Ford C Max – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Ford C Max, proizvodi se od 2003. godine kao monovolumen koji je zapravo baziran na modelu Ford Focus, mada se na tržištu pojavio nešto malo pre njega, a generalno ima sve one i slične karakteristike kao i Ford Focus – celokupnu platformu, motor i menjač.

Inače je manje poznato da je prva generacija modela Ford C Max bila nemanjena i dostupna samo na evropskom tržištu, dok je druga generacija rađena i za američko tržište ali samo kao verzija Grand Ford C Max.

Sve generacije i verzije modela

Prva generacija modela Ford C Max (2003 – 2010), proizveden je kao novi model Forda sa benzinskim i dizel motorima, te je imao novu liniju i sasvim osavremenjene platforme u proizvodnji.

Ova prva generacija je nazvana Ford Focus C Max, i imala je dosta dobre recenzije sa ukupno četri zvezdice, kao i 38 bodova u aspektu bezbednoisti dece pri vožnji i 31 zvezdicu u domenu bezbednosti putnika u vožnji, a prva revizija modela je urađena 2006. godine.

Ford C Max prve generacije je model koji je imao četri varijante benzinskih motora – 1.6L od 100 konjskih snaga; 1.6L TiVCT od 115 konjskih snaga; 1.8L od 125 konjskih snaga i 2.0L od 145 konjskih snaga.

U pogledu dizel motora, prva generacija modela Ford C Max imala je tri dostupne varijante – 1.6 od 109 konjskih snaga; 1.8 od 115 konjskih snaga i 2.0 od 136 konjskih snaga.

Dimenzije modela prve generacije Ford C Max su bile – visina 1.595m; širina 1.825m; dužina 4.335m i težina od 1180 do 1453 kg.

Druga generacija automobila Ford C Max (2010 – ), počela je da se proizvodi 2010. godine, kada je predstavljen i Grand Ford C Max koji je prvenstveno bio namenjen za američko tržište i bio je unapređena verzija sa dvoja klizna vrata i trećim redom sedišta.

Tako je došlo do činjenice da je model Ford C Max postojao u dve varijante monovolumena, koje su imale pet odnosno sedam sedišta, pa su i motor i menjač bili zapravo varijante novog Ford Focusa i ovaj automobil je bio baziran opet na platformi pomenutog Fordovog standardnog Focus modela.

Prilikom prve revizije modela Ford C Max, napravljene su i nova hibridna i električna verzija automobila, pre svega za američko tržište, gde će dominirati model Grand Ford C Max sa motorom od 1.6L zapremine i sa 180 konjskih snaga odnosno sa mtorom od 2.5L zapremine i sa četri cilindra koji ima 160 knjskih snaga.

Pomenuta druga generacija modela Ford Focus C Max, imala je dve ponuđene verzije benzinskih motora – zapremine 1.6L od 105 do 150 konjskih snaga, kao i dizel motore od 1.6L do 2.0L koji su imali od 115 do 140 konjskih snaga.

Dimenzije automobila druge generacije Ford C Max su – visina 1.616m (za Grand Ford C Max je to visina od 1.684m); širina od 1.828m; dužina 4.380m (za Grand Ford C Max je dužina 4.520m) i težina od 1374 do 1634 kg.

Što se tiče menjača u automobilima Ford C Max, to su ručni menjači – Ford IB5 sa pet stepeni prenosa (za benzinske motore od 1.6L i snage 105 do 125 konjskih snaga); Ford Durashift B6 sa šest stepeni prenosa (za motore 1.6L Ecoboost i 1.6L Duratorq); Ford Durashift MMT6 sa šest stepeni prenosa (za dizel motor 2.0L Duratorq), kao i automatski menjač Ford Powershift sa šest stepeni prenosa (za dizel motor 2.0L Duratorq).

Ipak je sada kod modela Ford C Max najčešće u primeni najnoviji automatski menjač sa šest stepeni prenosa Ford Durashift B6 koji je optimalno prilagođen i motorima od 1.6L Ecoboost i 1.6L Duratorq.

Motor

U prvoj generaciji modela Ford C Max bili su ugrađivani motori benzinci 1.6L Sigma i 1.6L Ti-VCT Sigma, od 100 odnosno 115 konjskih snaga, kao i benzinci 1.8L Duratec HE od 125 konjskih snaga i 2.0L Duratec HE od 145 konjskih snaga.

Kada su u pitanju dizel motori za prvu generaciju automobila Ford C Max to su bili 1.6; 1.8 i 2.0 Duratorq motori od 109, 115 i 136 konjskih snaga.

Druga generacija automobila Ford C Max imala je benzinske motore 1.6L Sigma Ti-VCT koji je zapravo verzija koja je preneta iz prve generacije i koja je imala od 105 do 125 konjskih snaga i tako je i prilagođena normama EU5.

Kada je u pitanju druga verzija benzinca za Ford C Max druge generacije, to je bio agregat od 1.6L Ecoboost kao najnovija verzija od aluminijuma koja je težila oko 114 kg, te koju je za svoj model osmislio Ford, te je zapravo ovde na prethodno nevedeni 1.6L Sigma motor nadograđen ECU, kao i sa direktnim ubrizgavanjem goriva i sa takotvanim Borg Warner low inertia KP39 turbo sistemom.

Prvi dizel motor u drugoj generaciji modela Ford C Max, bio je 1.6L Duratorq koji je nastao kao nadograđena varijanta motora iz prve generacije automobila, ali je mogao da razvije oko 115 konjskih snaga, i osnovna je razlika u tome što on zapravo ima dva ventila po svakom cilindru, te je i on naravno prilagođen u potpunosti EU5 normama.

Drugi dizel motor u automobilu Ford C Max druge generacije, bio je 2.0 Duratorq, koji jeste opet jedna nadogradnja na model motora iz prve generacije, sa razlikom da je povećana snaga motora na 140 konjskih snaga, te je znatno smanjena i kompresija.

Kao jedna od najvećih novina u smislu unapređenja modela Ford C Max jeste svakako motor sa Ecoboost tehnologijom zapremine 1.0L, koji ima tri cilindra i koji je vrlo i kompaktan ali i vrlo i ekonomičan agregat, a koji ima od 100 do 125 konjskih snaga.

Ovakav agregat u modelu Ford C Max druge generacije, radi sa ručnim menjačem sa šest stepeni prenosa i ima prosečnu potrošnju od oko 4,5 litara benzina po kilometru pređenog puta, i to sve i zahvaljujući ugrađenom start-stop sistemu za uštedu goriva.

Iskustva

Od kada je predstavljena prva generacija modela Ford C Max 2003. godine, pa onda i druga bolja generacija 2010. godine koja se i danas proizvodi, ovaj automobil je postavio standarde pre svega u smislu bezbedne vožnje i komfora, a cena sasvim opravdava kvalitet po mišljenju iskusnih servisera i vozača.

Kako je napred i navedeno, nova tehnologija i novi agregati motora imaju potrebu za baš dobrim gorivom, pa ako se o tome vodi računa, u modelu Ford C Max retko dolazi do ozbiljnijih kvarova na bilo kom delu agregata bilo da je u pitanju benzinac ili dizel motor.

Iako je češći izbor vozača model druge generacije Ford C Max sa dizel motorom od 1.6L sa Ecoboost tehnologijom i sa snagom od 115 konjskih snaga, on jeste nešto skuplji, ali vozači su prezadovoljni jer on ima vrlo lako i snažno ubrzanje, a troši samo oko 4,6 litara goriva na sto kilometara pređenog puta, mada se neki vozači ipak ne slažu sa fabričkom procenom i kao realnu cifru navode prosek od 6 litara evro-dizela.

Prema iskustvima vozača, ne postoji na tržištu ni jedan drugi MVP koji kao Ford C Max ima tako dobre vozne kvalitete, i koji daje toliko komfora, uživanja i udobnosti u toku vožnje.

Model Ford C Max prema iskustvima vozača jeste jedan pravi porodični automobil, koji ima baš i odličnu „voznu dinamiku“, vrhunski precizan menjač i upravljač, odlično podvožje i elastičan motor, što se pre svega primeti u krivinama i na nekategorisanim putevima.

Mada je pomenuti model Ford C Max vrlo praktičan za gradsku vožnju i pre svega je prozvan i „ženskim automobilom“ jer je jako lak i jednostavan za upravljanje, ono što je činjenica koja baš oduševljava mnoge vozače kod ovog modela, jeste njegova po malo i skrivena „sposrtska strana“, te on može da se okarakteriše kao miniven koji ima odlike dosta solidnog sportskog modela.

Naime, svakako je jasno da sa motorom od 1.6L TDCi, ovakav automobil Ford C Max neće biti najbrži ni u gradskoj vožnji ni na slobodnom putu, ali je start vozila vrlo agilan, menjač sa šest stepeni prenosa vrlo precizan, i automobil ima odličnu amortizaciju i balansirani nagib u vožnji.

Prednosti ovog auta

Po pitanju enterijera, model Ford C Max nije mnogo promenjen i sve je zadržalo jednu onu staru klasičnu notu po kojoj je ovaj proizvođač automobila i prepoznatljiv, ali sam model zaista deluje moderno i lepo, i ni najmanje ne deluje zastareo i „jeftinog izgleda“.

U saradnji sa gigantom „Mycrosoft“, u modele druge generacije Ford C Max je ugrađen i jedan odličan multimedijalni sistem poznat kao „SYNC“ i koji je zapravo jedan uređaj koji ima dobru upotrebu kao „hands-free“, pa može da prima i upućuje pozive, ali i da šalje i prima SMS poruke koje se na ekranu prikazuju (povećana je tako bezbednost u vožnji, jer nema korišćenja mobilnih telefona).

Ono što je još jedna od prednosti „SYNC“ sistema u vozilima Ford C Max, je to da on može da ako dođe do sudara, sam pozove hitnu pomoć i da navede tačnu lokaciju vozila pomoću GPS sistema za praćenje.

Međutim, ono što svakako jeste i najvažnija prednost i kvalitet modela Ford C Max a koja pak i njega odvaja od konkurencije na tržištu, jesu vozne osobine modela i one su se zadržale još od prve generacije, samo su dodatno unapređene.

Naime, Ford C Max je automobil koji ima odličnu amortizaciju, što se posebno vidi prilikom vožnje u krivinama ili na strmijem terenu, ima odličnu preciznost i upravljača i menjača, i vrlo je kompaktan kao automobil, te pored bezbedne vožnje daje pravi onaj komfor i uživanje u jednoj porodičnoj vožnji.

Kod modela Ford C Max je zaista odličan i manuelni menjač sa šest stepeni prenosa, koji ima vrlo kratak hod između brzina, posebno kada je u pitanju prvi i drugi stepen prenosa, kao i vrlo dobro izbalansiran nagib, koji daje mogućnost da se u samoj krivini dosta kasno ali jako može zakočiti bez „cimanja“.

Udobnost prednjih sedišta kod modela Ford C Max je dosta dobra, pa nema zamora ni prilikom dužeg putovanja, sama je unutrašnjost dosta jednostavna ali i moderna, doibra je zvučna izolacija pa ni pri velikim brzinama nema prevelikog „brujanja“ morora u kabini.

Problemi, kvarovi i mane

Kao mana u enterijeru modela Ford C Max može da se navede nepotrebno mnogo tastera koji su pozicionirani centralno, te mogu da deluju dosta konfuzno, jer je baš i sam ekran putnog računara dosta malih dimenzija, pa je potrebno da se redizajnom to i promeni.

Smatra se i da je u odnosu na konkurente model Ford C Max podbacio u smislu toga da se u okviru osnovnog paketa opreme ne dobija mogućnost da se zadnje sedište pomera, te se ovakva „usluga“ nudi tek kao dodatna uz doplatu ili u takozvanoj „titanium“ verziji ovog modela.

Zapravo je navedeni nedostatak u modelu Ford C Max mnogo veći nego što bi se učinilo, pre svega sa aspekta praktičnosti, jer se mora računati da se zadnja sedišta mogu izvaditi (a dosta su teška i kabasta pa ni to nije najbolje rešenje) ili se samo „preklopiti“ kako bi se povećao prtljažni prostor, ali se ne mogu pomerati napred.

Pored svega navedenog, u modelu Ford C Max kada se sedišta preklope, dobija se dosta neravan prostor koji otežava da se prevezu neki veći ili kabasti predmeti, čemu bi kao minivan trebalo da jeste prvenstveno namenjen ovakav model vozila.

Ford C Max ima takođe i najmanju nosivost u klasi miniven automobila, ima baš malo prostora na zadnjem sedištu (jer je generalno pretpšostavka da se ovakav auto kupuje za porodičnu vožnju i da je sasvim dovoljno povećanje prostora u prtljažniku), i garancija na automobil je svega dve godine što čini servis skupim kada garantni rok istekne.

Završna reč

Kada je u pitanju konačna ocena kvaliteta automobila Ford C Max, on je dobio maksimalnih pet zvezdica, za najveći broj aspekata, od kojih su najznačajniji svakako ostvarenih 92% u aspektu bezbednosti putnika; 83% u aspektu bezbednosti za prevoz dece; 50% u aspektu bezbednosti pešaka i odličnih 71% u aspektu dodatne opreme pre svega ESC assist sa podsetnicima za vozača i suvozača da vežu bezbedonosne pojaseve i sa ugrađenim elektronskim ograničivačem odnosno „limitatorom“ maximalne brzine vožnje.

Upravo je iz svih navedenih razloga model Ford C Max pravi izbor kao porodični automobil za porodice sa decom, ima vrlo praktičnu kabinu koja je komforna i sam se unutrašnji prostor lako može prilagoditi prema potrebama vozača i putnika.

Kada se kupuju polovne varijante ovog vozila, najviše se biraju one sa dizel motorima, a cena za modele druge generacije automobila Ford C Max je oko 10 hiljada evra, ako su starosti do pet godina.

Osnovna varijanta modela Ford C Max ima dva reda sedišta, kraća je i ima petora vrata, te pet sedišta ukupno, mada su sve neke revidirane verzije bolje i bolje i imaju na prvi mah neznatne promene, ali one su po mišljenju stručnjaka Forda dovoljne da zadovolje potrebe kupaca i da interesovanje za ovaj automobil ne opada već ili ostaje stabilno ili poraste dodatno.

Danas se proizvode svakako i pomenute verzije modela Grand Ford C Max koje imaju sedam sedišta i koje su praktično jedna „duža i veća“ varijanta osnovnog modela druge generacije Ford C Max, te koja ima i dvoja klizna vrata.

Loading...