Honda Civic – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Honda Civic je model koji se proizvodi od strane japanskog giganta Honda još od 1972. godine, i do danas ima devet generacija koji su redizajnirani i kojima su poboljšavane brojne performanse kako bi model bio što bolji i konkurentniji na svetskom tržištu.

Sve generacije i verzije modela

Prva generacija modela Honda Civic (1972 – 1979), je model koji je praktično bio jedna senzacija u auto industriji, pre svega u smislu dizajna, tehnologije, ekonomičnosti i brige za očuvanje životne sredine.

Već je prva generacije modela Honda Civic, proglašena za najbolji automobil u Japanu, te je osvojila treće mesto kao Evropski auto godine, a 1974. godine je bio i najbolji automobil na američkom tržištzu u odnosu na konkurenciju.

Druga generacija automobila Honda Civic (1979 – 1983), je proglašena za najbolji automobil u Americi 1980. godine, jer je pre svega imala odličan ručni menjač sa pet stepeni prenosa, kao i ekonomičnu potrošnju goriva sa minimalnom emisijom štetnih gasova po okolinu.

Treća generacija modela Honda Civic (1983 – 1987), proizvođena je u tri različite verzije – model sa troja vrata, Shuttle model i sportski model CRX sa pogonom na sva četri točka, pa je već 1984. godine urađen redizajn i u ovaj auto je ugrađen DOHC motor (koji je pre toga korišćen samo u Formuli 1 za trkačke automobiole).

Opet je model Honda Civic treće generacije osvojio nagradu za auto godine u japanu 1984. godine, i opet je proglašen za auto sa najmanjim zagađenjem životne sredine, jer je bila baš i minimalna emisija štetnih gasova.

Honda Civic četvrte generacije (1988 – 1991), imao je za tadašnje vreme sasvim jednu ipak i revolucionarnu tehnologiju sa ugradnjom nezavisnog vešanja, kao i motore agregate od 1.6L sa 16V DOHC i VTEC.

Redizajnom četvrte generacije modela Honda Civic je ugrađen i manuelni menjač sa šest stepeni prenosa, te automatski menjač sa pet stepeni transmisije, a najpopularniji model date četvrte generacije je bila Honda Civic sedan.

Kada je u pitanju peta generacija automobila Honda Civic (1991 – 1995), opet su počele da se primenjuju neke nove tehnološke kvalitete, te je popravljena ukupna performansa i smanjena potrošnja, pa je porasla ekonomičnost i povećana je lakoća vozila izmenom materijala u njegovoj izradi.

Ova peta generacija modela Honda Civic je imala poboljšanje u smislu korišćenja recikliranih materijala u izradi, te je prvi redizajn urađen 1993. godine, kada je predstavljen novi sigurnosni sistem, a modeli koji su se tada proizvodili su bili kupe i kasnije i model sa petora vrata.

Šesta generacija automobila Honda Civic (1996 – 2000), imala je najveće promene u smislu baš poboljšanja snage motora ali bez povećanja potrošnje goriva, te su sve godine za redom u Japanu ova vozila bila proglašavana za automobil godine (1995. i 1996. godine).

Honda Civic sedme generacije (2001 – 2005), najviše je napredovao u aspektu bezbedne vožnje, pa je počela ugradnja sigurnosnog sistema G-COM, što je doprinelo da auto bude izabran za najbezbedniji u svojoj klasi.

Sedma generacija modela Honda Civic je dobila nagradu za auto godine u Japanu, 2001. i 2002. godine.

Kada je u pitanju osma generacija automobila Honda Civic (2006 – 2011), ona je imala čitav spektar poboljšanja praktično svih segmenata, pa je tako i povećan prostor u kabini, popravljen enterijer, povećane vozne kvalitete, smanjena potrošnja goriva uz povećanje zaštite od emisije štetnih gasova.

Međutim, prava poboljšanja u osmoj generaciji automobila Honda Civic su nastala njegovim redizajnom 2006. godine, kada mu je izmenjen spoljni dizajn, te kada je u njega ugrađen motor dizelaš zapremine 2.2L, a koji je imao najmanju izmerenu emisiju štetnog ugljen dioksida u klasi vozila kojoj pripada i Honda Civic.

Kada je u pitanju deveta generacija modela Honda Civic (2011 – 2014), ona je dobila najveći i najprostraniji prtljažnik, kao i povećanje prostranosti kabine, te i najveću aerodinamičnost od svih generacija, uz najmanju emisiju štetnih gasova i veliku ekonomičnost u potrošnji goriva.

Motor

Prva generacija modela Honda Civic je imala motor agregat CVCC zapremine 1.2L koji je bio bez katalizatora, te rezultat istraživanja inženjera Honde u smislu ekonomičnosti ali i zaštite od zagađenja životne sredine.

Druga generacija modela Honda Civic je imala agregat CCVC zapremine 1.5L, koji je imao i ugrađen sistem za kontrolu emisije štetnih gasova, takozvani FE, a takođe je motor bio vrlo ekonomičan u aspektu potrošnje goriva.

Honda Civic treće generacije je imala nove motore DOHC, a četvrta generacija Honde Civic je donela revoluciju sa 1.6L 16V DOHC i VTEC motorima.

Kada je u pitanju peta generacija modela Honda Civic, motorni agregati su bili unapređeni pa su se po prvi put uveli SOHC VTEC agregati, koji su izrađeni od recikliranih materijala.

Šesta generacija modela Honda Civic je imala nove agregate koji su imali veću snagu ali ne i veću potrošnju, i to su bili pre svega motori zapremine 1.6L sa CVT transmisijom, te je 1997. godine predstavljen i motor zapremine 1.6L u modelu Honda Civic Tupe-P, sa snagom od 185 KS.

Generalno je kada su u pitanju motori za model Honda Civic inženjerima bilo važno da povećaju snagu agregata, ali da ne povećaju ni potrošnju goriva kao ni emisiju štetnog ugljen dioksida, pa su tako od prve do devete generacije automobila, u njega ugrađivane verzije motora koje su morale da ispunjavaju pomenute uslove.

Tako su pre svega od benzinskih motora ugrađivani u Honda Civic modele, agregati zapremine 1.4L i-VTEC koji su imali 100 konjskih snaga; zatim agregati zapremine 1.8L i-VTEC sa 142 konjske snage, a od dizel motora je najpoznatiji bio agregat zapremine od 1.6L i-DTEC od 120 konjskih snaga.

Danas je najnovija generacija modela Honda Civic dostupna sa agregatima koji imaju vrlo visoke performanse, ali i minimalne troškove, pa su spojeni ekonomičnost i snaga vožnje, i to su motori koji su već navedeni, ali koji su odlično iskombinovani sa menjačima koji su ručni i imaju šest stepeni prenosa.

Pored svega navedenog, motori u modelima novije generacije Honda Civic, imaju i sistem ECO Assist, imaju Hill Start asistenciju, sistem za kontrolu potrošnje goriva, te imaju i indikatore stepena prenosa (koji daju zapravo informaciju kada je najbolje da se promeni brzina), sve da bi se smanjila maksimalno nepotrebna potrošnja goriva, kao i opciju „Idle-stop“.

Iskustva

Po pitanju iskustava vozača modela Honda Civic, svi se slažu da je automobil vrlo i funkcionalan i komforan, te ima i veoma prostran prtljažni prostor i lep spoljašnji dizajn (u devetoj generaciji okarakterisan kao „futuristički“).

Automobil Honda Civic ima odličnu vidljivost pri vožnji, ima dosta unutrašnjeg komoditeta, praktičan je za gradsku vožnju ali i za vožnju na slobodnom putu, te ima i zaista moderno dizajniran i praktičan kokpit, koji je u isti mah i jednostavan i pregledan ali i vrlo moderan.

Sedišta su posebno dobar doživljaj u modelu Honda Civic, pa ih često vozači nazivaju i „magična sedišta“ jer su prilagodljiva, a dodatni plus jeste i prostranost zadnjeg dela vozila, dosta je dobra i preglednost i pozadinskog stakla, čitav enterijer je odrađen od najkvalitetnijih materijala, a nema buke u toku vožnje ili su propratni zvukovi svedeni na minimum, te je sama vožnja vrlo i udobna i pouzdana.

Često se međutim dešava da se kod modela Honda Civic čuje prilikom vožnje na neravnom putu, metalni zvuk ili lupanje u kabini, a koje potiče od točkova, koji su skloni habanju, i generalno ni amortizacija nije jača strana ovim vozilima.

Prednosti ovog auta

Ono što jeste zajedničko za sve modele i generacije automobila Honda Civic, je odlična mehanika, koja je dugotrajna i koja može da se brže pohaba ako je vožnja preterano „agresivna“.

Inače se kao prednosti modela Honda Civic navode osličan dizajn i enterijera kao i spoljni izgled vozila; vrlo lepo urađen ergonomski dizajn sa dosta prostora za putnike i vozača; kvalitetna izrada svih delova unutar vozila; odlična osnovna oprema.

Enterijer modela svih generacija Honda Civic je vrlo lepo i kvalitetno odrađen, te ima odlično profilisana sedišta, naslone za ruke, informativni displej je vrlo pregledan, klima ne zadaje neke veće probleme, volan je odlično dizajniran i lepo naleže u ruku, pa nema proklizavanja prilikom vožnje, i na volanu se nalaze i dodatne tipke za upravljanje audio uređajem i putnim računarom.

Problemi, kvarovi i mane

Kada su u pitanju najčešći kvarovi kod modela Honda Civic, oni su povezani sa zupčastim kaišem, koji je potrebno da se redovno menja i to obavezno sa španerima, jer je to veoma osetljivo mesto na motoru, i posebno kod polovnih ili starijih generacija automobila.

Među najčešće navođenim problemima kod modela Honda Civic su i kvarovi na termostatu, kao i na ispusnom sistemu, te česti kvarovi rashladnog sistema, kao i lošiji kvalitet limarije koja je sklona koroziji.

Kod automobila Honda Civic nisu najsjajnije ni kočnice, pa one često jesu sklone kvarovima i na to treba da se obrati posebna pažnja pri kupovini modela, a isto tako probleme može da zadaje i ručna kočnica koja nekada radi na samo jednom točku,i to obavezno treba da se proveri i da se to popravi kod ovlašćenog servisera.

Kada su u pitanju još neke mane i nedostaci, kod modela Honda Civic navode se pre svega brzo trošenje prednjih guma kao i zadnjih kočionih diskova; nešto slabija preglednost u zadnjem delu vozila; kod benzinskih motora česta korozija i kvarovi na pumpi za dovod goriva.

Generalno, kod modela Honda Civic jesu problem i velika potrošnja ulja kod modela sa dizel motorima; učestali kvarovi na kvačilu i na turbo punjaču kod modela sa dizel motorima; loši zadnji amortizeri; prednji farovi su vrlo osetljivi na udarce (pa vrlo lako pucaju ako u njih udari kamen); postoje problemi sa otvaranjem vrata na rezervoaru za sipanje goriva.

Dešava se da se kod modela Honda Civic sa dizel motorom, ne upali kontrolna lampica za potrošnju ulja, a i potrošnja je dosta velika, i ide oko 1 litar ulja na hiljadu kilometara, pa se mora ručno uvek proveriti nivo ulja u motoru.

Završna reč

Ono što jeste odlika svih generacija modela Honda Civic, je činjenica da ovaj model postoji na tržištu preko četri decenije, i da japanski gigant nikada nije štedeo na testovima za unapređenje kvaliteta vozila kao i na inovativnim rešenjima (pa je od prve do devete generacije urađeno čak 45 novih elemenata), što je rezultiralo da ovaj automobil bude među najboljima u svojoj klasi.

Iako je model Honda Civic veoma dobar izbor kada se kupuje auto ove klase, ipak postoje neke stvari na koje treba obratiti posebnu pažnju, pre svega kod kupovine polovnih vozila, ali je odnos cene i kvaliteta sasvim zadovoljavajući, uz redovan servis i originalne delove.

Loading...