Ford Fusion – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Ford Fusion proizvodi se od 2002. godine, za tržište Evrope i Indije, i predstavlja jednu unapređenu varijantu modela Ford Fiesta, od koje je značajno i prostraniji i veći, te daje dozu komfora, ali većina iskustava i recenzija vozača označava ovakav automobil kao sasvim bespotreban i nesvrsishodan.

Sve generacije i verzije modela

Prva generacija vozila Ford Fusion (2002 – 2012), jeste zapravo izrađena na bazi automobila Ford Fiesta 5, mada je 2005. godine urađena revizija modela koji je imao bolje branike i bolju centralnu kontrolu, a automobil je proizveden kao karavan i monovolumen.

Zapravo se smatra da je prva generacija automobila Ford Fusion jedan neuspeli pokušaj da se evropskom tržištu ponudi manji MVP, ali se ispostavilo da su iskustva vozača dosta loša i da je i ulaganje u ovaj model od strane Forda sasvim bespotrebna i skoro pa propala investicija.

Svemu navedenom doprinosi i činjenica da je model Ford Fusion imao znatno veću cenu od Fieste ali nije je opravdao nešto većom konfornošću i unapređenim enterijerom sa više prostora, što je proizvelo udobniju vožnju, ali utisci i nisu bili naročito pozitivni.

Motor

Kada je u pitanju motor koji je ugrađivan u automobil Ford Fusion, od starta su bila prisutna dva benzinska motora od 1.4L i 1.6L kao i dva dizel motora koji su se pokazali kao olja opcija.

Benzinski motor od 1.4L koji ima 75 konjskih snaga, ima probleme sa manjim brojem obrtaja u minuti, pa se stvara problem kod vožnje na otvorenom putu, posebno prilikom preticanja i želje za većom snagom i za većom brzinom, te i manju snagu na usponima.

Drugi benzinski motor od 1.6L je jači i ima oko 100 konjskih snaga, ali opet mora stalno da se zadržava na većem broju obrtaja kod vožnje.

Benzinski motori kod modela Ford Fusion imaju varijante sa peto-brzinksim menjačem, dok opet motor od 1.6L dolazi sa četvoro-brzinskim menjačem Durashift, a 1.4L motor dolazi i sa četvoro-brzinskim EST menjačem.

Pomenuti dizel motori kod vozila Ford Fusion su iste zapremine, od 1.4 i 1.6, ali oni svakako imaju veću snagu i bolju vuču, mada je razlika u ceni opet evidentna, pa se shodno tome često kupuju benzinci, iako je preporuka vozača ipak „na strani“ dizel motora od kojih jači ima oko 90 konjskih snaga.

Dizel motor 1.4 TDCi je malo „tromiji“ i bučan je pri postizanju većih brzina, pa je preporuka da se kupuju modeli sa 1.6 TDCi motorom, jer je on i manje bučan i pogodan za svakodnevnu vožnju, i dosta je i ekonomičan u smislu potrošnje goriva.

Potrošnja goriva je kod benzinskih motora oko 3 do 6 litara po kilometru pređenog puta, dok je za dizel agregate TDCi, potrošnja goriva na 100 km pređenog puta oko 4 liutra, ali pri umereno brzoj vožnji.

Od opreme koja se dobija uz model Ford Fusion, osnovna varijanta podrazumeva ABS sistem; četri vazdušna jastuka; klimu; zaštitne senzore za bočni udar; kao i centralno zaključavanje i električne prozore.

Međutim, osnovna mana modela Ford Fusion jeste u tome da se kod slabijih modela (sa slabijim motorima), u cenu ne uključuje kontrola stabilnosti u vožnji, kao i da se dodatno moraju platiti i putni računar, ESP sistem i sistem protiv proklizavanja.

Iskustva

Iskustva vozača automobila Ford Fusion zapravo su i stalno bazirana na njegovom poređenju sa modelom Ford Fiesta pete generacije, koji i jeste napravljen kao njena replika sa nešto više udobnosti i mesta za vozače i putnike, ali bez upečatljivih i izvanrednih izmena u revidiranoj verziji.

Same osobine u vožnji automobila Ford Fusion nisu znatnije promenjene u odnosu na Fiestu, sem što je povećan komfor i udobnost, sa više prostora za prtljag i za putnike.

U isti mah, cena modela Ford Fusion je postala veća, ali to nije otklonilo neke mane, kakve su na primer nemogućnost da se zadnje sedište obori i time se poveća prtljažni pšrostor, koji tehnički jeste veći.

Ford Fusion je kao automobil značajno viši od Ford Fieste, pa je to u jednu ruku i povećalo malo preglednost tokom vožnje, ali to opet malo smanjuje vozne prednosti, mada generalno ne baš i u velikoj meri, i to vozači ne smatraju kao nešto radikalno i kao veliki nedostatak.

Kod automobila Ford Fusion primećeno je da postoiji veći nagib pri vožnji u krivinama, a onaj osnovni paket donosi ABS sistem kočenja i centralnu bravu kao dodatnu opremu, pa je bolje da se ako se ovakav automobil bira, ipak uzimaju po toj ceni varijante sa nešto i boljom dodatnom opremom.

U samom startu, kod prve verzije modela Ford Fusion je bilo većih problema sa elektronikom motora, sa brizgalicama, kao i sa samim radom benzinskih motora i sa zavojnicama paljenja, a isto su i prve varijante Ford Fusion modela sa dizel motorima imale nedostatke koji su se ticali neispravnog ubrizgavanja goriva.

Prednosti ovog auta

Smatra se da je automobil Ford Fusion relativno pouzdano vozilo, i u tome nije daleko od svog prethodnika Forda Fiesta, te se može reći da je prosečan i negde se nalazi u sredini što se tiče osnovnih parametara vožnje.

Prednosti modela Ford Fusion svakako jesu veliki prostor za prtljag, mala potrošnja goriva kod modela sa dizel motorima, dobra preglednost i povećana udobnost i prostranost u unutrašnjosti vozila.

U revidiranoj verziji modela iz 2006. godine, postoji mogućnost obaranja zadnje klupe, što jeste i navedeno kao velika prednost za dizelaš Ford Fusion, kao i to da on ima dobar start u vožnji, te da ne pravi probleme u gradskoj vožnji, recimo prilikom režima „stani-kreni“, na primer na semaforima.

Inače, Ford Fusion se smatra sasvim solidnim porodičnim automobilom za gradsku vožnju, jer je udoban i pouzdan, mada neki vozači smatraju da mu preglednost i „visina“ pomažu da se dobro pokaže i na nekim makadamima i putevima koji nisu prve kategorije, ali opet on nije baš najbolja opcija za neke ozbiljnije performanse u vožnji.

Monovolumen Ford Fusion ima prtljažni prostor zapremine oko 337 litara, što je znatno više od modela Ford Fiesta, a koji se sa spuštanjem zadnjih sedišta može dodatno povećati na zapreminu od 1175 litara.

Kao prednosti modela Ford Fusion se navode pored dobre vidljivosti, i lako ulaženje i izlaženje vozača i putnika iz automobila, jer ima veću visinu nego Fiesta, te i visok položaj sedišta vozača koji omogućava lako upravljanje i dobru kontrolu nad komandama.

Problemi, kvarovi i mane

Najviše problema i mana kod vozila Ford Fusion zadaju kvarovi, koji se odnose na curenje vode u kabini, kao i paljenje kontrolnih lampica za air begove koje su se često bez potrebe uključivale.

Takođe, u modelu Ford Fusion, mana su i jeftino odrađeni plastični delovi u unutrašnjosti vozila, nemogućnost spuštanja zadnjeg sedišta, česti zvuci koji dolaze ioz menjača koji su u najmanju ruku i čudni i nepotrebni, loša osnovna oprema, česti kvarovi kontakt brave kao i tvrdo ogibljenje u osnovnim modelima.

Automobil Ford Fusion, jako teško može da se vozi na brzinama većim od 130 km/h, ima čest problem sa pro
problem sa proklizavanjem zadnjih točkova, i često je potrošnja goriva dosta veća od one koja je fabrički predviđena, pa se na slobodnom putu komforno vozi najviše 80 km/h.

Pored svega toga, model Ford Fusion je dosta bučan automobil, previše je jednostavan i po malo robusnog dizajna, a ne opravdava ni jednom svojom karakteristikom dosta visoku cenu koju ima.

Ford Fusion nekada ima na većim obrtajima probleme sa radom menjača, i takođe je problem čudnih zvukova iz menjača prisutan, kao i problemi sa rikvercom, a akumulator koji se ugrađuje u ovaj model je manjeg kapaciteta nego što je fabrički navedeno, pa baš i kod kupovine polovnih modela, posebno i o tome treba voditi računa.

Iako je za svaki model Ford Fusion od 2002. gopdine do 2012. godine, navođena kao prednopst njegova udobnost, ipak i to nije opcija koja je adekvatna za neke jako duge vožnje, preko hiljadu kilometara, jer je primetno da sedišta i nisu baš toliko komforna.

Dakle, kao glavne mane i nedostaci modela Ford Fusion se navode loša obrada i kvalitet materijala, posebno plastike ugrađene u enterijer; velika potrošnja goriva kod modela sa benzinskim motorima; unutrašnjost sa previše plastičnih delova koji su vrlo nekvalitetni; vrlo loša osnovna oprema koja dolazi uz previsoku cenu automobila; zadnja svetla su veoma osetljiva i lako se kvare i otkazuju..

Ford Fusion je takođe okarakterisan kao model koji ima probleme sa rđanjem ispusnog dela, sa greškama na prednjim zavojnicama, ima veliki problem sa „tromošću“ posebno kod modela sa dizel motorom manje zapremine (1.4 TDCi), i neke probleme sa menjačem, koji se prosečno jave na svakih četri ili pet godina vožnje.

Mane modela Ford Fusion su i slab kvalitet zadnjih svetala; korozija na blatobranima i na samom auspuhu posle nekih pet ili šest godina vožnje; korozija na rubovima vrata; te i česti kvarovi na vodenoj pumpi koju može da ošteti zupčasti remen, pa se ona često mora zameniti.

Modeli Ford Fusion iz 2008. i 2009. godine, praktično su u celoj seriji imali grešku na prednjim zavojnicama, i na dizel motorima 1.4 TDCi je dolazilo do pucanja cevi goriva, a takođe je bilo i problema sa Durashift menjačem kod benzinskih motora od 1.4L (prosečno nakon 4/5 godina vožnje).

Završna reč

Iskusni vozači navode i činjenicu da su originalni delovi za model Ford Fusion i skupi i teško dostupni, kao i to da je rizik ugradnja delova sa otpada, pa je to i jedna od većih mana.

No, generalno, kao i za svaki drugi automobil, važno je da se pre svega uz servisnu knjižicu u ovlašćenim servisima, auto Ford Fusion redovno održava i onda ne daje neke veće probleme.

Ovakav automobil, Ford Fusion nije predviđen za postizanje velikih brzina u vožnji, pa ne treba očekivati neke nerealne performanse, ali je sasvim solidan za gradsku ožnju, mada opet za tu cenu ima i boljih izbora, i ovakav auto je ocenjen kao srednja varijanta, kada se kupuje posebno polovna verzija.

Uprkos tome što kod modela Ford Fusion kvalitet izrade i neke bazične performanse jesu zaista osrednjeg kvaliteta, ipak ovakav automobil ima manji procenat kvarova, i ocenjen je sa četri od pet zvezdica, pa ima znatno manju statistiku servisiranja u odnosu na druge automonbile koji su mu konkurencija.

Ono što jeste glavni problem, kada je u pitanju model Ford Fusion su ipak visoka cena spram dosta osrednjeg kvaliteta vozila, kao i skupi originalni rezervni delovi koji su uz sve to i teško dostupni, pa treba ipak dobro razmisliti pre kupovine, posebno polovnih modela, kako se ne bi dogodilo da se moraju na otpadima nabavljati neki delovi koji se pokvare u proseku za četri ili pet godina.

Loading...