Fiat Stilo – iskustva, problemi, kvarovi, mane, motor

Automobil Fiat Stilo, model je koji je počeo da se proizvodi od 2001. godine, pa je generalno dosta kupovan auto, ali pored prednosti, pre svega dosta povoljne i konkurentne cene na tržištu, ima i brojne mane i nedostatke, zavisno od tipa motora ali i od generacije samog vozila.

Sve generacije i verzije modela

Fiat Stilo (2001 – 2007) se proizvodi u dve varijante sa troja i petora vrata, te je prva varijanta zamišljena kao jedna forma sportskog auta za mlade, mkoja i nema previše dodatnog unutrašnjeg prostora, dok je model sa petora vrata predstavljen kao jedan komforniji porodični automobil.

Poznato je iskusnim vozačima, da se automobil Fiat Stilo, pre svega proizvodio u tri osnovne varijante – hečbek sa troja vrata, hečbek sa petora vrata i karavan verzija poznata i kao Multiwagon.

Fiat Stilo Karavan odnosno Multiwagon (2002 – 2007), pre svega je namenjen za vozače kojima je bitna praktičnost, povoljna cena i dosta dobar dizel motor, pa ako su ovakve stvari vozačima prioritetne, ovakav model ispunjava sve osnovne potrebe, ali ne daje neki preterano velliki „vozački ugođaj“.

Motor

Fiat Stilo je automobil koji ima nekoliko varijanti motora, a koji su usavršavani od njegove prve pa sve do savremenijih verzija, i to kao benzinci i dizel motori, a i kao prvi motor je bio onaj od 103 konjske snage 1.2L 16V.

Motor 1.2L 16V, ima potrošnju od 7 – 10 L benzina po kilometru pređenog puta, i pokazalo se da je sasvim pouzdana verzija, ali je problem u tome što je ovakav motor „nasleđen“ od Fiata Bravo i Fiata Brava, pa je došlo do problema u performansama, jer je Fiat Stilo dosta teži od pomenutih modela, posebno kada ima prtljag.

Kao pokušaj da se pomenuti nedostatak nadomesti, došlo je 2004. godine do redizajna motora i on je zamenjen sa varijantom 1.4L 16V, ali je ipak kao bolja varijanta došao motor 1.6L 16V koji troši 8 – 12 L benzina po kilometru pređenog puta.

Pomenuti motor 1.6L 16V, ima dosta dobre performanse, izdržljiv je u brzoj vožnji, ima odličnu mogućnost da se ugradi i motor na plin, ali česti su problemi sa usisnom granom, pa se smatra da su one verzije kod kojih je ona izrađena od plastike, bolje ali i znatno skuplje.

Motor 1.8L 16V, za Fiat Stilo dodaje automobilu veću snagu i sposobnost da razvije brzinu, pa je bolja varijanta od prethodno pomenutih, i nalazi se u modelima Fiat Stilo (2001 – 2004), ali se ipak pokušalo da se u modelu Fiat Stilo (2001 – 2003), stavi jači motor 2.4L 20V koji je zapravo verzija motora iz Lancia Kappa automobila, koji ima 170 konjskih snaga.

No, svakako je jasno da pomenuti 2.4L 20V motor, koji je pokušao da nadomesti nedostatke Fiat Stila, koji su postojali sa prethodnim verzijama motora, nije imao uspeha i bio je dosta i skuplji i teži za održavanje, jer generalno ovakav motor nikako nije nbio namenjen za automobil Fiat Stilo i pokušaj se pokazao kao veliki neuspeh, jer je motor trošio minimum 12 L benzina po kilometru.

Za modele Fiat Stilo (2004 – 2007), pokušano je da se osmisli i dizajnira posebno prilagođen motor, i to je bio 1.4L 16V, koji se pokazao kao dobra zamena za originalni 1.2L 16V, a kao opet manje teška verzija modela 1.6L 16V, i varijanta koja je odlična sa aspekta štedljivosti u jednoj i kombinaciji sa menjačem koji ima šest brzina.

Ipak se smatra da je za automobil Fiat Stilo, najbolja varijanta koja je pokazala dobre kvalitete, dizel motor 1.9 JTD, koji je pre svega male potrošnje, nije težak za održavanje a ima baš odlične performanse – snagu, pouzdanost, ekonomičnost.

Pomenuti motor 1.9 JTD 8V od 112 i 115 konjskih snaga, upotrebljavan je za modele Fiat Stilo (2001 – 2004), i imao je potrošnju od 6 – 9 L goriva po kilometru, gde je motor sa 112 KS imao samo neznatno manje i kraće prenosne odnose.

Kako bi se još više poboljšale performanse motora 1.9 JTD, od 2005. godine je počela za Fiat Stilo proizvodnja verzije 1.9 JTD 8V od 120 konjskih snaga za modele Fiat Stilo (2006 – 2007), a takođe je postojala i varijanta 1.9 JTD 16V od 140 konjskih snaga za modele Fiat Stilo (2004 – 2007).

Ispostavilo se na kraju da za Fiat Stilo najbolje odgovara model motora 1.9 JTD 16V od 140 KS, koji je potpuno iste radne zapremine kao i prethodni model, ali ima veliki broj obrtaja kao i baš odlična međuubrzanja.

Pomenuti model motora 1.9 JTD 16V od 140 KS, koji se inicijalno pravio i ugrađivao u automobile marke Alfa Romeo, za modele Fiat Stilo se ispostavio kao odličan izbor, jer pre svega radi veoma tiho, troši manje od 7L dizela na kilometar pređenog puta, lako postiže ubrzanje do maksimalnih 203 km/h, sa ravnomernim razvijanjem snage i ubrzanja.

Iskustva

Kada je u pitanju oprema za Fiat Stilo Karavan, postoje tri dostupne opcije koje su vozačima na raspolaganju – Active; Active sa klimom i Dynamic, te su u svim modelima ovog automobila već i dostupni centralno zaključavanje, prednji električni prozore i četri funkcionalna air-bega.

Fiat Stilo Karavan koji ima opciju Active sa klimom, veća je potreba negho luksuz, pa je on i tu najpreporučljivija varijanta, mada takođe i model Dynamic ima poželjne opcije kao što su radio CD i aluminijumske felne, što nije ni najmanje zanemarljivo.

Fiat Stilo sa troja vrata, ima kružno vezivanje, i manje prostora za vozače, pa je osmišljen pre svega kao varijanta jeftinijeg sportskog automobila za mlade, sa ne previše komfora i prostora na zadnjim sedištima.

Sa druge strane, Fiat Stilo sa petora vrata je automobil koji ima tendenciju da zadovolji sve date potrebe jedne porodične „limuzine“, te ima sasvim dovoljno prostora i napred u kabini, kao i u zadnjem delu, prostran je i komforan, za neke osnovne standarde ovako jeftine varijante auta.

Prema iskustvima vozača, Fiat Stilo sa troja vrata zadovoljava svojim osnovnim performansama, te ima dosta dobre performanse u skladu sa tržišnom cenom, dosta je pouzdan automobil, i nije ni sklon tako čestim kvarovima.

Fiat Stilo sa petora vrata, po iskustvima vozača jeste dosta prostran automobil, pokazuje veliku stabilnost pri postizanju veće brzine vožnje, mada je sam menjač dosta „tvrd“ i može da stvara probleme, kao i klima ukoliko je verzija ovog automobila poseduje.

Za sve pomenute modele automobila Fiat Stilo, važno je napomenuti da se vozači često žale na sistem papučica, koji je ne tako dobro raspoređen, kao i na samu pouzdanost i vek trajanja svih elemenata u kabini, koji nisu poznati po dugovečnosti, i na to treba da se obrati pažnja prilikom kupovine.

Pozitivna stvar jeste u tome da svi pomenuti modeli Fiat Stilo automobila, imaju sigurnost od proklizavanja koju obezbeđuje sistem ASR, kao i elektronski kontrolisano kočenje preko sistema ABS sa EBD.

Prednosti ovog auta

Fiat Stilo Karavan pre svega ima dovoljno mesta i prostranosti u svojoj unutrašnjosti, kako za putnike tako i za odlaganje prtljaga, a sa podesivim volanom i sedištem po visini za vozača.

Kod modela Multiwagon, gepek je dovoljno prostran, ali i „nisko postavljen“, pa to olakšava i stavljanje i vađenje prtljaga, ali je problem što se opciona zadnja klizna klupa ne može da sklopi kao fiksna, mada dosta niska cena ovog odela, oprvadava njegovu popularnost među vozačima, i smatra se kao dodatni kvalitet.

Fiat Stilo sa troja vrata, zadovoljava sve kriterijume koji su osnovni za vozača, ima lepo odrađenu limariju, kao i bolji spoljašnji izgled od modela sa petora vrata.

Problemi, kvarovi i mane

Fiat Stilo Karavan od najčešće navođenih nedostataka, ima pre svega probleme sa vezivanjem pojasa kod suvozača kao i sa „zakazivanjem“ otvaranja air-bega, kao i čest problem sa ulaskom vode u kabinu i generalno neke ne tako zanemarljive probleme sa elektronikom, pa mu zato pak i veoma brzo pada i tržišna cena.

Takođe, za Fiat Stilo Karavan, postoje česti problemi sa konektorom ispod sedišta, te i sa čestim paljenjem lampice za airbag bez razloga (nekada je auto koji je polovan, ulubljen ili prethodno udaran, pa je možda to opravdan razlog da se pomenuta lampica upali), mada su to kvarovi koji se dosta lako i jeftino mogu optkloniti.

Fiat Stilo sa troja i petora vrata, kao najčešće probleme ima standardno navedeno curenje vode u kabinu, kao i česte kvarove na menjaču, te i ako su podizači stakla automatski, i tu mogu nastati značajni problemi.

Kod modela Fiat Stilo sa motorom 1.2L, mogu nastati problemi sa dihtovanjem glave motora, te su ovi modeli posebno skloni da se lako i u kratkom roiku kvare, pre svega ako se rashladna tečnost u motoru ne menja dovoljno često.

Modeli Fiat Stilo v3 i v5, koji imaju klimu, mogu da pokazuju česte kvarove koji nisu laki ali ni jeftini za otklanjanje, a dešavaju se i neki nepredviđeni kvarovi zadnjeg trapa, pa su generalno i delovi skupi i na kraju ovakav auto kao početno jeftina varijanta, bude dosta skuplji kada se sve sumira.

Prema iskustvima vozača, najveći problem za sve modele Fiat Stilo automobila, jesu dosta česti kvarovi na elektronici, te senzori koji se mogu upaliti bez potrebe, i mada je elektronika trebalo da olakša i unapredi modele ovog vozila, ona je sa sobom donela i mnoge nedostatke i greške.

Ni motori na modelima Fiat Stilo nisu otporni na kvarove i nedostatke, te je najčešće kod motora 1.2L u pitanju lako habanje glave motora, posebno kada se ne menja redovno rashladna tečnost, i motor se preterano brzo zagreva.

Kada su u pitanju motori 1.6L 16V i 1.8L 16V, oni najčešće pokazuju probleme sa potrošnjom ulja, a isto tako je ECU vrlo blizu glave motora pa dolazi do pregrevanja i lakog pucanja lemova (mada je u tom slučaju moguća brza i laka popravka lemljenjem).

Motor benzinac, 1.8L 16V je na nekim modelima automobila Fiat Stilo iz 2002. godine, pokazao da može imati nedostatke u smislubučnosti i lakog olabavljenja pogonskog kaiša, kao posledica nedovoljno zategnutog ili oštećenog španera, koji je potrebno zameniti ili zategnuti.

Kada je u pitanju dizel motor 1.9 JTD, i on ima kod Fiat Stila neke svoje nedostatke, pre svega u pogledu brzog habanja „plivajućeg zamajca“, te istrošenosti nosača glčave motora što stvara baš osetne vibracije u kabini automobila.

Za Fiat Stilo motore, bilo da su benzinci ili dizel motori, preporučuje se da se nakon pređenih 60 hiljada kilometara, izvrši zamena zupčastog kaiša.

Važno je napomenuti i to da je razvodna tabla u svim modelima Fiat Stilo, vrlo osetljiva na prodiranje vlage, te da lako gubi spoj i treba da se izbegava pranje motora, i zbog činjenice da je sama elektronika u automobilu vrlo osetljiva na vlagu (elektronika je takođe dosta osetljiva na promene u naponu, pa i to može da napravi velike probleme).

Završna reč 

Fiat Stilo je automobil koji zadovoljava sve osnovne standarde, i postoji odnos cene i kvaliteta, pa onaj ko ne očekuje previše i ko je svestan kakav automobil kupuje, može biti zadovoljan.

Pomenuti modeli Fiat Stilo sa troja vrata, imaju više „sportski izgled“, za šta je zaslužan dizajn koji je baziran na oštrim linijama, koje ovaj automobil dosta razlikuju od sličnih konkurentnih modela, pa sama bočna linija daje autu jednu dozu tog sportskog elementa, te on deluje dosta i kraći i „niži“.

Sa druge strane, modeli Fiat Stilo sa petora vrata i Fiat Stilo Multiwagon, jesu pre svega klasičniji modeli, i to zbog bočne linije paralelne sa pragom vozila, pa ima sasvim jedan standardan dizajn, sa tom razlikom da je model karavan, mnogo i duži i „viši“ od modela Fiat Stilo sa petora vrata.

Svi navedeni modeli automobila Fiat Stilo imaju četri air-bega, koji su kontrolisani elektronski, te oni zapravo spadaju u verziju „pametnih vazdušnih jastuka“, koji će se naduvati sa onom količinom vazduha, koja je proporcionalna jačini odnosno sili udara.

Generalno posmatrano, modeli automobila Fiat Stilo imaju dosta povoljnu cenu spram kvaliteta, ali je kada su u pitanju češći i teži kvarovi, održavanje dosta skupo, pa se ne treba preterano lako odlučivati na kupovinu ovog automobila, posebno ako su u pitanju polovne verzije, te se treba tu i dobro konsultovati sa nekim ko se razume u sve prednosti i nedostatke ovog modela.

Loading...