Citroen Xsara – iskustva, najčešći kvarovi, mane, motor

Automobil Citroen Xsara, proizvodi se kao porodični miniven od strane francuskog auto giganta Citroen, i generalno se smatra da je ovaj model nasledio Citroen ZX, ali en tako uspešno kako se i očekivalo.

Citroen Xsara se na tržištu pojavio 1997. godine, kao hatchback model sa troja i petora vrata i u karavan verziji, a 2000. godine se na tržištu pojavila i verzija automobila poznata kao Citroen Xsara Picasso, koja je imala neke redizajnirane komponente i po pitanju enterijera i po pitanju spoljašnjeg dizajna.

Sve generacije i verzije modela

Kako je napred i navedeno, prva verzija automobila Citroen Xsara (1997 – 2004), pojavila se na tržištu 1997. godine, te je imala verziju hatchback i karavan, sa troja i petora vrata, a od motora varijante benzinaca od 1.4L; 1.6L; 1.8L i 2.0L, kao i dizel agregate zapremine 1.6L; 1.9L i 2.0L.

Kada su u pitanju dimenzije prve generacije vozila Citroen Xsara, one su bile shodno tome koja je verzija automobila u pitanju (karavan ili hatchback) – širina 1.705 m; dužina 4.370 m za karavan odnosno 4.190 m za hatchback model, te visina za karavan od 1.420 m odnosno za hatchback model 1.405 m.

Prvi je redizajn modela Citroen Xsara iz 1997. godine urađen tri godine kasnije, dakle 2000. godine, kada su izmenjene neke komponente i u spoljnom izgledu i u enterijeru vozila, a onda su još dva redizajna urađena 2002. i 2003. godine ali bez nekih znatnijih poboljšanja, pa je 2004. godine model Citroen Xsara prestao da se proizvodi, tačnije on je „zamenjen“ modelom Citroen C4.

Kada je u pitanju druga generacija, ili po nekima samo jedna nova verzija automobila Citroen Xsara Picasso (2000 – 2010), ona je počela da se proizvodi 2000. godine, a manje je poznato i da je na osnovi modela Citroen Xsara hatchback, nastao i poznati trkački model Citroen Xsara WRC koji je začuđujuće i bio jedan od najboljih reli automobila na svetskom prvenstvu u Italiji, i dobro poznatom reli vozaču Sebastijanu Loebu je doneo čak 28 pobeda.

Citroen Xsara Picasso je počeo da se proizvodi 200. godine i predstavlja prvi monovolumen kod ovog proizvođača vozila, te je za njega neobično i to da je po svom dizajnu više nalik na kupe jer mu je spoljašnjost urađena tako da mu je zadnji trap dosta iskošen.

Inače, model Citroen Xsara Picasso je monovolumen sa pet sedišta, sa zapreminom prtljažnog prostora od oko 550 litara (a koji se kada se spuste zadnja sedišta povećava na čak 1969 litara), enterijer je dosta dobro urađen i osnovna je odlika i prvi utisak udobnost i komfor, a po pitanju bezbednosti je ovaj auto dobio na NCAP testu četri zvezdice.

Motor

Prvi motori koji su ugrađivani u model Citroen Xsara, bili su benzinci zapremine 1.6L koji su imali oko 89 KS, ali je nakon redizajna promenjen i motor te je pojačan sa agregatom od 1.6L i sa 110 KS.

Nakon toga su od benzinaca u model Citroen Xsara ugrađivani i motori od 1.8L koji se nikako nisu pokazali kao dobra opcija, pa je pređeno na motore zapremine 2.0L od čak 167 KS, dok je prosečna potrošnja goriva oko 8 litara bezolovnbog benzina, ali pri nekoj uopšte umerenoj vožnji (potrošnja se naravno pri maksimalnim brzinama duplira).

Kada su u pitanju dizel agregati koji su ugrađivani u automobil Citroen Xsara, oni su dosta ređi, pa su pre svega u pitanju 2.0L HDi motor od 110 KS, kome je potrošnja oko 4 litra dizel goriva, makar kako tvrde specifikacije proizvođača.

Kod modela Citroen Xsara Picasso najčešće su ugrađivani motori od 1.6L benzinci sa 90 KS koji su bili praktično i prvi ugrađeni agregati do 2006. godine, a kada su zamenjeni sa motorima od 1.6L 16V benzinskim motorom od 110 KS, kao i sa 1.8L motorom od 116 KS, te onda sa 2.0L benzincem od 136 KS.

Kod automobila Citroen Xsara Picasso od dizel agregata su u ponudi bili 2.0L HDi od 90 KS kao i 1.6L HDi od 109 KS, koji su se daleko više i preporučivali kada se kupovao polovan automobil, jer su imali manju potrošnju spram odlične snage motora.

Novije verzije dizel agregata od 1.6L i 2.0L su u modelu Citroen Xsara Picasso još bolje, jer imaju veći obrtni momenat kao i naprednu tehnologiju za ubrizgavanje goriva „common rail“ ali i takozvani Garett turbo punjač promenljive geometrije, mada je generalno glavni problem i dalje ostao manuelni menjač sa pet stepeni prenosa, a koji je dosta neprecizan i može da „zapinje“ kada se menjaju brzine i da ima previše dug hod između promene stepeni prenosa.

Iskustva

Mada je automobil Citroen Xsara dosta jeftin model, posebno kada je u pitanju polovna verzija, prema iskustvima vozača za to postoje dobri razlozi, pre svega jer ovaj auto u vožnji nije pouzdan ni bezbedan, i česte probleme zadaju upravo zadnje vešanje i kvačilo, pa treba da se dobro najzad i sagleda odnos koristi i gubitaka kada se ovakav polovan auto i kupuje.

Iskusni vozači naime smatraju da je potrebno da se za ovaj auto Citroen Xsara traži baš uvek i ona originalna i potpuna servisna knjižica, zato što i kada je u pitanju elektronika dosta su česti kvarovi, a rezervni deovi su i teško dostupmni i skup je servis.

Još jedna od mana modela Citroen Xsara jeste njegov neupečatljiv dizajn, pa to nije automobil koji se kupuje da bi se njime neko mogao „hvaliti“, mada generalno na duže staze ovaj auto može da se ispostavi kao dobra investicija kada je u pitanju udobna vožnja, te su u njega obično ugrađeni jaki motori, pa je i to jedna od stvari koje iskusnio vozači navode kao prednost.

Iskustva vozača su dosta loša i kada je u pitanju manuelni menjač kod automobila Citroen Xsara jer on ima previše praznog hoda i sklonost da zapinje kada se menjaju brzine u jednom bržem ritmu.

Prednosti ovog auta

Kada su u pitanju prednosti modela Citroen Xsara, to su u prvom nredu dosta dobra udobnost pri vožnji; dobre kočnice i jako dobri motori koji su ugrađeni u ovaj model.

Isto tako, ništa manje važni aspekti koji se navode kao prednosti kod modela Citroen Xsara jesu i dovoljno prostzran prtljažnik; prostora za vožnju i putovanje ima baš dovoljno i na prednjim i na zadnjim sedištima; niska potrošnja goriva (posebno kod modela sa 1.6L HDi dizel motorima) kao i dosta dobre vozne osobina u globalu.

Kada je u pitanju osnovni paket sigurnosne opreme, njega u modelu Citroen Xsara čine prednji i bočni vazdušni jastuci, kao i ABS sistem.

Generalno je kod modela Citroen Xsara Picasso dosta mekano vešanje, jer je primarno ono namenjeno komfornoj vožnji, i podređeno je praktično najviše udobnosti vozača i putnika.

Problemi, kvarovi i mane

U modelu Citroen Xsara, komandna tabla jeste dosta lepo urađena i pregledna, ali se kontrolni tasteri vrlo lako i brzo kvare i dođe do njihvog olabavljenja, a takođe je zbog jakih motornih agregata za sam Citroen, donji stroj tvrđi nego kod ostalih modela ovog proizvođača.

Dosta česti problemi kod modela Citroen Xsara se mogu zapaziti kada je u pitanju zadnje vešanje, kao i rad kvačila, te je problem i česta istrošenost guma i dosta loša i lako kvarljiva elektronika.

Zadnja sedišta kod modela Citroen Xsara nisu preterano komforna, pa tako jedva stane troje odraslih ljudi, a prtljažni prostor je solidan ali u gepek ne staje rezervni točak, već se on nalazi ispod gepeka, pa je pametno da se dodatno pričvrsti nekim sigurnosnim šrafovima.

Od ostalih mana kod modela Citroen Xsara ali i kod modela Citroen Xsara Picasso, postoje pre svih neke mane na nivou kvarova elektronika, odnosno po pitanju centralnog zaključavanja kao i radija i prednjih podizača stakla.

Kod modela Citroen Xsara/ Citroen Xsara Picasso koji imaju ugrađene dizel motore 2.0L HDi, postoje često problemi sa istrošenim brizgaljkama, kao i sa pumpom pod visokim pritiskom (posebno na automobilima koji su proizvedeni do 2002. godine), te je kod svih modela sa pomenutim dizel agregatom potrebna zamena zupčastog remena već posle pređenih 100 do 120 hiljada kilometara.

Kada su u pitanju verzije Citroen Xsara/Citroen Xsara Picasso automobila koje imaju ugrađen dizel agregat 1.6L HDi, kod njih takođe najčešće nastaju problemi koji su u vezi sa ubrizgavanjem goriva, a generalno se smatra da model Citroen Xsara Picasso ima dosta lošije vozne osobine od samog modela Citroen Xsara po kome je i urađen.

Unutrašnjost modela Citroen Xsara je urađena od materijala koji su lošeg kvaliteta, pa se lako krzaju i habaju posle kraćeg vremena (plastika ima sklonost da škripi posebno pri većim brzinama vožnje); postoje česti kvarovi centralne klime i grejanja, kao i elektronike uopšteno; česti su problemi sa zglobovima prednje osovine; postoji kod modela sa benzinskim motorima često curenje vodene pumpe.

Završna reč

Na kraju se generalno postavlja pitanje zašto automobil Citroen Xsara nije popularniji i zašto stalno nailazi na kritike vozača, kada generalno ima relativno malo loših strana u odnosu na neke modele koji su „izvikani“, a opet jednako ili još više loši kao jedna opcija kada se kupuje najzad polovno vozilo.

Najverovatnije jeste u pitanju to da se radi o starijem modelu, pa je startna pretpostavka da nema dovoljno originalnih rezervnih delova, te da oni koji se mogu naći jesu skupi i da je servis generalno za Citroen Xsara skup, kao i da nema dovoljno dobrih majstora za ovaj model koji bi mogli da poprave neke stvari koje i jesu najčešća mana vozila.

Oni koji se odluče da ulože novac u kupovinu ovog vozila, treba da najpre pobrate pažnju na servisnu knjižicu i na to kakav je motor ugrađen u vozilo, pa se svakako na kraju mogu desiti dve varijante, a to je da je auto preplaćen i da se često počne kvariti, ili da se auto plati solidno ali da vredi uloženog novca.

Prema savetima iskusnih vozača i servisera, bolje je da se kupe neki primerci vozila Citroen Xsara koji su 2002./2003. godište, jer su generalno oni kasnije proizvedeni teški da se pronađu za neku povoljnu cenu, dok se starije primerke ne isplati zaista kupovati čak ni za neke manje pare.

Nikako ne treba da se ovakav automobil Citroen Xsara u polovnoj varijanti, kupuje za suviše nisku cenu, jer je tada sva prilika da je to „bačen novac“ i da će se sve ono što je ušteđeno na kupovini vozila, dati na njegov servis, ako uopšte bude i mogao da se vozi makar neko vreme i da isplati uloženi novac.

Loading...