava da se pritisnu pogrešni tasteri, što vozači opet ne navode kao manu, ali svakako je možda postojalo i neko bolje rešenje.

Kada su u pitanju sedišta kod druge generacije modela Opel Insignia, ona su u odnosu na modele prve generacije ovde i duža i komfornija, ali su i za oko 2 cm niže postavljena, što značajno dalje i doprinosi udobnosti vožnje i pravilnom položaju vozača za upravljačem, a plus je i to što je baš i centralna konzola dosta više pozicionirana i okrenuta je blago prema samom vozaču, pa se u vožnji dobije utisak kao da se vozi pravi sportski automobil.

Mada deluje da je u modelu Opel Insignia prtljažni prostor mali, jer ima zapreminu od svega 490 litara, zapravo je on sasvim dovoljan jer je dizajniran tako da se u potpunosti može sav prostor iskoristiti do maksimuma, a plus je i to da se peta vrata dostsa visoko otvaraju tj podižu, tako da je olakšano i ubacivanje prtljaga.

Problemi, kvarovi i mane

Među najčešćim kvarovima i problemima koji se navode kod modela prve generacije auta Opel Insignia jesu svakako buka koja dolazi do unutrašnosti vozila usled rada motora, koja se dodatno povećava kako se povećava broj pređenih kilometara, te se može reći i da dopire iz predela oko volana, iz instrument table, od centralnog panela, ali i pod plastike oko retrovizora, od plastike za naslon ruku i od panela vrata.

Takođe se kao čest problem kod modela prve generacije Opel Insignia sreće i zamagljenje ili čak i zatamnjenost retrovizora i to bez svetla nekog drugog auta iza vozila u toku vožnje, kao i česte smetnje sa svetlima, za šta se okrivljuje AFL sistem, koga je najčešće potrebno reprogramirati ili zameniti.

Ni elektronika u modelima prve generacije modela Opel Insignia nije baš na zavidnom nivou, pa se tako često kvare – senzori za pomoć prilikom parkiranja; prekidač za blutut; centralno zaključavanje i česti su kvarovi sa grejanjem sedišta.

Kod modela prve generacije automobila Opel Insignia, dešava se da se na benzinskim motorima naiđe na probleme sa samom elektronikom motora, a nešto ređe se dešava i da je preterano pohaban i istrošen mehanizam za varijabilno otvaranje ventila.

Opel Insignia prve generacije često ima i problem sa svetljenjem lampice koja je indikator kvara motora, i to je najčešće uzrokovano prekomernim radom sistema ABS odnosno TCS u uslovima koji su teži od uobičajenih; dešavaju se često i vibriranja volana naročito na brzinama od oko 115 do 145 km/h, i tome je uzrok verovatno istrošenost zadnjeg nosača donjeg remena za prednje vešanje.

Pored navedenih mana i kvarova, kod modela Opel Insignia prve generacije, dešava se i da se ne otvori poklopac gepeka kada se pritisne dugme za otvaranje, pa je verovatno problem u lošoj ispravnosti samog prekidača koji je potrebno samo da se zameni novim; dešava se da prilikom pokretanja motora a nakon što je automobil bio u mirovanju duže vreme, dođe do lupanja iz samog motora, pa je verovatan uzrok greška u softveru računara za rad motora koji prati bregastu osovinu.

Nekada se kod prve generacije Opel Insignia dešava i da se javi neispravan modul paljenja, što rezultira da se motor teže i pokreće kao i da ima dosta nepravilan i neujednačen rad, a kada su u pitanju agregati sa turbo punjenjem, može da se javi problem u punjenju na većoj pređenoj kilometraži, i da to na kraju opet rezultuje neujednačenom snagom u radu motora i generalno slabim i nejednakim protokom.

Ranije je na motorima dizel kategorija 1.6L Turbo SIDI sa direktnim ubrizgavanjem, često dolazilo do lupanja i buke u kabini i pod haubom, što je rešavano zamenom svećica ili pak stavljanjem senzora i zamenom softvera kontrole rada motora.

Ono što jeste mana kod modela druge generacije Opel Insignia Grand Sport automobila, jeste da uprkod odličnoj amortizaciji i zvučnoj izolaciji kabine, ipak se motor od 2.0L i sa četri cilindra „čuje“ posebno na nižim obrtajima, a to se smanjuje kada se motor zagreje, mada opet nije nečujan i njasno je da se pod haubom nalazi dizel agregat, dakle amortizacija „brundanja motora“ nije baš 100% sjajna.

Kao još jedna mana modela Opel Insignia druge generacije, mogla bi da se navede i njena veća robusnost za gradsku vožnju, te su zapravo smetnja dužina od 4.9 metara kao i takozvani „krug okretanja“ od skoro 12.3 metra, te je parkiranje otežano, kao i uopšteno samo kretanje u gužvi i manevrisanje u gradu ovakvim tipom vozila.

Prednji kraj kod modela Opel Insignia je dosta nizak, i vozač ne može da ga vidi kako treba, pa je parkiranje i iz tog razloga teže, jer se sve svodi na senzore, a preglednost dodatno umanjuju i vrlo široki B stubovi.

Završna reč

Kada se radi o prvoj generaciji modela Opel Insignia, važno je da se napomene da je to automobil koji ima odlične vozne osobine, vrhunski komfor i bezbedonosne kvalitete, mada nije poželjno da se ovaj auto vozi prebrzo (iako ima motore sa dovoljno snage za postizanje velikih brzina), jer je vrlo težak auto, i to može dovesti do problema u nekim oštrim krivinama kada može da dođe do takozvanog „podupravljanja“.

Automobil Opel Insignia druge generacije je za naše uslove dosta skup, pa mu je cena prosečno oko 24 hiljade evra za novi auto, ali je u svakom smislu ova limuzina i originalna i upečatljiva, a to jeste važno kada se žele privući kupci, pored naravno voznih performansi koje treba da budu vrhunske, ali jeste činjenica da je u srednjoj klasi limuzina kojoj i pripada, Opel Insignia zaista na samom vrhu.

Generalno je na kraju i jasno da je model druge generacije Opel Insignia Grand Sport, dodatnim povećanjem međuosovinskog rastojanja više izgubio nego što je dobio, jer mu je zapravo to ipak i otežalo manevrisanje u gradskoj vožnji (pored velike težine i dužine), ali su mu prednosti svakako više komfora i kabinskog prostora, kao i odlična dodatna oprema i asistencija vozaču od strane elektronskog sistema, koja povećava bezbednost i stvara dodatnu udobnost u vožnji.

Loading...