Auto sa 7 sedišta – koji odabrati?

Kada se pominje automobil sa sedam sedišta, najčešće se pomišlja na neki solidan porodični automobil, koji je prostran i komforan, ali koji u isti mah može da posluži i kao auto za prtljag ili neki posao koji zahteva prevoz tereta, kada se sedišta uklone ili se pomere napred.

Generalno se kada se donosi odluka da se kupi novi ili polovan porodični autzomobil sa sedam sedišta, vozači opredele za varijante karavan; SUV/crossover ili minivan, a kada je u pitanju činjenica koji je od navedenih modela najbolji porodični auto, ipak ne treba brzati i treba da se razmotre sve i prednosti i mane.

Osnovni kriterijumi za izbor bilo kog automobila sa sedam sedišta kao porodičnog vozila

Pre svega je dosta važno da svaki automobil sa sedam sedišta koji se ume u razmatranje kao jedan porodični automobil, poseduje neke kriterijume koje treba da ispunjava, a svakako su najvažniji među njima sledeći:

– Dovoljno prostora za komfornu vožnju i prilikom dugioh putovanja. Važno je dakle da svaki red sedišta poseduje dovoljno mesta da putnicima bude udobno i da mogui da sede i dovoljno dobro u visinu i u dužinu.

– Maksimalna sigurnost i stepen zaštite koji obezbeđuje sprečavanje bilo kakvog rtizika u nekoj nepredviđenoj situiaciji, jer su po pravilu najčešće deca putnici u porodičnom vozilu sa sedam sedišta.

– Vrhunska udobnost i komfor tokom vožnje, što pored dovoljno prostora, svakako najzad i podrazumeva i adekvatnu temperaturu u vozilu, te iziskuje i ispravan sistem hlađenja, kao i grejanja, kao i udobna sedišta izrađena anatomski i ergonomski od kvalitetnih materijala.

– Ekonomičnost i štednja prilikom potrošnje goriva, svakako su jedan od važnih uslova prilikom izbora automobila sa sedam sedišta. U poslednje vreme je svakako vrlo važan parametar i smanjenje emisije štetnih gasova na minimum, prilagođavanjem Euro standardima na najvišem nivou.

– Povoljna cena automobila, svakako jeste jedan od vrlo bitnih parametara, a bilo bi idealno kada bi auto imao sve najvažnije opcije a opet dosta povoljnu cenu, pa se zato većina kupaca i odlučuje za polovne verzije, koje su dosta kvalitetne a opet imaju povoljniju cenu. No svakako pošto je u pitanju porodični automobil, važno je na glasiti da u ovom slučaju treba da se uvek obrati pažnja na odnos cene i kvaliteta, a ne da se gleda da se prođe što jeftinije.

Najbolji porodični automobili sa sedam sedišta iz kategorije minivan

Većina kupaca je postala dosta zahtevnija kada su u pitanju standardi koje treba da ispunjava jedan porodični automobil, ali je na vrhu liste svakako kofor i udobnostz kao i bezbednost putnika i paketi opreme, kako osnovni tako i dodatni.

Kao najbolji izbor za porodicu među minivan automobilima sa sedam sedišta se mogu izdvojiti sledfeći automobili, koji će biti ukratko i opisani u nastavku teksta.

Ford Explorer

Automobil Ford Explorer ima snažan motor zapremine 3.5L i 345 KS, te ima potrošnjuod 11 litara goriva na sto kilometara pređenog puta, pa se pre može pomisliti da je u pitanju sportski ili terenski automobil, i da nije namenjen za porodično vozilo.

Ovaj automobil Ford Explorer ubraja se u grupu najboljih automobila sa sedam sedišta, te ima LED optičku glavu; grejanje sedišta; grejani upravljač; električni vetrobran; podesivost prednjeg sedišta u neverovatnih deset pravaca; kontrolu klime u tri zone kao i ugrađenu navigaciju.

Pored svega navedenog, zadnja vrtata kod ovo vozila imaju električni pogon, sigurnost je na najvišem nivou, i postoji vazdušna zavesa za celu bočnu dužinu putničke kabine, kao i ugrađeni veliki broj vazdušnih jastuka.

Citroen C4 Grand Picasso

Model sa sedam sedišta, miniven Citroen C4 Grand Picasso pre svega kao kvalitet ima dosta dobru i povoljnu cenu, pre svega za osnovne modele, dok se za verzije auta sa dodatnom opremom mora da izdvoji nmalo više novca.

Ovaj automobil Citroen C4 Grand Picasso poseduje sistem elektronske preraspodele sile kočenja; vrata koja se zaključavaju centralnim lock sistemom a to je važan faktor kada je bezbednost dece u pitanju; poseduje prednje vazdušne jastuke i vazdušne zavese; bočne vazdušne zavese; start je moguć i bez ključa; integrisan je monitor sa ekranom na dodir za veći stepen multimedijalne kontrole; DRL sistem; kontrola klime u više zona; točkovi od 16 i od 17 inča sa alu felnama.

Opel Zafira

Jedan od najpoznatijih modela proizvođača Opel sa sedam sedišta, svakako je Opel Zafira koja je pre svega veoma i ekonomična; prostrana; komforna; dobrih voznih osobina i kao model laka za manevrisanje, te ima veoma lep i spoljni i unutrašnji izgled.

Najpoznatiji motor za automobil Opel Zafira jeste benzinac zapremine 1.8L koji nima oko 140 konjskih snaga, i udoban je i za odrasle putnike kao i za decu, jer je urađen zaista po najvišim nemačkim standardima.

Osnovna oprema za model Opel Zafira ima uključenu – kontrolu klime; grejanje sedišta; dobru ergonomiju kao i vrlo kvalitetne multimedijalne uređaje.

Lada Largus/Lada Largus Cross

Ovaj automobil je pre svega domaći proizvod, i spada u kategoriju minivan automobila sa sedam sedišta, mada se proizvodi ni u karavan verziji.

Ono što su mane ovakvog vozila, jeste da ono zaostaje za konkurencijom u smislu zaista velike udobnosti, kao i da nema dobru ergonomiju, mada je dodatna oprema sasvim solidna pa su baš i prisutni ABS sistem; EBD sistem; sistem isofix za ugradnju dečijih sedišta; vazdušne jastuke; grejanje prednjih sedišta; ugrađenu klimu; servo upravljač i električne prozore.

Redizajnirane verzije modela Lada Largus/Lada Largus Cross, imaju ugrađene i USB kasetofone; grejanje ogledala; zadnje erbegove; točkove od 15 odnosno 16 inča sa aluminijumskim felnama.

Hundai Grand Santa Fe

Ovaj model automobila je vrlo udoban miniven sa sedam sedišta, unutrašnjost je urađena vrlo kvalitetno i materijali su odlični, sedišta se greju, moguć je start bez ključa; materijali mkoji su korišćeni u izradi su odličnog kvaliteta, a zvučna izolacija i amortizacija je kod automobila Hundai Grand Santa Fe zaista odlična.

Haval H9

Kineski automobil sa sedam sedišta, Haval H9 ima i pored tri reda sedišta vrlo prostran prtljažnik zapremine od 112 litara, te motor od 245 KS, kao i tri zone kontrole klime; prave dobre terenske točkove od 18 inča koji imaju takođe odlične terenski prilagodljive gume 265/60 R18.

Model Haval H9 ima bi-xenon prednja svetla, kao i adaptivna prednja svetla koja su sa AFS sistemom; na krovu vozila se nalaze jake aluminijumske šine koje omogućavaju da se vozi dodatni teret; ugrađena je navigacija kao i integrisan monitor u srednjoj konzoli; Led su i DRL pruge.

Opel Combo D

Automobil Opel Combo D, dolazi kao minivan sa sedam sedišta u verzijama sa dizel motorom, benzinskim motorom, i može i da radi na gas, a razvijen je na platformi Fiat Doblo.

Mada se smatra da je mana ovog automobila teško parkiranje, zbog njegove robusnosti, ipak je postignuto rešenje tako što su ugrađena klizna vrata, koja omogućavaju da se iz vozila lakše izađe; automobil Opel Combo D je dužine 4.6 m pa se nekada smatra da je njegovo manevrisanje jednako kao i kod neke Opel limuzine.

Toyota Alphard

Automobil Toyota Alphard, jeste jedan pre svega japanski luksuzni minivan sa sedam sedišta, koji i dolazi u tri verzije – Prestige; Lux i Executive Lounge.

Toyota Alphard ima kao odlične dodatke kakvi su pomerlivost prednjih sedišta u osam pravaca; pomerljivost zadnjih sedišta u četri pravca kao i njihovo grejanje; unutrašnjost izrađenu od kože, pa iako je ovaj automobil odličan minivan, on ipak nije pravi izbor za porodični auto, jer je urađen po nekim mišljenjima preterano luksuzno.

Od ostalih modela automobila sa sedam sedišta iz klase minivan, potrebno je navesti i modele – Chevrolet Captiva; KIA Carens; Renault Logan MCV; Nissan Quashqai +2.

Najbolji porodični automobili sa sedam sedišta iz kategorije SUV/crossover

Kada su u pitanju modeli automobila sa sedam sedišta iz kategorije terenaca, ipak je malo stvarno drugačiji princip i mere se druge karakteridtike koje su poželjne, nego kada je u pitanju kladsičan porodični minivan.

U ovoj kategoriji, postoji podela na automobile sa sedam sedišta u tri vrste – udobni; ekonomični i „image“ (u slobodnom prevodu „sve što zamislite“).

Kada su u pitanju prednosti terenaca iz kategorije SUV/crossover sa sedam sedišta, one su najveće u aspektu snage vozila i njegovog kapaciteta, koji podrazumeva naravno sedam sedišta i odličan prostor za portljag koji je velike zapremine.

Svakako je jasno da se zadnji red sedišta može i preklopiti i tako se dobiti dodatni kapacitet prtljaga, te je automobil svakako pogodan za duža i dalja putovanja za celu porodicu, a raspšon cena zavisi od modela, pa tako postoje one jeftinije bazične varijante i one najskuplje premium verzije.

Svakako je individualno ono što svaki vozač očekuje od automobila koji želi da kupi, ali generalno je kod automobila sa sedam sedišta po tipu terenaca, najvažnije imati dovoljno i prostora i udobnosti, te tako i za putnike na zadnjim sedištima, jer se po pravilo ova vozila i najčešće koriste za udaljene i duge vožnje.

Svakako je trenutno najskuplji automobil iz ove kategorije SUV-a Mitshubishi Pajero IV, koji je popularno nazvan u Japanu i „gvozdeni konj“, koji je zapravo bio inspirisan vojnim automobilima, te i dan danas ima vrlo lako prepoznatljiv dizajn, kao i izvanrednu udobnost i vrlo veliku prostranost enterijera, ali i začuđujuće malu zapreminu prtljažnika od svega 600 litara (mada se ona preklapanjem ili pomeranjem zadnjeg reda sedišta može povećati na 1789 litara).

Loading...