Mercedes B klasa – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Mercedes B klasa, pojavio se po prvi put u martu 2005. godine kada je u Ženevi predstavljen kao jedna „prelazna verzija“ između Mercedesovih klase A koja je manja verzija i C klase koja je veća verzija.

Popularni proizvođač vozila mercedes Benz, automobil Mercedes B klase svrstava u takozvanu kategoriju R, koja označava da je vozilo višenamensko, te se model Mercedes B klasa na tržištu Evrope počeo prodavati već 2005. godine, a prvi je redizajn urađen 2008. godine.

Sve generacije i verzije modela

Prva generacija modela Mercedes B klasa (2005 – 2011) godine, je predstavljena 2005. godine, i tada je model Mercedes B klasa postao jedan pravi sinonim za porodični automobil, te je imao ugrađivane samo motore sa četri cilindra i proizvođen je samo kao automobil na prednji pogon, kao i prethodna A klasa, ali je od nje bio komforniji i naravno većih dimenzija.

Tako su dimenzije modela Mercedes B klasa dosta veće u odnosu na njegovog prethodnika Mercedes A klase, uz znatno veći i prtljažni prostor, i dimenzije su sledeće – visina 1.603 m; dužina 4.270 m; širina 1.777 m; međuosovinsko rastojanje od 2.729 m i težina od 1300 do 1435 kg.

Svakako je najpoznatiji model Mercedes B klasa onaj nkoji ima motor benzinac B180 od 116 KS jer je pravi automobil za gradsku vožnju i sinonim za porodični auto, koji ispunjava sve najveće aspekte bezbedne vožnje.

Kada je u pitanju druga generacije modela Mercedes B klasa (2011 – 2019), ona je i dosta kompaktnija i udobnija i prostranija varijanta, ali je vrlo i dinamična i agilna u vožnji, pa je u svakom smislu poboljšana verzija u odnosu na prvu generaciju vozila.

Pored toga što je druga generacija vozila Mercedes B klasa, dobila jedan i spoljni i unutrašnji dizajn koji je prevagnuo prema sportskoj varijanti, zamenjeni su i motorni agregati koji su sasvim novi modeli sa četri cilindra, sa turbo punjačem i ravnomernim punjenjem, a model Mercedes B klasa druge generacije je dobio i automatski menjač sa dve spojnice i čitavim spektrom detalja koji imaju betbedonosni aspekt.

Treća generacije modela Mercedes B klasa (2019 – ), pojavila se na tržištu u februaru 2019. godine, te je najzad i ovaj automobil redizajniran i unapređen i za ovu generaciju se za sada tvrdi da zadovoljava sve kriterijume kod vozača, što dizajnom i izgledom, to i odličnim voznim osobinama što svakako i jeste najvažnije.

Motor

Kada su u pitanju motori za automobil Mercedes B klasa, to su agregati sa četri cilindra, koji su po pravilima standarda Euro4 normi, i generalno su u ovom modelu vozila dostupna ukupno četri benzinska i dva dizel motora.

Od benzinskih agregata koji su ugrađivani u model Mercedes B klasa su sledeći motori B160; B180; B200 i B200 Turbo od 95 KS; 116 KS; 136 KS i 193 KS, a koji osim motora 200 Turbo, imaju svi menjače koji su manuelni sa pet stepeni prenosa, dok pomenuta 200 Turbo verzija benzinskog agregata od 193 KS koja je pak i svakako i najjači motor, koristi menjač sa šest stepeni prenosa , kakav se nalazi i u modelima sa dizel motorima.

Dva dizel motora koja su ugrađena u model Mercedes B klasa su B180 CDI koji ima 109 KS i B200 CDI koji ima 140 KS, a zanimljivo je i to da se automatik menjač ne nalazi kao deo osnovne opreme, već je za svaki model dostupan ali samo u paketu dodatne opreme.

Kada je u pitanju potrošnja goriva kod modela Mercedes B klasa on jeste dosta ekonomičan auto i kada je u pitanju gradska i slobodna drumska vožnja, te po pravilu benzinski motori imaju potrošnju od oko 7 do 9 litara goriva, dok dizel agregati troše oko 4,5 do 6 litara goriva, pa je i na tom polju ovaj automobil u samom vrhu u klasi (direktni konkurenti su mu naime baš po većini karakteristika Ford Focus C Max; Opel Zafira i VW Touran).

Mercedes B klasa druge generacije, ima potrošnju goriva koja je snižena za prosečnih 20% u odnosu na prethodnu generaciju, te se u ove modele ugrađuju sasvim novi motori, koji su razvijeni i projektovani specijalno za drugu generaciju automobila Mercedes B klasa.

Kada su u pitanju benzinski motori za drugu generaciju Mercedes B klasa automobila, to su pak motori koji imaju mnogo bolje performanse i dostupnmi su u verzijama – B180 BlueEfficiency od 122 KS i B200 BlueEfficiency od 156 KS, koji imaju smanjenu prosečnu potrošnju na svega 5,9 litara benzina na sto kilometara pređenog puta.

Sa druge strane, kada su u pitanju dizel agregati, kod druge generacije modela Mercedes B klasa su dostupni agregati – B180 CDI BlueEfficiency od 109 KS kao i B200 CDI BlueEfficiency od 136 KS, a koji imaju prosečnu potrošnju od svega 4,4 litra goriva na sto kilometara pređenog puta.

Važno je napomenuti da su uz nove motorne agregate za model druge generacije Mercedes B klasa razvijeni i novi manuelni i automatski menjači sa odličnom simultanom funkcijom rada motora i menjača brzina, te uz odličnu koordiniosanost i ugradnjom ECO „start-stop“ sistema je osigurana odlična efikasnost u vožnji, pored pomenute ekonomičnosti, a premijera u drugoj generaciji modela Mercedes B klasa jeste automatik menjač sa dve spojnice nazvan 7G-DCT.

Kod treće generacije modela Mercedes B klasa, motori koji su dostupni jesu dva benzinska agregata od 163 KS i 224 KS, kao i dizel motori od 116 KS i od 190 KS, a svakako je jasno i da je novi motor u trećoj generaciji Mercedes B klase, poprečno položeni 2.0L B200d ili B220d od 150 KS odnosno od 190 KS.

Iskustva

Vozači automobil Mercedes B klase, najčešće opisuju kao jedan vrlo i kvalitetan model koji je izvanredan spoj i elegancije ali i sigurnosti, pa su njegove najbolje odlike po mišljenju vozača odlična preglednost tokom vožnje, vrhunska bezbednost i dinamičnost u toku vožnje.

Pošto model Mercedes B klasa ima takozvani paket opreme „Easy Vario“ kao svoj osnovni paket u ponudi, to se zadnja sedišta mogu vrlo lako i izvaditi, te se od odličnog porodičnog automobila ovaj auto pretvara u kompakt koji ima širu namenu, samim povećanjem prtljažnog prostora ( a koji je i sam po sebi dosta velike zapremine koja iznosi oko 455 do 705 litara, već zavisno od generacije modela).

Kada je u pitanju Mercedes B klasa druge generacije, vozači se slažu da je ovaj automobil i po svom spoljašnjem dizajnu i po dizajnu enterijera jedan zaista pravi sportski tourer model, vrlo je atraktivnog dizajna i veoma je i komforan i udoban auto za gradsku i dužu drumsku vožnju.

Na prednjem delu modela druge generacije Mercedes B klasa, ističu se sportski odrađena rešetka hladnjaka kao i zanimljiva prednja svetla, i sama linija automobila svojim oblikom daje naznake koliko je model i dinamičan i aktivan u vožnji, te linija koja se spušta ravno od krova prema zadnjem delu vozila, njega i dodatno izdužuje vizuelno.

Mercedes B klasa druge generacije, označen je kao izvanredan sportski model, koji ima dinamiku u vožnji i nije ni najmanje „tvrd i krut za upravljanje“, čemu svakako doprinose i nizak zadnji prag utovara, vodoravno postavljena zadnja svetla, velika zadnja vrata i široko zadnje staklo, koje omogućava odličnu preglednost.

Prednosti ovog auta

Kada je u pitanju enterijer modela Mercedes B klasa, on je svakako urađen vrhunski, od izuzetno kvalitetnih materijala i sa preciznom završnom obradom, te se u kabini nalazi trokraki upravljač sa hromiranim središnjim delom, kao i pregledna instrument tabla koja ima četri kontrolna pokazivača, i sedišta su odrađena tako da je omogućeno ravno sedenje i olakšano je upravljanje vozilom.

Svakako je ono na šta su dizajneri i inženjeri u Mercedes Benz kompaniji, a u izradi enterijera i eksterijera modela druge generacije Mercedes B klasa, obratili najveću pažnju, jeste to da neke detalje preuzmu i dorade iz limuzina ovog proizvođača, kako bi potsigli taj efekat da se na prvi pogled može prepoznati kvalitet vozila, pa tako na primer kod nekih modela zavisno od paketa dodatne opreme, i sedišta kao i instrument tabla mogu biti presvučeni Artico kožom.

Ono što jeste jedna od prednosti druge generacije modela Mercedes B klasa, jeste činjenica da se paketi opreme prilagođavaju potrebama i željama kupaca, pa tako i dolaze u četri osnovne varijante – Chrome; Sports; Exclusive i Night, a svakom je paketu zapravo zajednička crta jedan luksuzan i kvalitetan izgled enterijera, trajnost i kvalitet, bez obzira da li se kupac odluči na paket koji spada u jedan od pomenuta četri – moderan, sportski; elegantni ili sasvim klasičan.

Kod druge generacije modela Mercedes B klasa, unutrašnjost je karakteristično opremljena sa 3D umecima, kao i sa središnja tri velika kružna ventilaciona otvora, te i sa baš i sasvim jedinstvenim sistemom kružnih mlaznica kojhe zaista same po sebi modelu daju jedan sportski karakter.

Još jedna lepa karakteristika modela Mercedes B klasa, jeste savršeno odrađen displej koji je još i dostupan u dve različite veličine od 1.47 cm i 1.78 cm, pa ima i jedan pocinkovani okvir koji je u kontrastu sa mat crnom pozadinom, i to daje u kabini jedan utisak kao da sam displej jeste izvan ravni prostora.

Kao dodatna oprema kod modela Mercedes B klasa postoje pristup internetu; sistem navigacije; priključci i za mobilne telefone i za muzičke uređaje; pregled vremenske prognoze preko internta kao i traženje željenog odredišta, te i jdan model koji omogućava upravljanje glasom koji se zove „LINGUATRONIC“; multimedijalni tehnološki dodaci koji su ranije bili prisutni i praktično rezervisanio za luksuzne limuzine ovog brenda.

U modelima svih generacija Mercedes B klasa se našlo rešenje koje je nedostajalo u modelima A klase, a to je da se sedi „na većoj visini“ uspravno za čak 9 cm, kao i da je u najnovijoj trećoj generaciji vozila naslon sedišta osetljiv na dodir i ima takođe pomenutu funkciju da se može upravljati glasom.

Problemi, kvarovi i mane

Kada su u pitanju neke mane i nedostaci modela Mercedes B klasa, one nisu toliko brojne ali su najčešći problemi vezani za poluosovinu i EGR ventil.

Naime, kada je u pitanju problem sa poluosovinom kod automobila Mercedes B klasa, pre svega je u pitanju njena dotrajalost, a što se procenjuje prema tome da vozilo podrhtava prilikom vožnje na većim brzinama odnosno pri većim stepenima prenosa, no svakako je jedan i najmerodavniji pokazatelj ovog problema sa poluosovinom slaba vuča vozila kada ide pod teretom i još na nekoj uzbrdici, tada je svakako vreme da se zameni poluosovina.

Sa druge strane kako je i navedeno, kod modela Mercedes B klasa postoje dosta česti problemi i kvarovi na EGR ventilu, a koji se najčešće dešavaju jer se nakuplja čađ koja zapušava i zaguši sam rad ventila, a to se može osetiti kada se potrošnja goriva povećava što pokazuje paljenje lampice na instrument tabli koja upozorava neprestano da je u pitanju greška u radu motora, kao i gubljenje gasa kada je vozilo na leru.

Veoma je važno i da se akumulator prilagodi modelu Mercedes B klasa, te da se za benzinske motore koriste akumulatori od 55ah do 65ah, a za dizel motore akumulatori od 66ah do 78ah, a da se svakako i prilikom zamene akumulatora provere io svećice, kablovi i senzori.

Završna reč

Važno je da automobil Mercedes B klasa bude redovno servisiran i to samo sa originalnim auto delovima, jer kako je model prodat u preko pola miliona primeraka, oni su svakako dostupni, i mogu da se lako pronađu u ovlašćenim servisima.

Kada se govori o takozvanom „velikom servisu“ za model Mercedes B klasa, on pre svega podrazumeva da se mora originalnim a nikako polovnim delovima izvršiti zamena dotrajalih setova lančanika i lanaca, obično posle pređenih 150 hiljada kilometara.

Međutim, često vozači u ovom aspektu greše, pa tek kada počne da se čuje zvuk ili neki vid zveckanja koji nastaje jer lanac ili njegov španer sasvim budu istrošeni, tek tada vrše zamenu u servisu, i to ne retko polovnim delovima, što im donosi više štete nego koristi.

Iskusni serviseri kada je u pitanju „veliki servis“ za automobil Mercedes B klase, preporučuju da se zameni uz lance i set za pk kaiš i vodena pumpa, a posebno ako se utvrdi da su i oni dotrajali i da su istrošeni i pohabani.

Sa druge strane, postoji i takozvani „mali servis“ za automobile Mercedes B klasa, koji pre svega podrazumeva da se menja ulje i filteri za ulje, filter za gorivo, filter vazduha i filter klime.

Modeli automobila Mercedes B klasa, imaju već dosta unapređeniji sistem koji obezbeđuje veliku sigurnost i bezbednost u vožnji, te su oni opremljeni najsavremenijim sistemima kao što su – „Pre Safe“ sistem koji reaguje i u slučaju rizičnih situacija od direktnog sudara i pruža zaštitu i odličnu pomoć uz pojaseve i vazdušne jastuka; zatim sistem asistencije kočenja; radarski sistem i slično, te se smatra da se ovakav vid bezbedonosnih kvaliteta nalazi poo prvi put u modelu auta iz kompakt klase.

Loading...