Opel Astra G – iskustva, najčešći kvarovi, mane, motor

Automobil Opel Astra G, jeste model koji proizvodi nemački auto gigant Opel još od 1998. godine, a u prodaji je bio do 2004. godine kada ga je nasledio Opel Astra H model.

Sve generacije i verzije modela

Opel Astra G (1998 – 2004) predstavlja praktično drugu generaciju automobila Opel Astra koji je na tržištu od 1991. godine, a poznata je kao veoma dobar i praktičan automobil, ali pre svega vozilo sa odličnim performansama što se podrazumeva na neki način za sve Opel automobile.

U vreme kada se pojavila na tržištu, Opel Astra G je bila validan konkurent modelima Golf 4 i Ford Focus, te je na neki način u odnosu na model prve generacije Opel Astra G redizajnirana u odnosu na svog prethodnika Opel Astra F model.

Generalno je prema svim standardima, Opel Astra G ili Opel Astra Classic zadovoljavala potrebe za komforom i bezbednošću u vožnji, te je imala sasvim dobru osnovnu i prateću opremu, koja je opravdavala njenu cenu.

Pogledajmo sada više informacija oko samog motora.

Motor

Kada su u pitanju motori koji su ugrađivani u automobil Opel Astra G, pre svega su u pitanju poprečno postavljeni motori sa pogonom na prednjim točkovima, pa su od benzinaca najpoznatiji motorni agregati – 1.2L 16V sa 65 KS i sa 75 KS; 1.4L 16V sa 90 KS; 1.6L 8V sa 75 i 85 KS; 1.6L 16V sa 100 KS; 1.8L 16V sa 115 i 125 KS; 2.0L 16V sa 136 i 160 KS kao i 2.0L 16V Turbo sa 192 KS i 2.2L 16V sa 147 KS.

Sa druge strane dizel agregati koji su ugrađivani u model Opel Astra G su – 1.7l TD sa 68 KS; 1.7L TDI 16V sa 80 KS; 2.0L DI sa 82 KS; 2.0L DTI sa 100 KS i 2.2L DTI sa 125 KS.

Mada je prvi ugrađeni motor u automobilu Opel Astra G bio zapremine 1.2L i imao je 16V sa 75 KS, ipak je bio dosta slabe snage mada je svakako imao zadovoljavajući obrtni momenat, ali nije najbolja opcija u svakom slučaju, kad već postoje bolje varijante.

Motor zapremine 1.4L od 16V i 90 odnosno 125 KS, u modelu Opel Astra G nije bio dugoročno rešenje i brzo je izbačen kao opcija, pa je svakako i preporuka da kada se kupuje ovakav polovan automobil, da se izbegava vozilo sa ovim motorom, pre svega jer je bilo dosta slučajeva čestog pregorevanja dihtunga glave motora, mada se smatra da je zapravo glavni razlog lošeg rangiranja ovog motora i sada nepoznat.

Nakon pomenutog benzinca koji se „nije proslavio“ u automobil Opel Astra G je ugrađen motor zapremine 1.6L od 8V sa 75 ili 85 KS, koji je imao dva ventila po svakom od cilindara, te je ovo bio zapravo i jedini motor benzinac koji nije bio osetljiv na pucanjeremena, a pošto su sami ventili bili udaljeni previše od klipova.

Još jedna od prednosti ovog motora od 1.6L jeste u tome da je on imao solidnu ekonomičnost, jer je trošio prosečno oko 6,5 do 7,0 litara benzina, a postizao je brzinu od 180 km/h bez problema.

Na dalje je pomenuti motor još i unapređen pa je ubačen u modele Opel Astra G benzinac od 1.6L i 16V koji je imao 115 odnosno 125 KS, koji je imao dosta dobru potrošnju od oko 7 litara benzina pri brzinama od 188 km/h, a u čemu je bio čak i bolji od motora zapremine 1.8L 16V od 115 i 125 KS koji je trošio oko 8 litara goriva pri brzinama od 195 km/h – 205 km/h.

Kao da su inženjeri Opela na sve mislili, te su redizajnom vozila, u model Opel Astra G ugradili benzince od 2.0L 16V od 136 KS, koji su bili dostupni kao obična i kao sportska varijanta (koja je imala kraće prenose u menjaču).

Generalno posmatrano su u automobilu Opel Astra G benzinski motori ndosta dobri i izdržljivi, i potrebna je samo redovna zamena zupčastog kaiša posle otprilike 60 hiljada pređenih kilometara.

Iskustva

Prema iskustvima vozača, automobil Opel Astra G je dosta dobrih voznih performansi i ima jedan klasičan izgled, a takođe opravdava uloženi novac, te su i rezervni delovi dostupni na tržištu i sam servis nije ni toliko skup.

Prednost koju vozači navode jeste i u tome da je Opel Astra G dosta izdržljiv automobil, koji ima dosta kvalitetne motore kao i ukupno pet modela karoserije – karavan; limuzina; kabriolet; kupe i hatchback, te su majstori u servisima dosta dobro upoznati sa vrstama kvarova na ovom modelu vozila, i obučeni su da ih kvalitetnoi i otklone.

Po pitanju bezbednosti, Opel Astra G je na NCAP testu dobila četri zvezdice pa joj je i to jedna od vrlina, a kada je u pitanju sama bezbedonosna oprema, ona uključuje dva vazdušna jastuka za vozača i suvozača, te sisteme ABS i EBD, a to svakako poboljšava stanje kada dođe do naglog kočenja pri većim brzinama vožnje.

Još jedno pozitivno iskustvo koje navode iskusni vozači, jeste to da automobil Opel Astra G ima čak dvanaest godina garancije na koroziju, te u svakom smislu veći kvalitet u materijalima koji su korišćeni u njegovoj izradi i za enterijer i za eksterijer u odnosu na model prethodne generacije tj Opel Astra F.

Prednosti ovog auta

Kada su u pitanju neke od prednosti modela Opel Astra G, on pre svega jeste dosta komforan auto i ima unutra dosta prostora i napred i pozadi, a takođe je dosta veliki i prtljažni prostor, čija se zapremina svakako može dodatno povećati sklapanjem zadnjih sedišta.

Takođe je kod modela Opel Astra G, sedište vozača podesivo po visini, volan je podesiv i po visini i po dubini, te je sasvim dovoiljno mesta za noge da se lepo i lagodno upravlja pedalama kvačila, gasa i kočnice.

Kada su u pitanju kočnice kod modela Opel Astra G, pomenuti ABS sistem kao i gume dimenzija 195R15, imaju zapravo odličnu spregu u lakom i bezbednom zaustavljanju vozila bez i najmanjeg trzaja, a to sev ide u prilog pomenutom i komforu u vožnji, ali značajno utiče i na sigurnosni aspekt.

Kada je u pitanju vešanje kod modela Opel Astra G, ono je odlično i omogućava minimalni nagib i kod vrlo brze vožnje, zahvaljujući saradnji sa „Lotus“ partnerom, koji je i najviše doprineo ipak i zaista odličnom ogibljenju modela.

Menjač na modelu Opel Astra G je dosta solidan, a takođe je i karoserija urađena tako da dobro podnosi torziona opterećenja, u potpunosti je galvanizovana, i kako je i pomenuto garancija na koroziju je bila od deset do dvanaest godina, što je zaista u to vreme proizvodnje ovog vozila bilo izvanredno postignuće.

Kada je u pitanju spoljni dizajn, on je kod automobila Opel Astra G pre svega klasičan, ali je limarija vrlo kvalitetna i to sve doprinosi da auto bude dosta težak (oko 1100 kg za osnovni model), te je takođe i prisutno takozvano klasično dvostruko vešanje sa poprečnim remenima napred i standardnom polukrutom osovinom pozadi.

U svojoj kompaktnoj klasi, model Opel Astra G je auto koji jeu prednosti nad konkurencijom upravo po svojoj lakoći upravljanja, kao i u smislu malih troškova održavanja i odlične čvrstine, te je bezbedan auto i ima odlične vozne osobine.

Kod modela Opel Astra G, kočnice su vrlo stabilne i dobro rade u kombinaciji sa svim motorima, mada su kod benzinaca 1.2L 16V i 1.6L 8V imale doboše na zadnjoj osovini, ali su u ostalim modelima vozila bili na sva četri diska, dok dizel agregati imaju doboše na prednjim diskovima, koji omogućavaju da se snažni motori i pri zaista velikim brzinama bez problema zaustavljaju.

Problemi, kvarovi i mane

Kao najčešći kvarovi i mane u automobilu Opel Astra G, navode se problemi sa elektronikom, te i škripanje instrument table po pravilu nakon pređenih sto hiljada kilometara, te česti problemi sa ležajevima prednje osovine kao i sa poprečnim remenima.

Mada je kod modela Opel Astra G prednje klasično vešanje odlično, nekada se ipak može javiti problem sa stabilizatorima prednjeg trapa, što se manifestuje škripanjem i „truckanjem“, ali se to generalno odnosi na sva Opel vozila iz devedesetih godina, a ne samo na Opel Astra G model.

Kako u svim ostalim Opel modelima, tako je i kod automobila Opel Astra G najviše problema bilo na električnim uređajima, a takođe i centralni kompjuter i sama letva volana su često stvarali probleme, jer su njihove popravke dosta skupe za vozače.

Još jedan od čestih problema kod modela Opel Astra G jesu dizel motorni agregati, koji su veoma podložni kvarovima ako se pre svega ne koristi kvalitetno gorivo koje je propisano po evropskim standardima, pa je važno da se pre kupovine auta ipak proveri stanje i servisiranje dizel motora.

Generalno gledano su kod modela Opel Astra G, kvarovi i na benzincima i na dizel motorima dosta retki, te su kod dizelaša najčešći kvarovi na meraču protoka vazduha, kao i često pucanje zupčastog remena kod dizel motora 1.7l TDI, dok su kvarovi na benzinskim motorima ređi ali su i dosta teži sa aspekta servisiranja.

Kod dizel motora na modelu Opel Astra G, česti su i problemi sa pumpom visokog pritiska; problemi sa meračem protoka vazduha; problemi sa otkazivanjem turbine, kao i povećana potrošnja motornog ulja i često zamašćena boca za vodu kod dizel motora 1.7L DTI, koja se rešava tako što se izvrši zamena gumica između glave motora i kućišta uložaka dizni.

Kada se vozači susretnu sa kvarom servo volana kod automobila Opel Astra G, treba da pomisle pre svega na to da je u pitanju kvar alternatora kod dizel agregata, koji ne daje punjenje pa se onda posledično upali i lampica na kontrolnoj tabli, jer servo volan nema napajanje i otežano se okreće (zato što se servo pumpa napaja direktno sa alternatora).

Završna reč

Opel Astra G je automobil koji je klasičan i koji ima dobre vozne osobine, nema neke veće mane i spada u klasičan automobil koji je pouzdan i koji „klizi“ po drumu, zahvaljujući odličnim motorima i pored toga i dodatnim elektronskim sistemima koji su napred opisani i koji omogućavaju da je aspekt i komfora i sigurnosti na najvišem nivou u klasi konkurentnih vozila (pre svega Golf 4 i Ford Focus).

Mada model Opel Astra G nema neku impresivnu opremu, ni osnovnu niti dodatnu, on zapravo ima sve ono što jeste neophodno, dakle ni premalo ni previše, dosta je jednostavan automobil za servis i održavanje, i ako se postupa po nalozima proizvođača, nema nekih većih kvarova i pak i nekih težih havarija, pa je svakako preporuka da se ovakav polovan model kupi, jer opravdava korelaciju cene spram kvaliteta.

Loading...